Yıkım ekibi mağdur ailelerin eşyalarını mı yağmalıyor?

Yıkım ekibi mağdur ailelerin eşyalarını mı yağmalıyor?

Operasyonların sona erdiği ancak sokağa çıkma yasağının devam ettiği Şırnak’ta, evlerini tahliye etme izni verilen aileler, bazı eşyalarının çalındığı belirterek bu durumdan yıkım ekibinin sorumlu olduğunu iddia etti.

Operasyonların sona erdiği Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı 177’inci gününe girdi. Yıkım çalışmalarının sürdüğü kentte, bazı aileler valilik izniyle girdikleri evlerinde eşyalarını çalındığını fark edince neye uğradıklarını şaşırdı. Eşyalarının, yıkım ekibinde çalışanlar tarafından çalındığını iddia eden aileler, yetkililerin konunun üzerine gitmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

“Şırnak’ta ev ve işyerleri yağmalanıyor, yetkililer seyrediyor”

Şırnak’ta yıkım çalışmalarıyla birlikte yağmalama olayların da arttığına dikkat çeken Dicle Mahallesi sakinlerinden M.B, “Valilik geçtiğimiz günlerde 15-20 gün vatandaşlara evlerin tahliye edilmesi için gerekli izin verdi. Birçok kişi evine gidince eşyasının çoğunu yerinde bulamadı. Benim televizyon ve çamaşır makinem çalınmıştı. Başka vatandaşların da benim durumumun aynısını yaşadığını gördüm ve duydum. Devlet bu duruma nasıl müsaade eder. Yıkım ekibinin taşeronları ve hurdacı ekipleri, ev ve işyerlerindeki eşyaları, kendi hurdasının altına gizleyerek veya başka şekillerde alıp götürüyor. Devlet de bu olanları seyrediyor. Bu durumu yetkililere sormamıza rağmen “‘apacak bir şey yok" dediler. Bizim vergilerimizle görev başında olanların işini hakkıyla yapmasını bekliyoruz.” dedi.

Seçimlerde HDP’ye diğer partilere oranla daha fazla oy çıktığı için devletin, halkın mağduriyetini görmezden geldiğini ileri süren başka bir Şırnaklı ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Şırnak’taki çoğu insan HDP’ye oy vermiş olabilir ama bu, onların yardımsız ve sahipsiz bırakılacağı anlamına gelmez, gelmemeli. Şırnak’ta 7 aydır bir hukuksuzluk mevcuttur. Keyfi yıkımlar ve bunun yanında ev ve işyerleri yağmalanıyor. Bu halka verilen eziyetler yetmezmiş gibi eşyaların çalınması ve buna devletin kayıtsız kalması kabul edilemez bir durumdur.”

“177 gündür bu halk mağdurdur”

Bazı ailelerin 177 gündür çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen A.H ise bu yaşananların devletin büyük bir ayıbı olduğunu ifa etti.

A.H, “Eylül ayındayız, kış geliyor fakat hâlâ bir belirsizlik var. Yetkililer bir açıklama yapmaktan acizdir. Biz buralarda perişan bir halde bekliyoruz. 177 gündür bu halk mağdurdur. İkizce köyünde yüzlerce aile çadırlarda kalmak zorunda kalmaktadır buda devletin bir ayıbıdır.” diyerek yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini istedi.

Ailelere kira yardımı yapılmıyor mu?

Bazı devlet yetkililerinin, mağdurlara kira yardımı sağlandığı şeklindeki açıklamaları hatırlatan Ö.P, devletten 7 aylık süre boyunca sadece 500 TL yardım aldığını 10 kişilik ailesiyle 400 TL’lik kiralık evde yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti.

“Artık sesimizi duyan kimse yok”

Emekli ve sigortalıların nakdi yardımlardan yararlanmadığını söyleyen Ö.P, “Cizre’deki yardım kuruluşlarının keyfi uygulamalar yaptığı görülüyor. Cizre ve Silopi’de uygulanan sokağa çıkma yasağında Şırnak’taki sosyal yardımlaşma vakfı sigortalı sigortasız kişileri gözetmeksizin herkese kira ve gıda yardımı yaptı ama bunu Şırnak için göremiyoruz. Hem evim hem iş yerim yıkıldı 10 kişilik bir ailem var ve emekli maaşım asgari ücretin altındadır. Maaşım elektrik, su ve kirama ancak yetiyor. Artık sesimizi duyan kimsede yok biz hepsini Allah’a havale ediyoruz. Kim hakkımızı yemişse bizi bu duruma düşürmüşse hakkımızı helal etmiyoruz.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.