3 sektörün en büyükleri tek çatı altında buluştu
Ev Dışı Tüketim ve Tedarikçileri buluşması ile CNR Food İstanbul ve CNR Ambalaj Özel Bölümü aynı tarihte, aynı çatı altında bir arada fuar düzenledi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen ve katılımcılarına ticari fırsatlar sunan CNR Food İstanbul, ihracatın merkezi CNR EXPO Yeşilköy’de dün başladı.
Türkiye’de, gıda, ev dışı tüketim ve tedarikçileri ve ambalaj sektörlerinin eş zamanlı olarak buluşması katılımcı firmaların yanı sıra ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. 05-08 Eylül 2018 tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy’de başlayan organizasyonda ev dışı tüketim sektörlerine dair her şeyi bulmak mümkün.
CNR Fuarcılık tarafından, İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), Enerji Tüketicileri Derneği (ETÜDER) ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri (TGDF) işbirliğinde düzenlenen, gıda, ev dışı tüketim ürünleri ve ambalaj sektörlerinin buluşma noktası CNR Food İstanbul’da ev dışı tüketim sektörünün önde gelen markaları 4 gün boyunca en yeni ürünlerini sergileyecekler.
Uluslararası pazarda gıda sektörünün; ürünlerine değer katacak yenilikçi, güvenilir, yüksek kalitede çözümler üreterek rekabet gücünün artmasına olanak tanıyacak fuar, ziyaretçilerinin; gıda sektörünün tarladan sofraya gelene kadarki süreçte tüm yenilik ve çeşitlerini keşfedebilecekleri küresel bir buluşma noktası olacak. 60 bin metrekare alanda 1000’in üzerinde markanın katılımıyla 35 bin profesyoneli ağırlaması hedefleniyor. Fuarda, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu-Kuzey Afrika bölgelerinden, Rusya ve Balkanlardan gelecek sektör profesyonelleri ile iletişim ve yeni iş bağlantıları gerçekleştirilecek.
5 Eylül'de resmi bir açılış programıyla başlayan Fuarın açılış konuşmasını CNR Holding Genel Müdürü Cem Şenel yaptı.
Şenel "Gıda, paketleme, ambalaj ve ev dışı tüketim sektörlerini aynı tarihte aynı çatı altında ikinci kez bir araya getiren CNR Food İstanbul ev dışı tüketim ürünleri ve tedarikçileri buluşmasıyla geleceğin ambalaj özel bölümü sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyuz ve gururluyuz. İstanbul fuarcılık tarafından İstanbul hububat ve bakliyat yağlı tohumları ve mamulleri ihracatçıları birliği, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği ve Türkiye Gıda ve Ticaret Sanayi Dernekleri federasyonu iş birliğinde organize edilen CNR food İstanbul’u dünyanın en büyük gıda fuarı haline getirme hedefiyle hayata geçirmeye çalışıyoruz. 86 ülkeden 65 bin yerli ve yabancı alıcının bin 600’den fazla marka ile birlikte bir araya geldiği fuar Diğerleri için eşsiz ticari fırsatları sunuyor. CNR Food İstanbul bugün ve yarın Ticaret Bakanlığı, İstanbul İhracatçılar Birliği desteğiyle ve CNR Holding’in işbirliği ile Türkiye’nin en kapsamlı alım organizasyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Uluslararası alım heyetinin programı kapsamında başta Almanya, Fransa, Avustralya, Güney Afrika, Meksika, Şili, Hindistan, Afganistan, Tayland, İran, Irak, Suriye Arabistan, katar, Ürdün, Azerbaycan, Türkmenistan ve Malezya olmak üzere 45 farklı ülkeden alıcı firma temsilcileri katılımcılarımızla bir araya geldik ve şu an görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.
Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz açılış programında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Bu sene içerisinde bulunduğumuz konjonktür nedeniyle ev dışı tarafı küçülse de sonuç olarak fuarlar öyle dönemlerde ekonomiyi adet ateşleyecek unsurlardan bir tanesidir. Bizim Türkiye’deki içerisinde bulunduğumuz durum nedeniyle iç pazar bir miktar küçüldü. Buna önlem almamız lazım. Bütün firmaların da artık çift bacaklı olması gerektiğini düşünüyorum. Her firma içerisinde bir ihracat ayağı olmalı ki geçmişteki müreffeh günlere dönelim. Diğer türlü içerisinde bulunduğumuz durumdan çıkmak çok kolay olmayacaktır."
Gıda ve tarım potansiyeli açısından dünyadaki ilk beş ülkeden birisiyiz
"İstanbul Hububat Bakliyat yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak bu fuara ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz" diyerek konuşmasına başlayan İstanbul İhracatçılar Birliği Hububat Bakliyat yağlı Tohumlar ve Mamuller Yönetim Kurulu Başkanı Halil Okutur, "Fuarlar Dış ticaretin gelişmesi, işbirliklerinin artması için önemli satış noktaları. Bugün burada ülkemizi dış ticarette büyük bir payı olan gıda sektörünün çok büyük şirketlerini, markalarının iş dünyası temsilcilerini bir araya geldiği ve bununla da sektörümüzün ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz. Tarımsal ürünlerin dünyada gayrisafi hasılada yüzde 8 payı olduğunu biliyoruz. Bizim bilmemiz gereken şu: Bu pay 15 yıl önce dünyadaki dış ticaret tarımsal ürün hacminin rakamsal olarak 550 milyon dolardan bugün geldiğimiz nokta 2 trilyon dolara ulaşmış bir hacmi var. Bizler Dünya Gıda Örgütü’nün açıkladığı istatistiklere göre ülkemiz gıda ve tarım potansiyeli açısından dünyada ilk beş ülkeden birisidir. Ancak dünyadaki bu 2 trilyon dolarlık pazardan aldığımız pay maalesef çok düşük. 18 milyon dolarlardayız. Bizim hak ettiğimiz en az yüzde 10 olması gerekir. Yani bizim şu anda tarım ve 200 milyon dolar hak etmemiz gerekiyordu. Şunu da bilmemiz gerekir ki 15 yıl sonra 7 milyar dolara ulaşacak bir ticaret hacmimiz var. Biz bugün 2 milyar dolarlık pazarda sadece 18 milyon dolara sahipken, dünya gıdada 7 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığında biz bunun neresinde olacağız? Adımlarımızı bu yönde atmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
Sıkıntılarla boğuşmakta olduğumuz bu dönemde, bizim için en önemli olan şey ihracatımızın geliştirmemizdir
Gelişen bilim ve teknolojiye paralel olarak gıda tüketiminin hızlandığını belirten İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Günümüz dünyasında insan sağlığının ve yaşam kalitesinin önemli ölçüde etkileyen gıda maddelerinin sağlıklı koşullarda üretilmesi ve tüketilmesi büyük bir önem arz ediyor. Dünyada bu kapsamda çiftlikten sofraya kadar güvenli bir gıda konsepti belirlenmiştir. Bakanlığımızın da en önemli hedeflerinden bir tanesi de budur. Bakanlığımız çiftlikten sofraya her aşamasında denetim ve kontrol yapmaktadır. Şu anda ülkemiz önemli bir darboğazdan geçmektedir. Sıkıntılarla boğuşmakta olduğumuz bu dönemde, bizim için en önemli olan şey ihracatımızın nasıl geliştirebiliriz? Bu noktada bu tür fuarların, bu tür buluşmalarında firmaların bir araya gelmesini önemli buluyorum. Bunun gıda sektörüne önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum. Bizlerde il müdürlükleri olarak ithalat ve ihracatı ve üretimdeki bütün aşamaları kontrol ederek bizim sattığımız ürünlerin dünya piyasalarında yer kazanması, daha iyi noktalara gelmesi ile ilgili çalışmalarımız sürmektedir. Avrupa Birliği uyum sürecinde ülkemizin her alanda olduğu gibi gıdaların üretimi, paketlenmesi, saklanması alanında da Avrupa birliği uyum yasası ve dünya standartlarında ne varsa bu seviyeye gelmiş durumdadır." ifadelerini kullandı.
"Türkiye’deki firmalar on seneye yakındır bizim bölgemizde faaliyet gösteriyorlar"
Bulunduğu fuardan memnun olduğunu dile getiren Rusya Penza Bölgesi Başbakanı Nicola Petrovici, "Petra hükümeti adına burada temsilen bulunuyoruz. Benden önceki konuşmacıları dikkatle dinledim. Gerçekten sağlık için olan her şey çok önemli. Son zamanlarda ihracatın zorlandığı durumlarda bu fuarların olması çok daha önemli. Bölgemizdeki üreticiler ilk defa bu fuara katılmakta. Her sene yapılan bu fuara seneye de mutlaka daha geniş kapsamda katılacağız. Ülkem adına bu tür fuarları hep destekleyeceğim. On seneye yakındır Türkiye’deki gıda firmaları bizim bölgede faal olarak satışlarını yapıyorlar ama bu yeterli değil. Bizim çok daha fazla potansiyelimiz var. Böyle fuarlara çok sık gelmemiz lazım ki ortaklıklarımızı bulalım ve daha büyük işlere imza atalım. Burada insanlar insani boyuta da çok önem veriyorlar. Çünkü ilişkilerimizi burada başlattığımız zaman daha sonra farklı fikirlerde çok farklı alanlarda işbirlikleri yapabiliriz." dedi..
Açılışın ardında İLKHA’ya açıklamada bulunan katılımcı firmalar, düzenlenen fuarın pazarda umut vaad ettiğini söylediler.
Gıda sektörüne 1996 yılında giriş yapan Çiloğlu Gıda Firmasında kurumsal iletişim uzmanı olarak çalışan Ebru Hanım, "1996’dan bu yana ilk ürünümüz olan lokumla birlikte şekerleme ağırlıklı olarak çalışıyoruz. Aydın yöresinden incir, Akhisar yöresinden zeytinimiz var. Ürünlerden 20-25 farklı çeşidimiz var. Şu an ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmelerden haberdarız. Bu bağlamda konuşacak olursak ihracatın ülkeye katkısı çok büyük. Biz milli bir markayız. İhracat yaparak bu azimle çalışarak ülkemize en iyi şekilde katkı sağlamak istiyoruz. Bu anlamda her yıl ürün yelpazemiz genişliyor. İhracatta 2017 yılı verilerine göre yüzde 30 büyüme sağladık. Bu şekilde yürümeye devam ediyoruz. Tek amacımız ülkemize fayda sağlamaktır." şeklinde konuştu.
1997 yılından beri içecek sektöründe hizmet sunan Oğuz Gıda Firmasında yönetim kurulu üyesi olan Sena Oğuz, "Yaklaşık sekiz yıldır CNN EXPO Fuarına katılıyoruz. Gerek Türkiye gerek dünya üzerinde oluşan gıda fuarları olsun, birçoğuna katılmaktayız. Bunların faydası Türkiye’deki markamızın uluslararası alanda temsil etmek ve dünyayı tanıtmaktır. Katıldığımız fuarların bu anlamda bize çok yararları oluyor. Fuarlara katılımın artması, Türkiye’deki ürünlerin daha çok pazarda görmeyi istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz, bilinçlenmek önemli." dedi.
Aynı firmada İhracat Müdürü olan Mehmet İlkay ise şu ifadelere yer verdi:
"İhracat konusunda teşviklerle beraber devlet oldukça iyi destek veriyor. Diğer firmalara tavsiyemiz kesinlikle İçişleri Bakanlığının vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda teşviklerinin oluşturmaları gerekiyor. Özellikle CNR EXPO Fuarı bizim için çok verimli geçiyor. Çünkü bütün Ortadoğu hepsi buraya katılım sağlamakta. Burada mutlaka olmaları gerekiyor arkadaşlarımıza vereceğimiz tavsiyeler bunlar."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.