9’uncu uluslararası dergi fuarı açıldı

9’uncu uluslararası dergi fuarı açıldı

Türkiye Dergiler Birliği ve Dünya Dergiler Birliği tarafından düzenlenen "9'uncu Uluslararası Dergi Fuarı" Sirkeci Tren Garı’nda açıldı.

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen "9'uncu Uluslararası Dergi Fuarı" Sirkeci Tren Garı’nda açıldı. Fuarın açılış töreni, Sirkeci Büyük Salon'da yapıldı.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen fuara kültür, sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi ve gençlik gibi alanlarda, yurt içi ve yurt dışından olmak üzere yaklaşık 500 dergi katılım sağlıyor.

Dünyanın ilk ve tek dergi fuarı olma özelliğini taşıyan “9. Uluslararası Dergi Fuarı”nın, bu yıl ki ana teması “Çocuk dergiciliği.”

Hindistan, Pakistan, Yunanistan, Makedonya, Filistin, Kosova, Bosna-Hersek, Avusturya, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, Sudan, Cezayir, Mısır, Irak, İran, Endonezya gibi 25 farklı ülkeden 100’ün üstünde derginin konuk olduğu Fuar'ın bu yılki onur konuğu “İtibar Dergisi” oldu.

Yazar-okur buluşmaları gibi 200’den fazla etkinliğin gerçekleşeceği fuarda, her derginin kendi standında okurlarına sundukları hediyeler ve sürprizler ile trende söyleşiler, çocuk atölyeleri, Sirkeci Garı’nın tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel ve müzik dinletileri düzenlenecek.

Bu yıl ilk defa uluslararası düzeyde yapılan fuarın açılışına katılan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz konuşmasında, dergilerin önemine vurgu yaparak, "Dergiler bizim okuma, öğrenme, kalem tutma aşkımızın kağıtla, kitapla, kelimeyle, şiir, sanat ve edebiyatla buluşma çalışmalarımızın ilk mektepleridir ama aynı zamanda son mektepleri de olacak bir dinamizme, zenginliğe ve sürekliliğe sahiptirler. Ben geçen yıl da bu fuara katılmıştım. Dergiler olarak epey mesafe almışız, ilerlemişiz, çeşitlenmiş.” dedi.

"Her dergi bir okuldur, ocaktır, harekettir, bir aksiyondur"

Dünya Türkçe Dergiler Birliği Başkanı Mehmet Arif de dergicilerin farklı bir heyecana sahip olduklarını dile getirerek, "Kitap çıkarmış olsak bile, dergicilik bizim için ayrı bir önem teşkil etmektedir. Çünkü her dergi bizim için bir okuldur, ocaktır, harekettir, bir aksiyondur. Dergi fuarına 4 yıl önce katılmaya başladık. Balkanlar'daki dergilerin yanı sıra Türk dünyasından, Orta Doğu'dan diğer ülkelerden dergiler eklendi ve uluslararası bir boyut kazandı. İnşallah gelecekte de bu birlikteliğimiz daha da çoğalır.” diye konuştu.

Dünya Dergiler Birliği Başkanı Dr. Abed Khouja ise, şunları söyledi: “Fuarın açılışına katılmaktan dolayı çok mutluyum. Bu fuar Asya, Avrupa ve diğer dünya medeniyetleri ve halkları arasında bir kültür köprüsü oluşturuyor. Böyle bir uluslararası organizasyonu gerçekleştirdiği ve bu kültür ve medeniyetleri bize sunduğu için Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bu fuar bizim için çocuklarımızın ellerinde bir dergi, kitap olması için bir fırsat aslında. Elektronik yayınlar sebebiyle yazılı olarak gazetelerin ve dergilerin azaldığı bir dönemde, bizim dergileri, gazeteleri çocuklara sevdirmemiz gerekiyor. Biz elektronik dergilerin yanındayız. Lakin asıl alan basılan kitap ve dergilerin olduğu alandır.”

Açılışa katılan yazar ve şair aynı zamanda Esma-i Hüsna Dergisi Yayın Yönetmeni Senai Demirci, “Dergicilik hakkında çok şey söylenir ama bugün burada bir yazar olarak karşınızdaysam bir dergi okuyucusu olarak karşınızdayım. Daha sonra dergi yazarı oldum. Bunun gazete ve kitap yazarı olmaktan çok farklı olduğunu bilmenizi isterim. Gazete günlüktür. Çoğunlukla siyasidir ve mecburen çoğunlukla sığ ve çiğ olarak kalmaktadır. Kitapsa oldukça ağırbaşlıdır. Dergi çıkaran biri aynı zamanda söyleme heyecanı yaşayan biridir.” ifadelerini kullandı.

"150 imam hatip okulumuzun kendi çıkarttıkları dergileri bu fuarda ziyaretçilere açık"

Açılışa konuk olan Önder Genel Başkanı Halit Bekiroğlu da konuşmasında şunları dile getirdi:

“İlk dergimizi Bingöl İmam Hatip’te öğrenci arkadaşlarla ve öğretmenlerimizin katkılarıyla çıkarmıştık. Daha sonra üniversite yıllarında dergi ile olan muhabbetimiz devam etti. Önder olarak biz daha çok imam hatiplerle ilgilenince, okullarımızda dergi çıkarılmasını da öğretmenlerimizle, öğrencilerimize teşvik ediyoruz. Bu dergi fuarı başlayınca da Türkiye genelindeki imam hatip dergilerini bu fuara aktarmak istedik. Başından itibaren de bunu gerçekleştiriyoruz. Şu anda da 150 imam hatip okulumuzun kendi çıkarttıkları bu fuarda ziyaretçilere açık.”   

Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin de konuşmasında şunları anlattı:

“Dergi fuarının 9’uncusuna geldik ve her yıl aramıza katılan dergi sayısı artıyor. Kapatılan dergiler yerine farklı dergiler katılıyor. Biz burada dergi seven yüzler olarak her yıl nöbet halinde olduğumuzu ifade edebiliriz. Bu Sirkeci Garı’nda biraz dilimize olan vazifemizi biraz yerine getirmiş oluyoruz ama bunu yaparken de bir dilde değil her dilden dergicilerimizin gayretleriyle bir çalışma ortaya çıkmış oluyor.”

Bu yıl fuarın onur konuğu olan “İtibar” Dergisi Yazı İşleri Müdürü Furkan Çalışkan ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Mehmet Nezir Eryarsoy ve Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bela da açılışta konuşma yaptı.

Fuar kapsamında ayrıca Asım Gültekin ve Sıtkı Türkan tarafından hazırlanan “Çocuk Dergileri Sergisi” ile “İslamcı Dergileri Projesi”nin “1980'li yılların İslamcı Dergileri Sergisi” izlenime sunulacak.

Bu yıl alanına göre tasnif edilerek hazırlanılan dergilerin yer aldığı fuar, Çocuk Dergileri, Edebiyat Dergileri Gençlik Dergileri, Fanzin Dergiler, Okul Dergileri ve Akademik Dergiler Bölümlerinden oluşuyor.

Fuar kapsamında ayrıca gerçekleştirilecek olan “Dergi Atölyesi"nde ziyaretçiler dergi hazırlama tecrübesi edinebilecekler.

Fuarda “Dergi Hazineleri Özel Bölümü”nde ise kapanmış nadirattan kıymetli dergilere de ziyaretçiler ulaşabilecek.

Fuar, 13 Mayıs’a kadar devam edecek

“Çocuk Dergiciliği” teması altında gerçekleştirilen fuar, 13 Mayıs’a kadar devam edecek.

Fuar altı gün boyunca 10.00 – 20.00 saatleri arası ücretsiz olarak, herkese açık olacak.

Türkiye Dergiler Birliği, 2008 yılında dergi editörleri ve yayın yönetmenleri ile bir araya gelerek oluşturuldu.

110 aydır ayda bir toplanan dergiciler, 2015 Şubat ayında dernekleştirdi. Beşinci, altıncı ve yedinci dergi fuarına yurt dışından dergilerin de katılması ile “World Periodical Union’u (Dünya Dergi Birliği)” kuruldu.

30 kadar ülkeden dergicilerle sıcak temas halinde bulunan “Türkiye Dergiler Birliği” yönetimi şu günlerde “Dünya Türkçe Dergiler Birliği”nin kurulması çalışmalarına da öncülük ediyor.

Dernek bünyesinde editörlük eğitimlerinin yanı sıra dergicilik çalıştayları, sergiler, oturumlar, paneller düzenliyor, okullarda dergicilikle ilgili etkinlikler öğrencilerle buluşuyor.

Dergicilik üzerine “Dergiler Dergisi” adlı dergiyi yayımlamakta. Başkanlığını şimdiye kadar Rıhle Dergisinden Abdullah Zerrar Cengiz, Gülistan Dergisinden Süleyman Karakaş, Kurani Hayat Dergisinden Muharrem Baykul yürüttü. Şimdiki başkanı ise Cafcaf, Hacamat, Genç ve Okur Kitap Dergilerinden Asım Gültekin.

İLKHA




































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.