6 bin 955 vatandaşımıza evde bakım hizmeti veriyoruz
Adıyaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik, Adıyaman'da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, 6 bin 955 vatandaşa evde bakım hizmeti verdiklerini söyledi.
Birçok alanda faaliyet yürüttüklerini ifade eden Adıyaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik teknoloji ve madde bağımlılığına karşı da çalışma yaptıklarını ifade etti.
Toplumun her kesimine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, "Sosyal devletin vatandaşa ulaşma aracısı olarak hizmet veriyoruz. Çocuk, kadın, yaşlı, engellilere yönelik Bakanlığımızın belirlediği tüm hizmet modellerini vatandaşlarımızla buluşturmak için seferberlik ruhu ile çalışıyoruz. Çocuklarımıza yönelik, ailelerimize yönelik, kadınlarımıza yönelik, engellilerimize yönelik hizmet modellerimiz var. Bu hizmet modellerini Adıyaman'ımızda en iyi şekilde, en ivedi şekilde vatandaşımıza götürmenin gayreti, heyecanı ve telaşı içerisindeyiz. Yaklaşık bin 200 çocuğumuza sosyal destek kapsamında ilkokul, ortaokul ve lisedeki durumlarına göre ayrı ayrı desteğimiz söz konusu. Bakıma muhtaç çocuklarımızın eksikliklerini en iyi şekilde gidermenin gayreti içerisindeyiz." dedi.
"6 yüz 25 bin vatandaşımızın tamamının evine misafir olacağız"
Adıyaman'da ikamet eden tüm vatandaşların evlerine misafir olarak onların sorunlarına çözüm bulmaya çalışacaklarını dile getiren Çelik, "Bakanlığımızın bir diğer hizmet modeli olan evde bakım hizmetinden 6 bin 955 tane vatandaşımız faydalanmaktadır. Bunlar, ağır engelli dediğimiz, bir başkasının desteği olmadan hayatını sürdüremeyecek olan vatandaşlarımızdır. 6 bin 955 vatandaşımıza evde bakım hizmetini veriyoruz. Devletimize yaklaşık 115 milyon liralık evde bakım modelimiz var. ASDEP diye bir projemiz var. Projemiz, Adıyaman'ımızdaki 6 yüz 25 bin vatandaşımızın tamamının evine misafir olacak şekilde planlanmıştır. 6 yüz 25 bin vatandaşımız, 142 bin hanede ikamet etmektedir. Tüm verileri aldık, planlamamızı yaptık. Bunun 43 bin hanesine misafir olduk. Yaklaşık 125 bin vatandaşımıza veri tabanımızda aldığımız bilgileri, dönütleri talepleri de aktarmak üzere çalışmamızı yaptık. Bu da ilimizin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen bir saha çalışması oldu." ifadelerini kullandı.
Ziyaretler neticesinde vatandaşların sorunlarını ilgili kurumlara bildireceklerini belirten Çelik, "Mevcut sorunların çözümü için diğer kurumlarla da koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Veri tabanımızda bu bilgileri saklı tutuyoruz. Bu çalışma sonlandığında ilimizin sosyal risk haritasına politika üretebileceğiz. Hangi hizmeti nereye ne sıklıkta götüreceğimizin kararını vermiş olacağız." Şeklinde konuştu.
"Okullarda 8 kategoride eğitim veremiyoruz"
Öğrencilerin okulla olan bağlarını kuvvetlendirmek ve teknolojiyi aslına uygun kullanmaları için çalışma başlattıklarını dile getiren Çelik, "Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız işbirliği protokolü çerçevesinde Adıyaman il merkezindeki ilkokul, ortaokul, liseden oluşmak üzere toplam 99 müstakil okulumuz var. Bu okullarda 60 bin 770 çocuğumuz eğitim görmektedir. Biz 2019-2020 eğitim öğretim yılı boyunca tüm çocuklarımıza ulaşmak üzere 8 kategoride aile eğitim programlarını planladık, başladık. Ciddi manada da yol kat ettik. Yüzde 45'lere varan bir netice söz konusu. Nasip olur da bunları eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar bitirebilirsek, bizler de Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapmanın mutluluğunu yaşayacağız. Ne yapmaya çalışıyoruz? Okullarda çağımızın hastalığı olan madde ve teknoloji bağımlılığına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Çocukların ellerinden İPAD'ler, laptoplar, dokunmatik telefonlar düşmüyor. Bunu minimize etmek, bilinçli kullanımını sağlayabilmek için ciddi manada eğitimlerimiz oluyor. Madde bağımlılığı, etkili ders çalışma yöntemleri, şiddete karşı baş etme yöntemleri, stresi yönetme biçimi buna benzer aile eğitim programları adı altında 8 kategoride hizmetimiz var." dedi.
Çelik sözlerine şöyle devam etti;
Tüm kreşlerimizin, çocuklarımıza daha fazla hizmet vermelerini sağlamak amacıyla ciddi gayretlerimiz var. Bir planlama çerçevesinde ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Çocuklarımız organik ürünlere, organik bitkilere, organik sebzelere kavuşsun görsün, toprakla teması olsun diye tüm yatılı kuruluşlarımızı dâhil etmek üzere sera projemiz var. Bir tanesinde başladık, diğerlerinde de çalışmalarımız devam ediyor. GAP Kalkınma Ajansı ile bir beraber bir projemiz var.
"Toprak, su, çocuk buluşması diye bir projemiz var"
Çocukların kendilerini daha rahat hissetmeleri adına projeler başlattıklarını belirten Çelik, "Bunu da çok önemsiyorum, çok güzeldir. Toprak, su, çocuk buluşması diye bir projemiz var. Yine sera mantığıyla, sera kültürüyle süs bitkilerinin, hobi bahçelerinin oluştuğu yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanda çocuklarımızın toprak ile suyla temasını sağlayıp deşarj olmalarını, daha rahat hissetmelerini, psikoterapi etkisi oluşturacağına inandığımız bir ortam ile buluşturmamız var. Bunu da başlattık çok şükür." şeklinde konuştu.
Adıyaman'ın yöresel yemeklerini gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını ifade eden Çelik, "Bir diğer projemiz geleneksel lezzetleri yeni kuşaklarla buluşturma. Özellikle Adıyaman'ımızın unutulmaya başlanmış yemeklerini annelerimiz, teyzelerimiz tarafından nasıl yapıldığını, nasıl pişirildiğini, hangi yemekler olduğunu yeni kuşaklara aktarılması açısından önemsiyoruz. Hem yaşlılarımızı bir kez daha yeni kuşaklarla buluşturmuş oluyoruz, kuşaklar arası iletişimi sağlamış oluyoruz. Bu çalışama, gençlerimizle yaşlarımız arasında aynı ortamda bir yıl sürecek. Adıyaman'ımızın unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetlerini de öğrenmiş olacaklar." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.