Yılan hikayesine dönen konutlar!
Şanlıurfa Belediyesi tarafından 28 Haziran 2013’te temeli atılan 780 konutluk Edessakent’te yaşanan süreç yılan hikâyesine döndü. 6 ayda teslim edilmesi gerektiği halde hala teslim edilmeyen konutların, işçilere 40 milyon liraya değil 71 milyona mal olduğ
Şanlıurfa Belediyesi tarafından 28 Haziran 2013 günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de katılımıyla temeli atılan ve 2014 Şubatında teslim edilmesi gereken konutlarda yaşanan süreç yılan hikâyesine döndü. Belediyede çalışan taşeron temizlik işçilerine ayda 430 lira karşılığında 75 bin lira değerindeki konutların 40 bin liraya verileceği basında yer alırken yetkililer tarafından verilen vaatlerin hiçbirinin yerine getirilmemesi belediye işçilerinin ev sahibi olma hayallerini yıktı.
Dönemin Belediye Başkanı A. Eşref Fakıbaba tarafından yaklaşık 8 ayda bitirileceği dile getirilen konutların, teslim edilmesi gereken sürenin üzerinden yaklaşık bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen hala bitirilmediği belirtildi.
İşçilere 40 milyon liraya teslim edileceği söylenen konutların 71 milyona işçilere mal olduğu ortaya çıktı. Muhatap bulamayan belediye işçilerinin ise bu yaşananlar karşısında işten çıkarılma korkusuyla haklarını bile talep etmekten çekindikleri belirtildi.
Belediye temizlik işçilerinin yaşadığı mağduriyetler ve yılan hikâyesine dönen bir proje…
Teslim edilecek tarih, bankadan çekilen kredi, ödemeleri gereken taksit miktarları ve yetkililer tarafından dile getirilen konutların fiyatı dâhil hiçbir şey söylenildiği gibi çıkmazken, ev sahibi olma hayali kuran birçok işçi mağdur oldu.
Ev sahibi olmayı bekleyen bazı işçilerin ödemesi gereken 400 liralık taksitten daha yüksek taksit ödemek zorunda kalması sonucu tefecilerin eline düştüğü ve bazılarının psikolojik sorunlar yaşadığı belirtiliyor.
Belediye yetkililerinin taşeron temizlik işçilerinin hayallerini çalarak umutlarıyla oynadığını dile getiren mağdur taşeron işçiler, adını vermemek kaydıyla yaşadıkları mağduriyeti İLKHA mikrofonlarına anlattı. İşte taşeron belediye işçilerinin yaşadığı mağduriyetler ve yılan hikâyesine dönen bir proje…
40 milyona ev sahibi olacaksınız dediler çok sevindik
Hep ezildiklerini dile getiren belediye işçisi süreci şöyle anlatı: “O zaman ki mevcut belediye bize ‘10 milyon lira getirin biz de sizin adınıza bankadan 30 milyon lira çekeceğiz’ dediler. Dönemin Belediye Başkanı Fakıbaba, bu yapacakları projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Hatta denildi ki, ‘parası çıkışmayan tazminat parasını buraya aktarabilir’ Biz de çok sevindik ben 7,5 milyon para ayarladım 2,5 milyon da benim tazminatım vardı tamamlayıp teslim ettim. Hatta dediler ki, ‘biz size zararına ev yapıyoruz ama bu konutlardan bazılarını normal halka satarak bu zararı kapatacağız’” diye konuştu.
Kooperatif bizden habersiz adımıza bankadan 30 yerine 40 milyon lira çekti
Daha sonra kendilerinin toplantıya çağrıldığını belirten belediye işçisi, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir gün kooperatif bizi toplantıya çağırdı meğer toplantı da başkanlık seçimi içinmiş. Toplantıya gittiğimizde daha önce söylenilenin aksine bankadan adımıza 30 milyon yerine 40 milyon çekildiğini anladık. Kooperatif, bize bankanın kendilerine 30 milyon kredi vermediğini o yüzden mecburen 40 milyon kredi çektiklerini söyledi. Bizler bankadan fazla çekilen 10 milyonun ne olacağını sorduk. Vereceklerini söylemelerine rağmen bizi tam 6 ay beklettiler. Altı ay sonra o 10 milyonun 5 milyonunu kat farkı bedeli (şerefiye) olarak kestiler kalan 5 milyonu da nihayet verdiler. Ama bunlar adımıza 10 milyon fazladan kredi aldıkları için mağdur edildik. Banka da o paraya faiz uyguladı bu durumda biz hem paramızı verdik hem de bankanın faizi üzerimize yıkıldı.”
6 ay sonra edilmesi gereken konutlar bir yıl geçmesine rağmen hala teslim edilmedi
Kendilerine konutların şubat ayında (yaklaşık 6 ay sonra) teslim edileceğinin söylendiğini ifade eden belediye işçisi, “Şubat ayı geldi herhangi bir şey olmadı sonra Ekim ayında teslim edileceği açıklandı. Ama hala teslim edilmiş değil. Mesela bizim durumuza benzer bir şey yine belediyenin yaptığı Maşuk Vadi evlerinde oldu. Belediye bizimkine benzer orta gelirli vatandaşlar için 600 konut inşaatını başlattı. Ve o evler zamanında yetiştirilemedi. Belediye zamanında evleri teslim edemediği için daire sahiplerine kira parası vermiş. Ama bizim gibi gariban işçiler hakkını arayamadıkları için kimse onların yüzüne bile bakmıyor.” şeklinde konuştu.
Belediye 40 milyona ev sahibi olacaksınız dedi ama bankada 71 milyon çıktı
Aynı işçi şöyle devam etti: “Banka Ekim ayında bize haber göndererek taksitlerin başladığını söyledi.” Ben de apar topar borç harç ederek birinci taksiti ödedim. Bir de baktım ki taksitlerimiz yüksek olmuş 659 lira ödedim. Hâlbuki bize taksitlerin 430 lira olacağı sözü verilmişti. Asgari ücretle çalıştığımız için ödeme zor olur diye sözde kolaylık sağlanacaktı. Taksit ödeme vakti gelince banka, bizden 430 lira yerine, 108 taksit olmak üzere aylık 659 lira taksit isteyince şaşırdık. Çünkü bu şekilde 40 milyon liralık daire yaklaşık 71 milyona mal oluyor. Bir arkadaşımız taksitler niye bu kadar yükselmiş diye bankaya sormuş. Banka, çekilen 40 milyonun faiziyle birlikte 45 milyon olduğunu geriye kalan diğer 26 milyonun da konutun vadesi olduğunu söylemiş. Hâlbuki hiçbir işçiye banka vadesinden falan bahsedilmedi. Hep bize 40 milyona ev sahibi olacaksınız diyorlardı. Biri çıkıp işçilere vadeden falan bahsetseydi birçok kişi ev almazdı. Yani anlayacağınız biz işçiler katakulliye getirildik.”
Hem kira hem de 659 lira taksit ödeyen işçiler tefecilerin eline düştü
Konutların zamanında teslim edilmemesinden dolayı belediye işçilerinin aldıkları asgari ücretle hem taksit hem de kira ödemek zorunda kaldıklarını ifade eden belediye işçisi, “Bize 6 ayda bu konutlara girerek kira öder gibi 430 lira taksitle ev sahibi olacaksınız dediler. Ama gel gör ki, bu konutlar tam iki yıldır bitmedi. Ve taksitler yüksek çıktığı gibi bizden istenince çok zorlanıyoruz. Düşünün 659 lira taksit veriyoruz aynı zamanda Urfa şartlarında kiralık bir eve yaklaşık 400 lira veriyoruz. Bir işçinin aldığı maaş bir milyon 200 olduğunu hesaplayın ne kalıyor. Şimdi bu şartlarda bu insanlar nasıl geçinsin. Birçok işçi arkadaşım var. İnanın parasızlıktan dolayı borç batağına girmişler. Tefecilerin eline düşmüşler psikolojileri bile bozulanlar var. Ailelerinde huzur kalmamış ama işten atılma korkusuyla seslerini çıkaramıyorlar.” diye konuştu.
Seçimlerden sonra başa gelen belediye yetkilileri de duyarsız davranıyor
Yerel seçimlerde mevcut başkanın değişmesinden sonra işbaşına gelen belediye yetkililerinin de mağduriyetlerine duyarsız kaldığını iddia eden belediye işçisi şöyle konuştu: “Fakıbaba’dan sonra yeni gelen belediye, sanki mevcut belediyeyi CHP’den devralmış gibi davranıyor. Benim kanaatime göre bu konutlarımızla ilgili mağduriyetimizin giderilmemesi bu projenin önceki belediyeye ait olmasıdır. Ben duyduğuma göre bu konutlar önceki belediyenin bir projesi olduğu için fazla ilgilenmiyorlar.”
Konutlarda elektrik, su, altyapı ve çevre düzenlemesi hala bekliyor
Yüzlerce temizlik işçisinin mağduriyet yaşadığı konutların hala birçok eksiğinin olduğunu söyleyen belediye işçisi, “En son bu konutların Urfa’nın büyükşehir olmasından dolayı Eyyübiye Belediyesine geçtiği ve iki ayda bitirileceği söylenmesine rağmen hala ortada bir şey yok. O zaman bize konutların altyapısının ve çevre düzenlemesinin belediye tarafından yapılacağı söylenmişti ama maalesef hala olduğu gibi duruyor. Konutlarda elektrik, su, altyapı ve çevre düzenlemesi hala bekliyor. Geçenlerde gittim baktım. Banyodaki fayansların kabardığını gördüm. Daha evlere girmeden bu oluyorsa yarın ne olacak. Yani anlayacağınız her yönüyle mağdur edildik. Yetkililerden bu mağduriyetimizi görmelerini ve bu konuda adım atmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kooperatif: Anahtarları teslim ettik dedi ama…
Konuyla ilgili görüştüğümüz S.S Edessa Kent Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Palalıoğlu ise şöyle konuştu: “Biz bu işçilere daireyi 40 milyon liraya verdik. Eğer işçilerin parası olsaydı bu daire parasını peşin ödeselerdi bir sorun olmayacaktı. Ama ödeme imkânları olmadığı için banka vade uyguladı. Bu yüzden de daireler 71 milyon liraya mal oldu. İşçiler kendileri bankada imza attılar. Biz işçilerin anahtarlarını ise çoktan teslim ettik.” diyerek kendini savundu.
Herkes topu birbirine atıyor
Anahtar teslim edilse bile işçiler, elektrik ve altyapısı olmayan evlere nasıl girebilir ki diye sorduğumuzda ise Palalıoğlu şunu söyledi: “Biliyorsunuz kanalizasyon ve su işleri Büyükşehir Belediyesine geçtiği için ŞUSKİ’nin yapması gerekir. Buranın altyapı işleri uzun zaman önce ihale edildiği halde herhangi bir girişimleri olmadı. Elektrik sorunu için DEDAŞ ile elektriğin gelmesi için görüşmemize rağmen bir sonuç çıkmadı. DEDAŞ ile görüşmelerimiz devam ediyor.”
Yetkililer 4 milyonu (trilyon) borcu araştıracak mı?
Şanlıurfa’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından söz konusu konutları devralan Eyyübiye Belediyesi ise yaşanan mağduriyetten oldukça rahatsız görünüyor. Önceki dönemde yapılan konutlarda yaşanan mağduriyetlerin faturasının kendilerine çıkarılmasını kabul etmeyen Eyyübiye Belediyesi, söz konusu konutları 4 milyar (trilyon) borçlu olarak devraldıklarını ileri sürüyor. Neden bu borcun ortaya çıktığı konusunda ise tam bilgi olmadığı gibi bu konutlarda yolsuzluk olup olmadığı da merak ediliyor.
Altyapı ŞUSKİ’ye ait ama ortada bir çalışma yok
Konuyla ilgili konuşan Eyyübiye Belediye Başkan Yardımcıs Necmettin Sağlam, “Fakıbaba döneminde yapılan bu konutlara ismini yazdıran işçiler maalesef faiz bataklığına batırılmış durumda. Ama bu konutlar bize geçtiği için herkes bunun hesabını bizden soruyor. Altyapı ŞUSKİ’ye ait gelip kanalizasyon, su işlerini yapmaları lazım ama şuna kadar bir çalışma yok. Biz bu konutları 4 milyar (trilyon) borçlu olarak teslim aldık. Belediye olarak bu borçları ödeyeceğiz. Hem bu konutları çok kısa bir sürede teslim edeceğiz hem de ek olarak yeni konutlar yapacağız.” dedi.
ŞUSKİ ve DEDAŞ: Kısa zamanda eksikler giderilecek
Dönemim yetkilileri tarafından belediyenin üstleneceği sözü verilen altyapı, çevre düzenlemesi ve elektrik ilgili hiçbir çalışmanın olmaması da dikkat çekiyor. Uzun süre önce altyapının ihaleye verilmesine rağmen ŞUSKİ’nin herhangi bir çalışma yapmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili görüştüğümüz ŞUSKİ ve DEDAŞ yetkilileri, en kısa sürede gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi. (Osman Gülebak - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.