280 derece karşısında zorlu Ramazan mesaisi

280 derece karşısında zorlu Ramazan mesaisi

Ramazan ayında halkın ekmek ve pide ihtiyaçlarını karşılayan fırıncılar, 280 derecelik fırınların karşısında zorlu ve yoğun bir mesai geçirerek, oruç ibadetlerini eda ediyorlar.

Ramazan ayında halkın temel ihtiyacı olan ekmek pişirmek için yoğun bir mesai harcayan Vanlı fırıncılar, sıcaklara aldırış etmeden oruç ibadetlerini yerine getiriyorlar.

Oruç ibadetinin yerine getirilmesi için sıcaklığın bahane olmadığına dikkat çeken fırıncılar, Ramazan dolayısıyla günü hem oruçlu, hem de yoğun bir mesai ile geçirmelerine rağmen Allah’ın kendilerine yardım ettiğini dile getirdiler.

Gün içerisinde gelen siparişleri iftara saatler kala yetiştirmeye çalışan fırıncılar, özellikle akşama doğru gelen ek siparişlerin kendilerini zor durumda bıraktığını belirtiyorlar.

Van’da meslekleri gereği yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan fırıncılar, Ramazan ayında çalışma şartları daha zor olmasına rağmen oruç ibadetlerini aksatmıyorlar.  Özellikle iftara doğru Van halkı yemek, çörek, pide ve kıymalı yaptırmak için fırınlara akın ederken, fırıncılar yaşanan yoğunluktan dolayı zor durumda kalıyor.

Ramazan dolayısıyla zorlu mesai geçirdiklerini söyleyen Orhan Taşbulak isimli fırıncı, halkın kendilerine anlayış göstermeleri gerektiğini ve bu yüzden siparişlerini sabah saatlerinde vermelerini istedi.

Daha küçük yaşlarda fırıncılık mesleğini icra etmeye başlayan 22 yıllık fırın ustası Taşbulak, "Biz çalışmayı bir ibadet olarak gördüğümüz için Allah-u Teâlâ’nın da yardımı var. İster istemez sıcaklık oluyor, ancak Allah bize yardım ediyor. Bizler de bu vesile ile bu zorlukların üstesinden gelebiliyoruz." dedi.

"Allah’ın yardımı olmasa burada oruç tutulmaz"

Allah’ın yardımı ile oruç ibadetini yerine getirdiklerini söyleyen Taşbulak, "Bizler sabah ilk geldiğimiz zaman fırını yakıp, çörek pişiriyoruz. Daha sonra Ramazan pide çeşitlerimiz çıkıyor. İftar saatlerine doğru ise hep kıymalı üzerine çalışıyoruz. Burası çok sıcak ama Allah’ın yardımı var. Eğer bu yardım olmasa biz kendimiz de biliyoruz ki burada oruç tutulmaz. Oruç bir ibadettir Allah’ın yardımı ile beraber, bu ibadeti kolaylıkla yerine getirebiliyoruz." şeklinde konuştu.

"Ramazan öncesi günde 15 bardak su içebiliyorduk"

Ramazan öncesi günlük 15 bardak su tükettiklerini belirten Taşbulak, "Bizler burada 30 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta çalışıyoruz. Bir de bunun üzerine fırının sıcaklığı var. Bizler Ramazan öncesi su çok tüketiyorduk. Öyle ki günde 15 bardak su içebiliyorduk. Tabi Ramazan’ın gelmesi ile beraber, bu suyu sadece iftarda tüketebiliyoruz. Hem sıcaklık, hem de oruç ister istemez bizi yoruyor. Bunun üzerine bir de müşterinin yoğunluğu, özellikle kıymalının iftar saatinde istenilmesi bizi çok yoruyor. Müşterilerimiz haliyle soğumasın diye haklı olarak ezan saatinde istiyor. Ancak o saatte de tüm siparişlerin çıkması mümkün değildir. Bu da ne yazık ki bize sıkıntı oluyor. Tabi yine de müşterilerimizin memnuniyeti bizim için önemlidir. Bu yüzden kendilerini idare etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

"Sıcaklığa rağmen oruçlarımızı tutabiliyoruz"

Musa Almaç isimli fırın çalışanı ise Ramazan öncesi yaklaşık bir litre su tükettiğini, bu ayda ise iftar saatlerinde yemek yerine, su tükettiklerini söyledi.

Almaç, "Allah-u Teâlâ’nın yardımı ile fazla zorlanmıyoruz. Şu ana kadar hamdolsun bir sıkıntı çıkmadı. Sıcaklığa rağmen oruçlarımızı da tutabiliyoruz. Fırının sıcaklığından dolayı çok susuyoruz. Bu yüzden de genellikle su içiyoruz." ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.