Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay: Şu an için Türkiye’de buğday sıkıntısı yok
Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bütün bölgelerindeki lisanslı depoların buğdayla tıka basa dolduğunu, buğdayla ilgili şu an için herhangi bir sıkıntının kalmadığını söyledi.
Buğday sıkıntısı ve fiyatlarının arttığı iddiasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, sadece sert buğday fiyatında bir yükselişin olduğunu, bunun da kayda değer bir artış olmadığını belirtti.
Ülkedeki verim artışı ve Ukrayna’dan getirilen buğdaylar nedeniyle bu yıl buğdayda herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını vurgulayan Ay, halkın “buğdayda sıkıntı olacağı” söylentilerine itibar etmemesini istedi.
Bölgede ekmeklik buğday çeşitlerinin ikiye ayrıldığını aktaran Ay, “Bunlar özlü dediğimiz birinci sınıf ve bir de yemlik sınıfına giren buğdaylardır. Esnaf olarak yemlik buğdaylarımızın tonunu çiftçiden 6 bin 300-500 liraya kadar alıyoruz. Özlü buğdayları da 7 bin 100 liraya kadar alabiliyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin, ekmek fiyatlarının yükselmemesi adına un sanayicisine sağladığı bir destek var. Toprak Mahsulleri Ofisi 4 bin 500 liradan un sanayicisine buğday veriyor. Bunun ekmek fiyatlarına yansıyacağını düşünüyorum.” dedi.
Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay
“Depolar tıka basa doldu”
Ukrayna’dan buğdayın getirilmesiyle birlikte buğday fiyatlarındaki artışın durduğunu ifade eden Ay, şöyle devam etti:
“Tahıl koridorunun açılmasıyla beraber buğday fiyatlarının yükselmesi durdu. Toprak Mahsulleri Ofisinin alımı da durdu. Toprak Mahsulleri Ofisi buğday aldığı zaman buğday fiyatı daha yüksekti. Ama şu anda Toprak Mahsulleri Ofisinde depolar tıka basa doldu. Şu an Türkiye’nin bütün bölgelerinde lisanslı depolarda yer kalmadı. Hatta birçok bölgede tarlalara bile arpa, buğday boşaldı.”
“Türkiye’de üretilen buğday yeter, artar bile”
Şu anda Türkiye’ye kendi ürettiği buğdayın yettiğini dile getiren Ay, “Ama Türkiye unda ihracatçı konumunda olduğu için özellikle Ortadoğu ülkelerine ciddi oranda un satışı var. Ama ithal ettiğin kadar ihraç edebilirsin. Özellikle dışardan limanlara buğday geliyor. Un sanayicisi buradan aldığı un kadar satış yapabiliyor. Türkiye’de üretilen buğday şu an için iç piyasamıza yeter, artar bile.” diye konuştu.
“Olağanüstü bir yükseliş yok”
Sadece sert buğday fiyatında bir yükselişin olduğunu aktaran Ay, “Bu da olağanüstü bir yükseliş değil. Sert buğday sadece bizim bölgemizde yetişen ve biraz da özel bir buğdaydır. Baklavalık, bulgurluk ve makarnalık olarak kullandığımız bir buğday çeşidimizdir.” ifadelerini kullandı.
“Ne buğdayda ne de un da sıkıntı yaşamayacağız”
Şu anda kesinlikle buğday sıkıntısının olmadığına dikkat çeken Ay, konuşmasının sonunda şunları söyledi:
“Hem çiftçinin hem tüccarın hem de Toprak Mahsulleri Ofisinde ciddi stoklar oluştu. Dışardan da bir akım var. Tahıl koridorundan Türkiye’ye giren buğday var. Sadece vatandaşlarımızın Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı bir korkusu var. Hem buğdayda hem de un da sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum.”(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.