YKS'ye girecek öğrenci ve ailelerine tavsiyeler
Hafta sonu yapılacak olan YKS'ye girecek öğrenci ve ailelere önemli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, sınav öncesi ve sınavda uyulması gerekenler hakkında önerilerde bulundular.
Hafta sonu yapılacak olan ve iki milyonu aşkın öğrencinin ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi uzmanlar tarafından, öğrenci ve ailelere önemli tavsiyerler yapıldı. Başarılı bir sınavın geçirilmesi için stres ve kaygıdan uzak durulması gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, ailelere de büyük sorumluluklar düştüğüne dikkat çektiler.
Sınav öncesi ve sınav esnasında uyulması gereken kurallar hakkında öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Psikoloji ve Rehberlik Uzmanı Yafes Uğurlu, öğrencilerin günlük normal hayatlarında olduğu gibi stres ve kaygıdan uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.
“Sınavdan bir iki gün önce dikkat edilmesi gerekenler”
Sınav öncesi yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulunan Uğurlu, “Sınavdan bir iki gün önce öğrencilerimiz özellikle beslenme ve uyku düzenlerinde herhangi bir değişikliğe gitmemeleri gerekiyor. Sınava girecekleri salonu önceden gidip gezmeleri ve o sıralarda oturmaları gerekiyor. Doktor tavsiyesi dışında herhangi bir ilaç kullanmamalarını öneriyoruz. Güneş altında kalmalarını önermiyoruz. Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat etmelerini öneriyoruz.” dedi.
“Sınav sabahı dikkat edilmesi gerekenler”
Sınav sabahı için önemli tavsiyelerde bulunan Uğurlu, şunları söyledi: “Mutlaka sabah kahvaltısını yapmalarını, özellikle tatlı şeyleri yemelerini, mevsim koşullarına uygun giyinmelerini tavsiye ediyoruz. Sınava gitmeden önce sınav belegelerini son kez kontrol etmelerini ve çantalarına bırakmalarını öneriyoruz. Sınav başlamadan önce her ihtimale karşı öğrenciler mutlaka WC ihtiyaçlarını gidermeli. Sınavda ihtiyaçduyacakları tüm eşyalarını sıralarının üzerine bırakmalarını öneriyoruz.”
“Sınav esnasında dikkat edilmesi gerekenler”
Sınav esnasında öğrencilerin dikkat etmesi gerektiği konular hakkında tavsiyelerde bulunan Uğurlu, herşeyden önce öğrenciler, soğukanlı ve sakin olmaları gerekiği tavsiyesinde bulundu.
Uğurlu, “Sınav esnasında kafalarını karıştıran sorulardan uzak durmalarını, bu soruları sınav sonrasına bırakmalarını öneriyoruz. Herşeyden önce soğukanlı ve sakin olmalarını tavsiye ediyoruz. Oturdukları sıraya alışmalarını, soru kitapçılığı ve optik okuma formları önlerine geldiğinde, öncelikle optik okuma kağıdının kendilerine ait olup olmadığına dikkat etmelerini istiyoruz. Soru kitapçığının üzerine kendilerinden istenilen bilginin yazılmasını, kitapçıkların sayfa kontrolünü yapmalarını, soruları okumadan önce birkaç kez derin nefes almalarını, bir bölüme başlamadan önce o bölümle ilgili kitapçık sayfalarını gözden geçirmelerini öneriyoruz. Alışık oldukları yöntemdışında herhangi bir yöntem denememelerini, sınava başyan adayımız ilk önce en iyi bildiği ve kendisine kolay gelecek testlerden başlamalarını tavsiye ediyoruz. Bu kendi motivasyonunu sağlayacaktır. Sınava girerken sadec kendi sınavlarına konsantre olmalarını istiyor, başkasının sınavını takip etmelerini tavsiye etmiyoruz.” tavsiyelerinde bulundu.
“Soruları çözerken dikkat edilecek hususlar”
Soruları çözerken, soruları iyi anlamarını öneren Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soruyu iyi anlmak çözümün yarısıdır. Çünkü cevap, sorunun içierisindedir. Dolayısıyla soruyu iyi okuma ve iyi anlamalarını öneriyoruz. Soruyu okurken tam okumalarını, soruya yorum katmamalarını istiyoruz. Parantez içerisindeki altı çizili koyu, anlamsız ve benzeri ifadelere dikkat etmelerini, paragraf sorularında önce soruyu okumalarını öneriyoruz. Uzun soru, zor soru demek değildir. Uzun soruları sonraya bırakmamalarını, sayısal sorularda mutlaka işlem yapmalarını tavsiye ediyoruz. Sözel sorularında da önemli gördüklerinin altını çizmelerini öneriyoruz. Sorulara istenilen cevapların verilmesini, unutulmasın ki kendilerinden yorum isenilmiyor, sorunun cevabı isteniliyor. Sınav esnasında öğrencilerimiz yorulduklarını hissettikleri zaman kısa bir süre dinlenerek, şakaklarına masaj yapmalarını tavsiye ediyoruz.”
“Öğrencilerin başarısı için ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar”
Sınava girecek öğrenci ailelerine de önemli tavsiyelerde bulunan Uğurlu, aileler öğrencileri strese ve kaygıya yönlendirecek olan tüm davranışlardan uzak durmaları uyarısında bulundu.
Aileler, sınav ile ilgili kaygı taşımamalı ve bu kaygıları çocukarına yansıtmamaları uyarsında bulunan Uğurlu, “Aileller, sınav ile ilgili kaygı taşımamalı ve bu kaygıyı öğrencilerine yansıtmamalı. Çünkü kaygı bulaşıcıdır. Ailede sınav ile ilgili endişe varsa bu öğrenciye de yansıyor. Aileler, öğrencilere olumsuz mesajlar vermemeli. Olumlu mesajlar vererek, bunları güdümeli. Moral ve motivasyonlarını artırmalı. Bu kadar çalışarak kazanamazsın dememeli. ‘Sana güveniyorum’, ‘Sende bu potansiyel mevcut’, ‘Sen en iyisini yaparsın’ şeklinde onları motive etmeli. Komşunun çocuklarını örnek göstererek, kıyas yapılmamalı. ‘Bunlar başarılı oldular’, ‘Sen başarılı olmazsan çevreme ne derim’ şeklindeki cümlelerden uzak durulmalı aileler. Aileler, çocuklarının sınırlarını zorlamamalı.” diyerek, önemli tavsiye ve önerilerde bulundu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.