4. Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günleri başladı

4. Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günleri başladı

​4'üncü Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, Cumhurbaşkanlığı himayesinde "Medeniyet Hafızamız Kütüphaneler" sloganıyla açıldı.

Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Kuveyt'ten yayınevi ve yazarların katıldığı  Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, dördüncü kez kapılarını ziyaretçilerini açtı.

İslam ülkelerinden 60'a yakın yayınevinin kitaplarının stantlarda yer aldığı fuar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde "Medeniyet Hafızamız Kütüphaneler" sloganıyla açıldı.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde Kur’an-ı Kerim tilavetiyle açılan fuara, AK Parti Milletvekili Taner Yıldız, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Hattat Hasan Çelebi ve birçok İslam ülkesinden yabancı konukların katılımıyla açıldı.

"Arapça ümmet olarak evrensel bir pusulamızdır"

 Açılış programında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Arapçanın hayatımızda dünya ve ahiret saadetine vesile olan, Kur’an-ı Kerim’in emir ve yasaklarıyla şekillendiren önemli bir değer olduğunu söyledi.

Türkmen, "Arapça aslında bizim millileşme serüvenimizde bin yıllık yol arkadaşımız. İslam dini üzerinden tanıştığımız, hayatımızı dünya ve ahiret saadet vesilesi Kur’an-ı Kerim'in emir ve yasaklarıyla şekillendiren önemli bir değerimizdir. Arapça aynı zamanda ümmet olarak evrensel bir pusulamız. Ne zaman ki bu pusuladan uzaklaştık ve Arapça bizim için bir yabancı dil oldu, o zaman toplum olarak, Müslümanlar olarak eksiye doğru gidişimiz başladı. Gerek bilim, gerek edebiyat dünyamızda, sanat dünyamızda Arapça aslında her zaman yaşayan, yaşaması gereken bir değerimiz, dimağımızda yaşatmamız gereken bir gerçeğimizdir." dedi.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de basılan kitap sayılarında artış olduğuna dikkat çekti.

Turşucu, "2000 yılında Türkiye’de basılan kitap çeşidi sayısı 12 bin 580 iken 2018 yılında bu sayıyı 67 bin 135 ile kapattık. Bu veriler çerçevesinde Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Her geçen yıl hem basılan hem de satılan kitap sayısında artış sağlanıyor." diye konuştu.

Açılış sonrasında düzenlenen kitap fuarının amacı hakkında İLKHA’ya konuşan  Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Arapça Kitap ve Kültür Günlerini, paramparça olan ümmet coğrafyasının, ümmetin evlatlarının yeniden buluşması ve kaynaşması için düzenlendiğini söyledi.

"Sadece sınırlarda değil zihinlerde de bu duvarlar oluşmuş"

Bıyıklı, "İlkini Kızlarağası Medresesi'nde düzenlemiştik. Her yıl büyüyerek devam ediyor. Bu yıl birincisinin 10 katı zenginlik ve büyüklükle İstanbullularla buluştu. Biz bu fuarı herhangi bir kültürel etkinlik olarak görmüyoruz. Bunun bir misyonu var. Çünkü İslam dünyasındaki akademisyenler, âlimler, Türkiye’deki âlimler ve yazarları tanımıyor. Arada bir kopukluk olmuş. 150 yıldan beri aralarına çizilen bu sınırlar o kadar kalın bir şekilde çizilmiş ki, sanki birbirlerini görmesinler, tanımasınlar diye bir plan etrafında bu duvarlar kalınlaştırılmış. Sadece sınırlarda değil zihinlerde de bu duvarlar oluşmuş. Bu duvarları yıkmanın en güzel yöntemi kültürel çalışmalarla olur." şeklinde konuştu.

"Tarihten bu yana haçlı zihniyeti ülke ve şehirlerimizi işgal ettiklerinde hep kütüphaneleri vurmuşlar"

Siyasetin dönem dönem yükselen veya gerileyen bir mesafelerinin olabileceğini fakat kültürel çalışmaların yükselerek mesafe kat ettiğini belirten Bıyıklı, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun için bir yüzyıla ihtiyacımız var. Nasıl dağıldığımızı konuşmamız, dert etmemiz gerekir. Bugün İslam dünyasının her yerinde kan ve gözyaşı var. Bunlara sebep olanlar bunu programlayanlar belli bir plan çerçevesinde uyguluyorlar. Cumhuriyet döneminde de Edirne’den Kars’a kadar olan sınırlara hapsedilmişiz. Sanki ‘Siz burada oyalanın, bu sınırların dışına çıkmayın, ne zaman bu haddi aşarsanız size haddinizi bildiririz’ dercesine her on yılda bir darbeye maruz kalmışız. Bizi medeniyet ve kütüphanelerle vurdular. Çünkü tarihten bu yana haçlı zihniyeti ülke ve şehirlerimizi işgal ettiklerinde hep kütüphaneleri vurmuşlar. Bir milletin kültürel hafızasını yok ederseniz onu dirilmemecesine yok etmiş sayılırsınız."

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri'nde din ve dil kardeşliğinin pekiştirilmesi, ilim mirasının paylaşılması ön planda olacak. Arapça Kitap ve Kültür Günleri 3 Mart tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.