6 Şubat depremlerinden sonra yakınlarına ulaşamayan kayıp yakınları yetkililere seslendi
6 Şubat depremlerinden sonra yakınlarına ulaşamayan kayıp yakınları, Ankara'da basın açıklaması düzenleyerek, yakınlarının bulunmasını talep etti.
Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK) öncülüğünde düzenlenen ve deprem mağdurları ile kayıp yakınlarının destek verdiği programda yapılan konuşmalarda, bir yıldır kayıp ve bulunamayan 145 kişinin akıbeti hakkında yetkililere çağrı yapıldı.
Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Ulus Meydanında toplanan deprem mağdurları ve kayıp yakınları adına, DEMAK Genel Sekreteri Sema Güleç, tarafından basın açıklaması okundu.
"Kayıp olan 145 kişinin akıbetini hala bilmiyoruz"
Maraş’ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden zarar gören 11 ilin yaralarının hala sarılmadığını belirten Güleç, "Birkaç gün sonra depremin üzerinden bir yıl geçmiş olacak ve 11 ilde 38’i çocuk olmak üzere hala kayıp olan 145 kişinin akıbetini hala bilmiyoruz. Bu 145 kişi bizim evlatlarımız, annelerimiz, babalarımız, eşlerimiz. Kimileri için bir rakamdan ibaret olan bu 145 kişi bizim canlarımız. Bizler her yol ve yöntemi denememize rağmen hala kayıplarımıza ulaşamadık. Çoğumuz enkazların tamamı kaldırılana kadar enkaz başında bekledi, tüm resmi kurumlara başvurduk, DNA örneklerimizi verdik, kayıplarımızı hastanelerde, mezarlıklarda, sevgi ve bakım evlerinde, devletin tüm kurumlarında aradık, bize gelen tüm ihbarları değerlendirdik ancak bir sonuca ulaşamadık. Biz kayıp yakınları sorunlarımıza bir çözüm üretilemediği için direnişimizi örgütlenerek devam ettirme kararı aldık. Bu amaçla da Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’ni yani DEMAK’ı kurduk. Dernek olarak ilk talebimiz TBMM’de kayıplarımızın bulunması için bir komisyon kurulması oldu. Konuya ilişkin meclise 2 kere önerge verildi ancak reddedildi. Bizler söz konusu önergenin neden reddedildiğine dair bir açıklama bekliyoruz." dedi.
"Lütfen sesimize ses olun"
Yetkililere seslerini duyurmak için açıklama yapma gereği hissettiklerini aktaran Güleç, devamında şunları aktardı:
"Bizler sesimizi duyuramadığımız ya da duyulduğu halde herhangi bir cevap verilmediği için bugün bu basın açıklamasını gerçekleştirmeye ihtiyaç duyduk. 11 ilden kayıp ailelerinin ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu açıklamada, tüm kamuoyuna ve yönetenlere sesleniyoruz: Lütfen sesimize ses olun. Bizi yalnız bırakmayın. Bizler yalnızca duyarlı olmanızı ve kendinizi bizim yerimize koyarak empati kurmanızı istiyoruz. Bizler evlatlarımızın, eşlerimizin, annelerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin bir tırnağına, bir kemik parçasına bile razı olacak hale getirildik. İnsan yakının ölüsünü bulduğuna sevinir mi? Sevinecek hale getirildik. Bizler, her şeye rağmen gidecek bir mezar taşımızın olmasını istiyoruz. Derneğimiz, öncelikle kayıplarımızın bulunması ve tüm mağdur depremzedelere yardım etmek amacıyla çalışmalarını Türkiye genelinde yürütmeye ve yaygınlaştırmaya çalışmıştır. 11 ili kapsayan kayıplarımızın bulunması ve fay hattında bulunan Türkiye’nin acılarının tekrar etmemesi için çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz. Taleplerimiz net. Mecliste depremde kaybolan yakınlarımızın bulunması için Deprem Kayıpları Arama Komisyonu kurulmasını, fethi kabir işlemlerinin yapılmasını, devletin tüm kurumlarında var olan depremzedelerle DNA eşleştirme işlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, son zamanlarda gündemde olan, kayıp depremzedelerin nüfustan düşürülme iddiasının da açıklığa kavuşturulmasını talep ediyoruz."
"Kayıp yakınları nüfustan düşürülme işlemlerinin isteğe bağlı olmasını talep ediyoruz"
Son olarak Güleç, "Biz kayıp yakınları nüfustan düşürülme işlemlerinin isteğe bağlı olmasını talep ediyoruz. Canlarımızın kayıp olarak nüfustan düşürülmesini istemiyoruz. Canlarımızı nüfustan düşürmek istiyorlarsa cenazelerini bulup bize versinler. Aksi halde kayıp olarak aranan canlarımızın nüfustan düşürülmesini hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Bizler tüm kamuoyunu bizimle dayanışmaya, sesimize ses olmaya çağırıyoruz. Lütfen canlarımızı yok saymaktan vazgeçin. Kayıp aileleri olarak yakınlarımızı bulana kadar arayışımız devam edecek. DEMAK olarak bütün yol ve yöntemleri denemekten geri durmayacağız. Bir yıldır bulunamayan kayıplarımız için ses olmaya ve onları bulana kadar aramaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.
Basın açıklamasından sonra açıklama yapan DEMAK Genel Başkanı Sabahattin Kaban, depremlerden sonra kendilerinden haber alınamayan 145 kişinin bulunmasını veya kendilerinden bir haber alınması için yetkililerin harekete geçmesini istedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.