25 yıllık şef Ali Usta: Kapalı mutfaklardan yemek yenmemesi gerekir

25 yıllık şef Ali Usta: Kapalı mutfaklardan yemek yenmemesi gerekir

Mutfağı görünür restoranlarda yemek yenmesi gerektiğini belirten 25 yıllık Şef Ali Alpsoy, kapalı mutfaklardan yemek yenmemesi gerektiğini söyledi.

Şefliğin yanı sıra kasaplık yapan Alpsoy, kırmızı ve beyaz et alımının yanı sıra kıymanın da göz önünde çekilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Açık alanda satılan etlerin insanlara zarar verdiğini ve kesinlikle tavsiye edilmeyeceğinin altını çizen Alpsoy, "Çünkü etlerde sıcaklık çok önemlidir. Etlerde, özellikle beyaz ette sıcaklık kesinlikle çok önemli. Beyaz etlerde kesinlikle açık alandan tavsiye edilmez. Kasaplarda zaten et alırken dikkat edilecek şeyler, etin rengi çok önemli, et kırmızı olmalı. Ette morarma varsa kesinlikle yaklaşılmamalı. Özellikle morarmadan ziyade kuruma, etin üzerinde yüzeysel alanında bir kuruma varsa o et kesinlikle beklemiş bir ettir. Morarma varsa et bayatlamaya yüz tutmuştur. Etin üzerinde morumsu yeşilimsi ve siyahımsı noktalar varsa o et bozuk ettir ve alınmaz. Kesinlikle soğuk alanda tutulan etlerden kasaplarda onlara çok dikkat edilmeli." dedi.

"Morarmaya yüz tutmuş ve şişkin duran etlere kesinlikle yaklaşmayın"

Kıyma alırken hazır kıymadan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Alpsoy, "Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yani tavsiye edilmez, alınmaz. Kıymayı kendiniz çektirmelisiniz. Siz eti seçeceksiniz. Eti de kendiniz seçersiniz kıymalı bölümlerinden çünkü hazır kıymanın içine her türlü et girebilir. Mesela taşlık olabilir, bu gibi hileler vardır. Morarmaya yüz tutmuş ve şişkin duran etlere kesinlikle yaklaşmayın. Çünkü şöyle hileler oluyor. Etlere su basılma olayı olabiliyor. Kabında zaten belli eder kendini. Kabın içerisine su atmıştır. Yani su attıysa ve de çok aşırı kan attıysa bu etin sağlıklı olmadığını gösterir. O yüzden dikkat edilecek şeyler bunlar. Et kırmızı olacak. Hatta şöyle bir şey de aldıktan sonra kırmızı ve beyaz ette de aynıdır. Kırmızı ette yapışkanlık çok önemli. Yapışkanlık varsa ette etin bayat olduğunu gösterir. Baskı olarak da aslında bunu çözebiliriz. Etin üzerine bastırdığımız zaman etler hızlı bir şekilde kendini topluyorsa o et tazedir. Ama kendini toplamıyorsa o et sakıncalıdır. Yani et bozulmuştur, hatta su tutulmuştur ya da bozulmaya yüz tutmuştur. Tavuk etinde ise tekrar yapışkanlık vardır. Yalnız yapışkanlıktan ziyade sabunumsu bir duruş varsa kesinlikle o beyaz et kullanılmaz." ifadelerini kullandı.

Saklama konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Alpsoy, "Evlerde özelikle 2-3 gün içerisinde tüketilecek etler buzdolabına konabilir. Yalnız 2-3 gün içinde tüketilmeyecek ise kesinlikle buzdolabında değil dondurucuya koyulup öyle kullanılması tavsiye edilir." şeklinde konuştu.

"Aşçıların ve ustaların yaptıkları işlemler görülüyor ise bundan korkmanıza gerek yok"

Kapalı mutfaklardan yemek yenmemesi gerektiğini belirten Alpsoy, "Genelde mutfağı görmeniz gerekir. Zaten görünen mutfakların çoğu, müşterinin gördüğü mutfakların çoğu hijyeniktir. Hijyene dikkat edilmesi lazım. Personelin hijyeni, mutfağın düzeni, mutfaktaki personelin hijyeni zaten direk kendini gösterir. Yalnız kapalı mutfaklarda mesela oturduğunuz herhangi bir restoranda mutfak görünmüyorsa eğer ona kesinle dikkat ediniz. Yani mutfak görünüyor ise aşçıların, kebapçılar, ustaların yaptıkları işlemler görülüyor ise bundan korkmanıza gerek yoktur ve açık mutfaklardan yenmesini tavsiye ediyorum." dedi.

"Etlerde asit cinsi bir koku varsa büyük ihtimalle zehirler"

Restoran işleten ve yemek yiyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Alpsoy, "Etin nasıl saklandığı, etin nasıl marine edildiği çok önemlidir. Mesela biz haftalık etimizi alırız, etlerimizi alırız, ilk gün etimizi dinlendirir etimiz dinlendikten sonra dönerliyi ayrı, pideliği ayrıdır. Hepsi ayrı ayrı marine eder ve bir hafta içerisinde tüketilecek şekilde etimizi alırız. Zaten onun üzerindeki etler kesinlikle tavsiye edilmez. Müşteri nasıl anlar? Masasına gelen yemeğin pidede mesela kararımsı bir renk varsa sakınsınlar. Dönerlerde de aynı şekilde yani döner eti de olsun, kebap eti de olsun. Etin rengi ve kokusu bellidir. Koku olmadığı müddetçe etten korkmalarına gerek yoktur. Yalnız asit cinsi bir koku varsa zehirler büyük ihtimalle zehirler. Beyaz et taze kullanması gereken bir ettir. Beyaz et direk kendini gösterir, koku direk kendini gösterir. Kokan etleri kesinlikle tavsiye etmiyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.