AB'den Alınan Ar-Ge Fonlarında Rekor Artış

AB'den Alınan Ar-Ge Fonlarında Rekor Artış

Türkiye, AB Çerçeve Programları'nda (ÇP), bir yılda 75 milyon liralık proje desteği alarak bir ilke imza attı. Bu başarı ile birlikte 2007 yılından bu yana alınan destek miktarı 333 milyon liraya ulaştı.

HABER MRK - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, 2007'den bu yana Türk kuruluşlarının AB 7. ÇP'de özellikle bilgi ve iletişim, çevre, güvenlik ve biyoteknoloji alanlarında rekabette öne çıktığını ifade etti. Türk şirketlerin, programın KOBİ başlığında yaklaşık 40 milyon lira destek aldığını bildiren Altunbaşak, tersine beyin göçüne yönelik burs programlarıyla 154 Türk araştırmacının da Türkiye'ye döndüğünü açıkladı.

 

Türkiye'nin, AB ÇP'de, bir yılda 75 milyon liralık proje desteği alarak bir ilke imza attığını belirten Altunbaşak, Türk kuruluşlarının projelerdeki toplam payının da 333 milyon liraya yükseldiğini söyledi.

 

Gelecek Yıl Hedef 100 Milyon Lira
Prof. Dr. Altunbaşak, AB Çerçeve Programlarının ulusal koordinasyonundan sorumlu kurum olarak hedeflerinin gelecek yıl için performansı 100 milyon lira seviyesine çıkarmak olduğunu ifade etti.
7. ÇP'de Türkiye'nin her geçen yıl artan başarısında TÜBİTAK'ın sanayi ve araştırma dünyasına verdiği hizmetlerin payının büyük olduğunu vurgulayan Altunbaşak, şunları kaydetti: "TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi, 2007 yılından bu yana, yaklaşık 650 civarında ulusal ve uluslararası etkinliğe imza atarak, sanayi ve araştırma dünyasından 4 binin üzerinde araştırmacı ve sanayi temsilcisine 7. ÇP konusunda eğitim verdi. Ayrıca, Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde düzenlenen çok sayıda uluslararası işbirliği etkinlikleri sayesinde Türk araştırmacılar, Avrupalı meslektaşlarıyla ortak 7. ÇP projeleri oluşturdu."

 

20 Yıl Sonra Gelen Büyük Başarı
Altunbaşak, Türkiye'nin 1984 yılında başlayan ve son derece rekabetçi olan Çerçeve Programlarına yaklaşık 20 yıl sonra dahil olmasına karşın Ar-Ge arenasında hızlı bir performans göstererek bu yılki memnuniyet verici başarı seviyesini yakaladığını vurguladı. Altunbaşak, "Bu rakam, Türkiye'de akademik kurumlar, araştırma merkezi ve enstitüleri ve özel sektörde görev yapan araştırmacıların, Avrupa'daki meslektaşlarından hiç de geri kalmadığını, onlarla Ar-Ge alanında başarıyla yarıştığını ve yarışmaya da devam edeceğini açıkça göstermektedir" dedi.

 

Türkiye Ar-Ge Alanında Dünya Standardına Ulaştı
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak, Türkiye'nin, Ar-Ge alanında da dünya standardını yakaladığını, bilim ve teknoloji alanında birçok ülkenin işbirliği yapmak istediği bir ülke haline geldiğini belirterek, bu başarının Türkiye'nin ancak yüksek teknoloji ürünleriyle ulaşabileceği 2023 hedeflerini yakalama konusunda önemli bir kilometre taşı olduğunu sözlerine ekledi. (Veysi Çetik - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.