3’üncü Biyoteknoloji günleri tamamlandı

3’üncü Biyoteknoloji günleri tamamlandı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “3’üncü Çukurova Biyoteknoloji Günleri” gerçekleştirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve iki gün süren 3’üncü Çukurova Biyoteknoloji günlerinde tıbbi, hayvan, bitki, gıda ve çevre biyoteknolojisi konuları görüşüldü.

Etkinliğe, Ankara, Çukurova ve İstanbul Üniversitelerinden eğitimci olarak birçok akademisyenin ilgi gösterdiği görüldü.

Ç.Ü. Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nebahat Sarı yaptığı açılış konuşmasında, 21. yüzyılın en popüler ve hızlı gelişen alanlarından birinin biyoteknoloji olduğuna vurgu yaptı. Sarı, “Biyoteknoloji denilince; bir yandan yoğurt, peynir ve sirke gibi birçok besin maddesinin mikroorganizmalar yardımı ile üretilmesini akla gelirken diğer yandan hücre ve doku biyolojisi, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimlerine ek olarak; mühendislik, antibiyotik, aşı, bitki ve hayvan üretimi ile zararlı genlerin ayıklanması alanları, hayvanlarda suni tohumlama ve yönlendirilmiş mutagenez teknikleri ile hedef protein ve enzimlerin yapı-işlevlerinin belirlenmesi, rekombinant mikroorganizmalarla enzim üretilmesi de gelmektedir.” dedi.

“Biyoteknoloji kurtarıcı bir teknolojidir”

Programda bir konuşma yapan Ç.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu ise, biyoteknolojinin kurtarıcı bir teknoloji olduğuna dikkat çekerek “İnsan yer kürenin en önemli canlısıdır. Diğer canlılar adeta onun hükmü altındadır. Dünya nüfusunun sürekli artıyor olması doğal dengelerin yine insanlar aleyhine bozulmasına yol açmaktadır. Özellikle barınma gereksinimi ile tarım topraklarının kaybedilmesi bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesini tehdit eder boyutlara ulaşmasına neden olmuştur. Bu tehlikenin fark edildiği son yüzyıl içinde biyoteknolojinin kurtarıcı bir teknoloji olabileceği gündeme gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Fenercioğlu’ndan sonra bir sunum yapan TÜBİTAK Yürütme Komitesi Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, TÜBİTAK Ulusal Akademik Ar-Ge destekleri ve proje hazırlanmasında dikkat edilecek hususları akademisyenlerle paylaştı.   

 5 Oturumda 17 Konu Tartışıldı

İki gün süren ve 5 oturumda yapılan programda Tıbbi Biyoteknoloji, Hayvan Biyoteknolojisi, Bitki Biyoteknolojisi, Gıda Biyoteknolojisi ve Çevre Biyoteknolojisi ana konularında 17 sunum yapıldı.  ‘Genç Biyoteknologlar Konuşuyor’ oturumları kapsamında ise 11 öğrencinin yeni araştırma konuları sunuldu.

Programın sonunda protokol üyeleri, eğitimcilere teşekkür belgesi takdim etti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.