YYÜ'de 195 Kişilik Yurt Törenle Açıldı

YYÜ'de 195 Kişilik Yurt Törenle Açıldı

Van'da meydana gelen iki depremin ardından özel bir vakfın yaptırdığı 195 kişilik prefabrik yurt törenle hizmete açıldı.

VAN- Törene Van Valisi Münir Karaloğlu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, Eski Turizm Bakanı Ahmet Tan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Hami Alpas, ODTÜ EYMİR Kültür Vakfı Başkanı Vasfiye İpekçi, YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Demirel, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Demirel ile YYÜ öğretim üyeleri, ODTÜ'lüler ve öğrenciler katıldı.

 

Açılış töreninde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Van'ın geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım da iki büyük felaket yaşadığını ifade ederek, "Bugün aynı zamanda ikinci depremin yıl dönümü. Bu iki büyük depremde çok ciddi maddi ve manevi kayıplarımız oldu. Her şeyden önce 644 canımız deprem şehidi oldu. Bugün onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Ama depremden hemen sonra devletimizin, hükümetimizin, STK'ların, 75 milyon milletimizin topyekun Van'ı sahiplenmesi, Van'a yardıma koşması bu şehrin kısa sürede toparlanmasını sağladı. Bugün bir yılı dolmuş olmasına rağmen şehirde sorunlarımızı büyük oranda çözmüş bulunmaktayız. Bir yıl gibi kısa sürede 17 bin 471 konut tamamlandı ve hak sahiplerine teslim edildi" dedi.

 

Depremden sonra şehrin toparlanmasında en büyük unsurlardan birinin üniversite olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu şöyle konuştu: "Şehrin ayağa kalkması için mutlaka üniversitenin hızlı bir şekilde toparlanıp ayağa kalkması gerekiyordu. Üniversitemize de çeşitli kurum kuruluş ve STK'ların çok ciddi katları oldu. Kardeş üniversitelerin çok ciddi katkısı oldu. İşte o katkıların bir tanesi de ODTÜ mezunlarının kurduğu EYMİR Kültür Vakfı'nın yaptığı yaklaşık 195 öğrenci kapasitesi olan öğrenci yurdu. Daha öncede yine derslikler yapıp üniversitemize bağışlamışlardı. İnşallah bu yapılar da hafif çelik sistemle inşa edildiği için uzun süreli hizmet verecektir. Deprem bir felaket, bir kriz ama her krizin kendi içinde fırsatları da vardır, eğer iyi yönetilirse. Biz şunu gördük kaybettiğimiz canların dışında deprem bu şehir için de bu üniversite için de fırsatlar doğurmuştur. Üniversitemiz bu depremden güçlenerek çıktı. Ben 3 buçuk sene önce Van'a geldiğimde 16 bin 500 öğrenci vardı, şimdi 22 bin öğrencimiz var. Bu depremden sonra özellikle öğrenci yurtları açısından yapılan büyük çalışmalar, hem STK hem de Kredi Yurtlar Kurumu'nun yaptırdıklarıyla birlikte yurt kapasitemiz 13 bin civarına gelecektir. Bu da öğrencinin yüzde 50'sine yurt imkanı anlamına geliyor. Zannediyorum Türkiye'de hiçbir üniversitede bu kadar yüksek bir kapasite yoktur. Buda üniversitemizin tercih edilme şansını ve öğrenci potansiyelini artırma anlamına gelmektedir."

 

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise çok anlamlı bir tören için beraber olduklarını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl bugünlerde Van ve üniversitemiz nasıl toparlanır diye başta Sayın Valimiz olmak üzere bütün kurum amirleri hummalı bir düşünce ve çalışma içerisindeydik. Geçtiğimiz yıl bugün ikinci deprem olmuştu. O dönemlerde bize cesaret veren bir şey olmuştu. Bütün Türkiye'nin kalbinin bizimle attığını görünce cesaretlendik ve dedik ki; 'Allah'ın izniyle 1 yıl içinde üniversite ve Van ayağa kalkar.' Çünkü devlet ilk saatlerden itibaren yanımızdaydı. İlk 5 saatte Sayın Başbakanımız Van'a gelerek desteklerini verdi. Bu bizi heyecanlandırdı. Bir anekdot anlatmak istiyorum. 9 Kasım depreminden iki-üç gün sonraydı. Bir canlı yayındaydım. Yayın Bayram Otel'in yıkıldığı noktanın hemen yanındaydı. O canlı yayında o alanı göstererek şöyle demiştim; 'Bu alan Van'ın en canlı yeri ama gördüğünüz gibi şimdi karanlıklara boğuldu'. O esnada İsmail Bey'de izliyormuş canlı yayını. Tabi görüşmeler devam ediyordu. Vasfiye hanımla kontak kurduk. 'Üniversiteye yardım etmemiz gerekiyor' dediler. Bize iki tane çok önemli eser kazandırdılar. Birincisi prefabrik çelik dersliklerimiz. İkincisi ise bu güzel yurt binası. Depremin hemen ardından ODTÜ Rektörü aradı, başsağlığı diledi. Bizden ne isteğiniz olur dedi. Biz ilk etapta teknik ekip istedik ve ikinci gün ekip geldi. Çok güzel ilişkilerimiz başladı bu şekilde. Kardeş üniversite olduk, dostluğumuzu geliştirdik. ODTÜ hepimiz için çok değerli bir üniversite.

 

Yurdumuzu açacağız şimdi. İçeride 200'e yakın kız öğrencimiz sıcak yuvalarında, temiz nezih ortamda barınıyorlar. Bu çok önemli bir katkı. Bütün emeği geçenlere, vakfımıza, bağışçılara teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

ODTÜ EYMİR Kültür Vakfı Başkanı Vasfiye İpekçi de deprem yaşayan YYÜ öğrencilerine böyle bir yurt yaptırmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek bağışçılara teşekkür etti. Yapılan plaket takdimlerinin ardından tören sona erdi. (Murat Dalgın-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.