YYÜ Dünya Üniversitesi Olma Yolunda

YYÜ Dünya Üniversitesi Olma Yolunda

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, aralarında Amerika, Norveç, Almanya, Belçika ve Suriye gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 21 ülkeden 324 yabancı öğrencinin çeşitli bölümlere yerleştiğini açıkladı.

VAN - YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yabancı uyruklu öğrenci alımı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Göreve geldiği zaman yabancı uyruklu öğrenci almayı planladıklarını ifade eden Battal, üniversitenin de fakülte olarak yeterli olduğunu söyledi.

Rektör Battal, "Bu yıl itibariyle sayın YÖK Başkanımız Van'a geldiklerinde kendilerine de iletmiştik. Bölge itibariyle Van'ın, dolayısıyla YYÜ'nün yabancı uyruklu öğrenci alınmasına müsait olduğunu söylemiş ve kontenjan artırmayı talep etmiştik. Ve bu kontenjan artırımına ilişkin yazımızı senatodan çıkardık ve YÖK'e gönderdik. Geçtiğimiz yıl açmış olduğumuz yabancı uyruklu öğrenci taleplerini dikkate alarak özellikle Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi'nde kontenjan artırımına gitmiştik. YÖK de bizim senato kararımızı dikkate alarak kontenjan artırımı talebimizi kabul etti ve ilana çıktık" dedi.

324 Öğrenci Yerleştirildi
Toplamda yabancı ülkelerden 508 öğrencinin başvuru yaptığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Battal, "Fakat bunun içinde çifte vatandaş olup da müracaat edenleri ayrı tuttuk. Türk olup da yabancı ülke vatandaşı olan öğrencilerde var. Yaklaşık 50 küsur öğrenci vardı. Bunları size verdiğimiz rakamlara dâhil etmedik. Dolayısıyla 21 farklı ülkeden bize 508 müracaat oldu. Biz ise bunların içerisinden 324'ünü yerleştirdik, diğerlerini de yedek olarak yazdık. Yerleştirmeleri yabancı uyruklu öğrencilerin not durumlarını dikkate alarak yaptık. Hemen hemen açmış olduğumuz bütün kontenjanlara müracaat oldu." Şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıl ülkelere kontenjan ayıracaklarını söyleyen Rektör Battal, bu yılki başvurulardan elde ettikleri verileri iyi şekilde analiz edip, bu doğrultuda bölümlere kontenjan açacaklarını belirtti.

En Çok Başvuru Türkmenistan'dan
En çok başvuranların ve yerleştirilenlerin Türkmenistan'dan gelen öğrenciler olduğunu anlatan Rektör Battal, "Türkmenistan'dan gelen öğrencilerin not ortalaması yüksek olduğu için onlar daha fazla yerleştirilmiş oldu. Türkmenistan'dan 164 başvurudan 161'i yerleştirildi. Bu da ülkeler arasındaki dengeyi ciddi bir şekilde bozuyor. Dolayısıyla analiz sonuçlarına göre önümüzdeki yıl kontenjanları belirleyeceğiz. Böylece önümüzdeki yıl müracaatlar binin üzerinde olur. Tanıtımımızı da ciddi bir şekilde yapacağız. Üniversitemizin tanıtım katalogunu da bitirdik. Katalogla birlikte yabancı ülkelerde tanıtımımızı yapıp, yabancı uyruklu öğrenci sayısını artıracağız" diye konuştu.

Hedef Daha Çok Yabancı Öğrenci Almak
Önümüzdeki yıldan itibaren ülke profilini daha da çeşitlendireceklerinin altını çizen Battal, Üniversiteyi daha cazip hale getireceklerini kaydetti. Yerleşen öğrencilerin kendileri için bir avantaj oluşturacağını ifade eden Battal, "Bunlar burada bir yıl okuduktan sonra ülkelerine gidip yine bizim imkânlarımızı, üniversitemizi tanıtacaklar kendi ülkelerinde. Artık YYÜ dünya üniversiteleri arasında olma yolunda önemli adımlar atmaya başladı. İnşallah yabancı öğrenci sayısını birkaç yıl içinde 2 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkçe Bilmeyenler Bir Kurs Alacak
Yabancı öğrencilerin 4 Eylül itibariyle kayıt yaptırmaya başlayacaklarını söyleyen Battal, kayıt yaptırmaya gelmeyenlerin yerine yedekleri alacaklarını belirtti. Kayıt yaptıran öğrencilerin kurulan komisyon tarafından Türkçe sınavına tabi tutulacağını belirten Battal, "Bu sınavı kazananlar direk eğitim öğretime başlayacak. Sınavı geçemeyenler ise kurduğumuz Türkçe Eğitim Merkezi'nde bir kursa tabi tutulacak. Yılsonu itibariyle de sınav yapılacak yine kazananlar direk eğitime başlayacak" İfadelerini kullandı. (Mahmut Aytekin-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.