35 yıldır aynı yöntemle vahşi kanatlı hayvanları tedavi ediyor

35 yıldır aynı yöntemle vahşi kanatlı hayvanları tedavi ediyor

Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Dr. Öğretim Görevlisi Sami Ünsaldı, 35 yıldır kendi geliştirdiği yöntemle, kanadı kırılan vahşi kanatlı hayvanları tedavi ediyor.

Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniğinde kanadı kırılan vahşi kanatlı hayvanları tedavi eden Dr. Öğretim Görevlisi Sami Ünsaldı, kendi geliştirdiği, “Kemik manşon ve metal intramedullar pin uygulaması” yöntemiyle 35 yıldır kanadı kırılan vahşi kanatlı hayvanları tedavi ettiğini söyledi.

Dr. Öğretim Görevlisi Ünsaldı, “Kemik manşon ve metal intramedullar pin uygulaması” ile 35 yıldır kanadı kırılan vahşi kanatlı hayvanları tedavi ettiğini belirtti.

Dr. Ünsaldı, “Kanatlı vahşi hayvanlar, kış mevsimi gibi uzun bir süre doğada aç kaldıkları için havada uçarken yere düşüyorlar. Açlıktan dolayı vücutta gıda olmaması sonucu bu hale geliyor ve uçarken ani olarak yere düşüyorlar. Bu düşme esnasında kanatlarından birini veya ikisini kırabiliyorlar.” dedi.

“Kemik manşon ve metal intramedullar pin uygulaması yöntemi”

Ünsaldı, şunları söyledi: “Elimizdeki kartalın önceden kanadı kırılmış ve eski bir vaka olarak geldi. Kanadını kırmış yani kanat kemiğinin ikisi birden kırılmıştı. Dolayısıyla, açık yarası vardı ve enfekte olmuştu. Hayvanın genel durumu da çok bozuk olduğu için biz iki gün boyunca hayvana elden vitaminli gıdalar yedirdik, takviye serumları yaptık. Hayvan biraz kendini toparladıktan sonra anesteziye alıp, ölen hayvanların kemiğinden yaptığımız kemik manşon koyduk. Diğer birine de metal intramedullar pin koyduk. Hayvan hemen iki günde kendine gelmeye başladı, toparladı. Şu an durumu çok iyi. Şimdi hayvanı kafeste muhafaza ediyoruz. İyileştikten sonra doğaya salarız.”

“Kanatları kırılan hayvanlar psikolojik bunalıma girerek beslenemiyorlar”

Bingöl Üniversitesine, Fırat Üniversitesinden geldiğini dile getiren Ünsaldı, “Orada çok, bu şekilde vahşi kanatlı hayvanları tedavi ettik, iyileşince doğaya salıyorduk. Bu tür hayvanlar, psikolojik bunalıma çok giriyorlar, kanatları kırıldığı zaman. Ben 35 senedir bunlarla uğraşıyorum. Kanatları kırıldığı zaman hayvanlar psikolojik bunalıma giriyorlar. Bu tür hayvanların gıdasını elden veriyoruz. Beslenmesini biz yapıyoruz. Kendileri bulanımda olduğu için bir şeyler yemiyorlar. Çünkü kanadı kırılan hayvan hakikaten diyor benim hayatım bitti. Yedirdiğimiz gıdaları 15, 20 dakika sonra dışarı çıkaranlar bile oluyor. O yüzden hayvanlar için bir rehabilitasyon ünitesi olursa burada hakikaten hayvanlar iyi bir şekilde tedavi edilir.” ifadelerini kullandı.

35 yıldır aynı yöntemle vahşi kanatlı hayvanları tedavi ediyor

35 yıldır vahşi kanatlı hayvanları “Kemik manşon ve metal intramedullar pin uygulaması yöntemi” ile tedavi ettiğini ifade eden Ünsaldı, “Kırılan kanat kemiğine, başka ölen hayvanın kemiğini yerleştiriyoruz. 35 yıldır bunlarla uğraşıyorum. ‘Kemik manşon’ uygulaması diyoruz buna.  Kırılan kemiğin birinin yerine kemik manşon (ölen hayvanın kemiği) yerleştiriyoruz. Kırılan diğer kemiğe uygun bir kemik bulamadığımız için metal intramedullar pin koyduk.  Dolayısıyla bu hayvanı kontrol altında tutup 6 ay, bir seneye yakın elimizde muhafaza etmemiz lazım ki ondan sonra doğaya salalım. Bu elimizdeki kanatlı hayvan, vahşi kartal çeşidi hayvandır. Kemik manşon uygulaması kendi tekniğimdir. Fırat Üniversitesinde de çok uyguladım. Burada da uygulamaya devam ediyorum. Bu tür hasta hayvanlara, yiyecek olarak tavuk ciğeri veriyorum. Hayvanın durumunun düzelmesi içinde serum takviyesinde bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.