Abdülkadir Yapçan'ın özgürlüğü ikamet ettiği mahalle ile sınırlandı
Çin'in toplama kamplarına hapsettiği ve işkenceden geçirdiği Doğu Türkistanlıların liderlerinden Abdülkadir Yapçan'ın özgürlüğü ikamet ettiği mahalle ile sınırlandı.
BM Yüksek Komiserliği'nin denetiminde 15 yıldır Türkiye'de yaşayan ve 2016 yılında tutuklanan Abdulkadir Yapçan, Çağlayan Adliyesi'nde hâkim karşısına çıktı. Çin hükümeti tarafından iadesi talep edilen ve daha önce Çatalca Geri gönderme Merkezinde eşi, çocukları ve torunlarıyla birlikte bekletilen Yapçan, mahkemenin verdiği adli kontrol kararıyla özgürlüğü Küçükçekmece ilçesi Fevziçakmak mahallesiyle sınırlandı.
Adliye çıkışında basına açıklamalarda bulunan Abdulkadir Yapçan, Doğu Türkistan'ın özgürlüğünün tüm ümmetin özgürlüğü olduğunu vurguladı.
Doğu Türkistan'da milyonlarca insanın hâlâ toplama kamplarında olduğunu ve işkencelere maruz kaldığını hatırlatan Yapçan, binlerce kişinin de akıbetinin bilinmediğini söyledi.
Bir buçuk milyar nüfusa sahip olan Komünist Çin hükümetinin 40 milyonluk Doğu Türkistan halkına yaptığı zulüm ve işkencelere rağmen Doğu Türkistanlı Müslümanların direndiğini belirten Yapçan, her ne olursa olsun dava ve inançlarından vazgeçmeyeceklerini hatırlattı.
Çin tarafından iadesi talep edilen ve 2 buçuk yıldır mahkemesi devam eden Yapçan'ın mahkeme süreci hakkında bilgi veren Av. İbrahim Ergin, şu ifadelere kullandı:
“Son celsede Abdulkadir Bey ile birlikte yine buradaydık. Abdulkadir Bey'in biraz daha kısıtlı bir özgürlüğü vardı. Bu celsede mahkeme aslında biraz daha sevindirici bir karar verdi. Tekirdağ Geri Gönderme Merkezi'nde sürdürülen adli kontrol kararını kaldırmıştı. Küçükçekmece sınırları içerisinde kalabileceğine karar vermişti. Savcılık bu karara itiraz etti. Küçükçekmece'yi Abdulkadir Bey'e çok gördüler ve özgürlüğünü Fevziçakmak mahallesiyle sınırladılar. Fakat mücadelemiz devam edecek. İtirazlarımızı yapacağız. Anayasa mahkemesinde devam eden davalarımız var. Çin'in iftira niteliğindeki asılsız iade talepleri bir gün muhakkak ortaya çıkacak. Yargıtay bozma kararı verirken 'Çin'in bu kadar somut iddiaları var. Bu iddialarla ilgili delillerinin olup olmadığını sorun' dedi. Çin 2 buçuk yıldır Abdulkadir Yapcan hakkında iddia ettikleri delilleri gönderecek ama daha gelen bir şey olmadı. Biz de mahkemeye, 'Bu deliller gelmeyecek. Bunun için ara bir karar oluşturun dedik. Çin'e 3-5 ay süre verin ve bu süre içerisinde iddia ettikleri delilleri yollamazlarsa geri iade taleplerini reddedin ve bu garabet niteliğindeki süreç sonlansın!' diye talep ettik. Maalesef mahkeme süreç bu şekilde kalsın, Çin ne zaman delilleri gönderirse o zaman değerlendireceğiz' diye karar verdiler. Mahkeme 26 Eylül tarihine ertelendi."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.