Yetersiz atama öğretmen ve öğrencileri mağdur ediyor
Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 20 bin öğretmen atamasını eksik bulan öğretmen adayları düzenledikleri basın açıklamasıyla atama sayısının az olmasına sloganlarla tepki gösterdi.
Beyazıt Meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında, yetersiz atama sayısı ve ücretli öğretmen vahametine değinilirken öğretmenlerin ve öğrencilerin tam anlamıyla bir araya gelemediği bir ülkenin gelecekten yoksun olacağı vurgulandı.
20 bin öğretmen atamasının, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 40 bin üzeri öğretmen atama sözlerine ters düştüğü hatırlatılan basın açıklamasında, ülke genelinde 107 bin 909 öğretmen açığının olduğuna dikkat çekildi.
Atama bekleyen öğretmen adaylarının destekçileri olduklarını ve konu hakkında yetkililerin biran önce çalışma başlatmaları gerekliliğini vurgulayan Eğitim Bir Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mükremin Köse ve Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube Kadın Komisyonu Başkanı Leyla Ünsal, öğretmen atamasındaki eksikliklerin takipçileri olduklarını vurguladılar.
"Bizler aday veya atanamayan değil, sadece öğretmeniz"
Görevleri başında öldürülen meslektaşlarından örnekler vererek öğretmenlik mesleğinin kutsallığını dile getiren ve atanamayan öğretmenler adına basın açıklamasını okuyan Fen Bilgisi Öğretmeni Şeyda Sarıalioğlu, "Ataması yapılmayan 500 bin öğretmen adına sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyoruz. Sizlere sadece buradan değil, Neşe Alten’in yurdun her karış toprağı kutsal diyerek öğretmenliğe başladığı ve şehit edildiği topraklardan, Diyarbakır'dan sesleniyoruz. Necmettin Yılmaz'ın çocukların alın yazısı öğretmenleridir diye düşünüp göreve başladığı topraklardan, Şanlıurfa'dan sesleniyoruz. Aybüke Yalçın'ın seslendirdiği türkü ile öğrencilerini kendine hayran bıraktığı topraklardan, Batman'dan sesleniyoruz: Bizim evimiz bu vatan, çocuklar geleceğimiz, son nefesimizde bile öğretmen öleceğiz. Biz öğretmeniz, cehalete vurulan pranganın 29 halkalı zinciriyiz. İrfan ordusunun neferi, cumhuriyetin bekçisiyiz. İlmin kölesi, istikbalin meşalesiyiz. Sormayın adımızı, bizim adımız yok. Biz öğretmen adayı değil, atanamayan öğretmen değil, sadece öğretmeniz." ifadelerine yer verdi.
"Son 23 yılın en düşük atama sayısı"
2017 yılında atama sayısının yetersizliğinden dolayı KPSS puanlarının 2 yıl uzatılmasının karma alıma neden olurken karma alımda mağduriyetlerine neden olduğunu dile getiren Sarıalioğlu, 2017 yılından daha düşük atama puanıyla mağdur olduklarını söyledi.
Daştan, "2017 yılında yapılan 25 bin atamadan sonra, sayının yetersizliği nedeniyle KPSS puanlarının geçerlilik süresi iki yıla çıkarılmıştır. Bu değişiklik karma alıma sebep olmuş ve ortaya çıkan karma alım uygulaması, her geçen yıl öngörülemeyen mağduriyetler doğurmuştur. Bu yüzden, 2020 KPSS puanlarının geçerliliği sona erdikten sonra, karma alımın uygulamadan kaldırılacağı açıklanmıştır. Bu durumda karma alım yapılan yıllarda sınava giren öğretmenler; 2017 puanlarıyla üç atamaya dâhil olarak 65 bin alım için, 2018 puanlarıyla dört atamaya dâhil olarak 80 bin alım için, 2019 puanlarıyla üç atamaya dâhil olarak 60 bin alım için tercih yapma hakkına sahip oldu. 2020 KPSS’de yüksek puan alarak branşlarımızda iyi derece alan bizler ise, 2017’de yapılan atamadan daha düşük bir sayı olan 20 bin atama açıklamasıyla mağdur olduk. Bu, sadece karma alım yıllarının değil, son 23 yılın en düşük atama sayısıdır." dedi.
"Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un söylediği 40 bin üzeri atama çalışmaları sözlerine ters düşülmüştür"
Atanması beklenen 20 bin öğretmenin yıl içerisinde emekli olan öğretmenlerin oluşturacağı boşluğu dolduramayacağını söyleyen Sarıalioğlu, "Devletimizin, bizi öğrencilerimizle kavuşturacağını düşünerek aylarca bekledik. Fakat yapılacak 20 bin öğretmen ataması, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un her seferinde söylediği 40 bin üzeri atama için çalışıldığına dair sözleriyle ters düşmüştür. Biz atama bekleyen öğretmenleri, maalesef hayal kırıklığına uğratmıştır. Üstelik yapılacak olan 20 bin atama, bu sene emekli olan ve haziranda emekli olacak öğretmenlerin oluşturduğu kadro boşluğunu doldurmayacak, verilen atamanın öğretmen açığını kapatma noktasında da hiçbir etkisi olmayacaktır. Tüm bunlardan hareketle, 500 bin öğretmenin aklında tek bir soru var: Öğretmenler, onlara en çok ihtiyaç duyulan zamanda atanmayacaksa ne zaman atanacak?" dedi.
"Bazı branşlarda Türkiye birincileri dahi atanamamış"
Her sene değişen sıralama ve kontenjan değişikliğinin mağduriyetini dile getiren Sarıalioğlu, "432 bin 753 öğretmenin girdiği 2020 KPSS sonuçlarına göre, atama sayısı 20 binde kalırsa sınava giren öğretmenlerin sadece yüzde 4,61’i atanmış olacak. Yani her yüz öğretmenden sadece dördü öğrencilerine kavuşmuş olacak. Her sene değişen sıralama kriteri ve kontenjan anlayışı yüzünden geçmiş yıllara göre atanabilecek sıralamaya sahip öğretmenler, bu sene atama sayısının yetersiz olması sebebiyle kontenjan dışı kalmıştır. Bu durum bazı branşlarda yüzde 30, bazı branşlarda yarı yarıya azalma yaratırken, bazı branşlarda Türkiye birincilerinin dahi ataması yapılmamıştır." ifadelerini kullandı.
"Ücretli öğretmenlik başlı başına vahim bir durumdur"
Ücretli öğretmenliğinde ayrı mağduriyetler oluşturduğunu aktaran Sarıalioğlu, "Ülke genelinde 107 bin 909 öğretmen açığı vardır ve ayrıca okullarda 80 bin 583 kişi ücretli öğretmen olarak çalışmaktadır. Ücretli öğretmenlerin sadece 37 bini Eğitim Fakültesi mezunuyken, 35 bini lisans, 8 bini ön lisans mezunudur. Ücretli öğretmenlik başlı başına vahim bir durumdur. Kendi mesleği dışında markette, tekstilde, inşaatta, tarlada ve birçok farklı meslekte geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalan binlerce gerçek öğretmen görev beklerken; o öğretmenlerin yerine öğretmenlikle alakası olmayan bölümlerden mezun olan kişilerin, ücretli öğretmen adı altında çalıştırılması, olayın vahametini daha da artırmaktadır." ifadelerine yer verdi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.