“Zekât, zengin ile fakir arasında sevgi oluşturur”
Kişinin zengin veya fakir olmasının imtihanın bir gereği olduğunu söyleyen âlimler, zekâtın zengin ile fakir arasında muhabbet ve sevgi oluşturduğuna dikkat çekti.
İslam'ın şartından olan zekâtın önemine değinen İTTİHAD üyesi Molla Sinan Ünel, bugün toplum içerisinde yaygınlaşan hırsızlık ve fuhuş gibi birçok hastalığın fakirlikten kaynaklandığını söyleyerek, zekât ile toplumda istikrar, kardeşlik, güven ve huzur ortamı oluşacağını belirtti.
Allah’ın bu dünyayı bir imtihan için yarattığını söyleyen Ünel, “Dünyaya gelen herkes bir şekilde imtihana tabi tutulacak. İnsanın zengin veya fakir olması da imtihanın bir gereğidir. Allah, imtihan gereği bazılarını zengin yaratmış bazılarını da fakir. Bu ikisi arasında dengeyi sağlamak için de zekât müessesesi oluşturmuştur. Zekât, imtihan gereği fakir bırakılan kulun zengindeki hakkıdır. Allah fakir olan insanı bir imtihan gereği fakir kılmış aynı zamanda zekât ile de ona böyle bir nimet ihsan etmiştir. Allah fakire demek istiyor ki; bak sen çalışmadan çabalamadan ben senin hakkını zenginin malına koymuşum. Zengin insan her yıl malının bir kısmını Allah’ın belirttiği ölçüde getirip fakire vermesi fakirin hakkıdır.” dedi.
“Zekât, zengin ile fakir arasında muhabbet oluşturur”
Zengin ile fakir arasında sevginin ve muhabbetin oluşmasının zekât sayesinde olduğunu vurgulayan Ünel, “Bugün evine bir ekmek götüremeyen veya evini çok kısık bir imkânla geçindiren bir fakirin kalbinde, lüks içerisinde yaşayan bir insana karşı kin, nefret, buğz oluşabilir. Fakat fakir olan bilse zengin olan malının bir kısmını kendi eliyle ona vereceğini ona karşı muhabbeti, sevgisi artacaktır.” ifadelerini kullandı.
Bugün toplum içerisinde hırsızlık ve fuhuş gibi birçok hastalığın fakirlikten kaynaklandığını söyleyen Ünel, “Eğer bugün zenginler zekâtlarını hakkıyla verirlerse toplumda birçok hastalık tedavi edilmiş olur. Birçok hırsızlık, fuhuş vakası önlenmiş olur. Bunların tamamı toplumsal bir vakadır. Ekonomik bir durumdur. Aç olan insan her şeyi yapabilir. Aç olanın gözü görmez. Bunlarla birlikte maneviyat da çökmüşse o bireyden insan her şeyi bekleyebilir.” dedi.
Ünel, “Allah’ın adaleti sağlamak için oluşturmuş olduğu zekat müessesesini canlandırmak, hakkını vermek, gereğini yapmak mecburiyetindeyiz ki toplumda istikrar, kardeşlik, güven ve huzur oluşabilsin. Bu da ancak zekat ile olur.” şeklinde konuştu. (Mustafa Bikeç-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.