28 Şubat darbesinin kalıntıları devam ediyor
28 Şubat darbesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Eğitim Bir Sen Midyat şubesi, 28 Şubat darbesinin kalıntılarının devam ettiğine dikkat çekti.
MARDİN - Eğitim Bir Sen Midyat Şube Başkanı Abdulkadir Altay, 28 Şubat darbesinin yıldönümü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, 28 Şubat darbesinin kalıntılarının hala devam ettiğini belirtti.
“İnançlı insanlar kötü gösterildi”
28 Şubat 1997'de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan kararlarla binlerce inançlı insanın fişlenip, takip ettirilerek soruşturmaya tabi tutulduğunu söyleyen Altay, "Yüzlercesi işinden ettirildi. Oluşturulan algı ile inançlı insanlar kötü gösterildi, suçluymuş gibi gösterildi. Başörtülü bayanların okuması engellendi, başörtüsüyle çalışmalarına izin verilmedi. Başka ülkelerde beyin göçü almak için imkânlar hazırlanırken, bizim ülkemizde insanlar beyin göçüne zorlandı. Bir yandan kız çocuklarının okutulması için kampanyalar düzenlenirken bir yandan da inançlı insanların kız çocuklarının sistematik olarak okuldan ve sosyal hayattan uzaklaştırıldığın" ifade etti.
“Yaşatılan mağduriyetler devam ediyor”
Katsayı zulmünün getirildiğini kaydeden Altay, "8 yıllık kesintisiz eğitim adı altında dizaynlar yapıldı. İnançlı insanlara o kadar düşmanlık yapıldı ki, ticaretleri bile yeşil sermaye olarak gösterilerek fişlendi, ekonomik faaliyetleri engellendi ve ülkenin ekonomisi çökertildi. Türkiye tarihinin tek denk bütçeli hükümeti, memurlara, işçilere en yüksek zammı vererek refah payını milletle paylaşan Erbakan hükümeti düşürüldükten sonra 3 yıl içerisinde devleti iflas ettirdiler. Bu süreçte milletin 291 milyar doları çalındı. O dönemde yaşatılan mağduriyetler maalesef devam etmektedir. Yargıdan aklanan birçok memur disiplin kurulu kararlarıyla işinden atılmıştı. Bu insanlar hala işlerine dönemediler, bu mağdur insanlara iade-i itibara ve iade-i iş talebinde bulunuyoruz." dedi.
“Darbe döneminin kalıntıları sürmektedir”
Darbe döneminin kalıntılarının sürdüğünü belirten Altay, "Darbeciler kahraman ilan edildiler. Bu darbecilerin adları birçok kurumda yaşatılmaktadır. Kışlalar okullar, caddelere adlar verildi. İlçemizde de 60 darbecilerinden biri olan Ali İhsan Kalmaz’ın adı bir okulumuza verilmişti. Hala aynı isim kullanılmaktadır. Bizler darbelerin izlerinin silinmesini ve bu okulumuzun adının değişmesini istiyoruz." sözlerine yer verdi.
28 Şubat’ın hala bitmediğini söyleyen Altay, son olarak, "Birileri hala o dönemin özlemini çektiklerini göstermektedir. Bu nedenle toplumun daha duyarlı olması, milletin kendi iradesine sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bu darbe dönemi özlemci liginin sona ermesi için mutlaka ama mutlaka darbe dönemi anayasası olan 82 anayasasının değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sivil eşitlikçi, etnik yapıya dayanmayan, dışlamayan, demokratik, adil bir anayasa talep ediyoruz." şeklinde konuştu. (Adnan Oğuz - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.