15 yıldır yapılan kanala su verilmiyor

15 yıldır yapılan kanala su verilmiyor

Cazibeli sulama kanalı sisteminin son projesini oluşturan yaklaşık onlarca köye su ulaşmadığını ileri süren çiftçiler, tonlarca metreküp suyun drenaj kanalından Suriye’ye akmasına tepki göstererek yetkilileri göreve çağırdılar.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Harran Ovası'nda cazibeli sulama kanalı sistemine sahip çiftçiler, suyun bölgelerine ulaşmamasından dolayı tarlalarını sulamakta sorun yaşıyor. DSİ cazibeli sulama kanalının son projesini oluşturan bölgeye su ulaşamazken aynı köylerin hemen ilerisinde ise salma sulama neticesinde açılan drenaj kanalından tonlarca metreküp su Suriye’ye akıyor.

Drenaj kanalından suyun boş yere akmasına tepki gösteren çiftçiler, bu konuda yapılacak bir çalışmayla boşa akan suyun çiftçilere ulaştırılabileceğine dikkat çekerek defalarca yetkililere başvurmalarına rağmen bir türlü sorunlarının çözülmediğini belirtti.

Yaklaşık 15 yıldır cazibeli sulama kanalı sisteminin köylerine kurulduğu halde bundan istifade edemediklerini bu yüzden kuyu pompası ile sulama yaptıklarını ileri süren çiftçiler, hem bağlı bulundukları birliğe aidat ödediklerini hem de elektrikli pompa sulaması için elektrik ücreti verdiklerini söyledi.

Yaşadıkları sorunları İLKHA mikrofonuna anlatan çiftçiler, suyun ortasında su sorunu yaşamalarının bir ayıp olduğunu bunun bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

“Yetkililer, bu konu üzerinde yeterince durmadıkları için kanallardan baraj suyunu alamıyoruz”

Akçakale ilçesine bağlı Alıncık Mahallesi'nde pamuk yetiştiriciliği yapan çiftçi Mahmut Öztürk, “Her sene olduğu gibi bu sene de en büyük sorunumuz elektrik kesintileridir. Yine bizim bulunduğumuz mevki son kanal projesi olduğu için baraj suyu gelmiyor. Elektrikler de kesildi mi o zaman sıkıntıya giriyoruz.” dedi.

Bu sorunun çözümü için yetkililerin duyarlı olmasını beklediklerini ifade eden Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: “Düşünün proje var, kanal var ama su gelmiyor. Bunun yanında birçok bölgede fazla su da tahliyelere akıyor. Sulama konusunda yeterince bilinç olmadığı gibi yeterince denetlemede yok bu yüzden tahliyelerden su ful akarken bize de ulaşmıyor. Yetkililer, bu konu üzerinde yeterince durmadıkları için kanallardan baraj suyunu alamıyoruz. Bu sefer sulama işini elektrikle yapmak zorunda kalıyoruz.”

Yaşadıkları su sorununun giderilmesi için tahliye kanallarındaki suyun kanallara aktarılması gerektiğini söyleyen Öztürk, bu amaçla daha önceleri yapılan ama hala faaliyete girmeyen üç hidralantın çalıştırılması durumunda binlerce tarım arazisinin su sorununun çözüleceğini ve elektriğe ihtiyaç duymayacaklarını belirtti.

“Eğer kendi imkânımızla bu suyu çekmezsek bir tek ürün bile kaldıramayız”

“Trafomuz var elektriğimiz yok, teknelerimiz var suyumuz yok” diyen Akçakale ilçesine bağlı Aşağı Arıcan Mahallesi'nde çiftçilik yapan Hüseyin Adsız, çiftçi olarak yaşadıkları en büyük sorunun su sorunu olduğunu belirtti.

Adsız, “Gördüğünüz gibi su bize yetişmiyor. Bizler de kendi imkânlarımızla traktörle su çekmeye çalışıyoruz. Eğer kendi imkânımızla bu suyu çekmezsek bir tek ürün bile kaldıramayız. Yaklaşık 10-15 yıldır kanallar yapılmış ama son proje olduğumuz için bir damla su bize yetişmiyor. Bizim yukarımızdaki çiftçiler suyu düzgün kullanmadığı için su göremiyoruz. Birlik başkanlarına söyledik ama onlar da getiremiyor.” (Osman Gülebak, İbrahim Yılmaz-İLKHA) 


























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.