‘Zekâtın verildiği toplumlarda sınıfsal ayrılıklar olmaz’

‘Zekâtın verildiği toplumlarda sınıfsal ayrılıklar olmaz’

Mal ile yapılan bir ibadet olan zekâtın farz olduğuna dikkat çeken Bitlis il Müftüsü Abdülkerim Akbaba, zekatın verildiği toplumlarda sınıfsal ayrılıkların olmayacağını vurguladı.

Müslümanlar tarafından özellikle Ramazan ayında verilen zekatla ilgili açıklamada bulunan Bitlis il Müftüsü Abdülkerim Akbaba, zekatın olmadığı bir yerde toplumsal dayanışmanın da olmayacağını belirtti.

Akbaba, “Zekât İslam’ın beş şartından biridir. İslam’ın köprüsüdür. Toplumda kaynaşmaya ve kardeşlik bağlarının güçlenmesine vesiledir. Durumu iyi olanla olmayan arasında olan bir köprüdür. Kalplerin birbirine ısınmasına neden olur. Zekâtın verildiği toplumlarda sınıfsal ayrılıklar olmaz.” dedi.

Zekâtın farz oluşunun ayet ve hadislerle sabit olduğunu hatırlatan Akbaba, malın temizliği ve cehennemden azatlığın simgesi olan zekât ibadetini Müslümanların yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Akbaba, “Bizler zenginliği malımızın zekâtını vermek için istemeliyiz. Allah’ın emrine muhatap olalım diye. Mümkün mertebe zekâtımızı vermeye çalışmalıyız. Bundan kaçınmamalıyız. Bu malımızı kirlilikten arındırır. Malımıza bereket katar.” diye konuştu.

Zekatın kimlere verileceği ve kimlere verilmeyeceğini de aktaran Akbaba, açıklamasına şöyle devam etti: “Annemize, babamıza, ninemize, dedemize, oğlumuza, kızımıza, torunumuza bakmakla yükümlü olduğumuz için bunlara zekat veremeyiz. Ancak kardeşimize, amcamıza, dayımıza, teyzemize, halamıza verebiliriz. Zekat verirken yakından başlamamız gerekir. Fakirin lehine düşünerek verilir. Bazı kardeşlerimiz yaptığı ticari faaliyetler üzerinden vermek istiyor. Örneğin kumaş ticaretini yapan biri zekatını kumaş üzerinden vermek istiyor. Fakat bizler fakiri düşünerek vermemiz lazım. Belki fakirin elektrik borcu var. Belki gıda ihtiyacını karşılayacak. Başka bir ihtiyacı var. Bunu dikkate almamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Akbaba, fıtır sadakası hakkında da şunları söyledi: “Fıtır sadakası Ramazanda vacip olan bir sadakadır. Buna ülkemizin bazı yörelerinde cambaz sadakası denir fıtrattan geldiği için. Ramazanın son günü bir yavrumuz dahi olsa onun için sadaka-i fıtırı vereceğiz. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fıtır sadakası 11,5 TL olarak belirlenmiş. Bu asgari olandır. Bunun üzerine herkes geçebilir. İsteyen kendi durumuna göre daha fazla verebilir. Bunun vaktinde verilmesi daha efdaldır. Burada fakirler aldıkları sadakayla bayram ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Bunu bayramda verince normal sadaka yerine geçer. Tüm Müslüman kardeşlerimizin zaman geçmeden zekât ve fıtır sadakalarını vermelerini öneriyoruz.” şeklinde konuştu.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.