Acı kayısı çekirdeğindeki sır, "Kayısır" olarak üretildi
Malatya'da acı kayısı çekirdeği üzerindeki akademik ve bilimsel çalışmanın üretime dönüştürüleceği bir tesis açıldı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, acı kayısı çekirdeği üzerinde yaklaşık 10 yıldan beri yürütmüş olduğu bilimsel ve akademik çalışmalarının bir sonucu olarak "Prebiyotik Kayısı Ekstresi Üretim Tesisini", Üniversite bünyesinde kurarak faaliyetlerine başladı.
Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteği ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Acı Kayısı Çekirdeği Prebiyotik Kayısı Ekstresi Üretim Tesisi faaliyete geçti.
"Akademik çalışmanın yansıması"
Rektör Karabulut, "Uluslararası patentini almış olarak süreç içerisinde de gıda takviyesi süreci devam etmekteydi. Bu süreç bugün artık hizmete sunuldu. Şimdilik bizim en güzel meyvemiz, ürünümüz. Çünkü Malatya'nın olması dışında uluslararası alanda da yapılan çalışmaların bir göstergesi. Akademik çalışmaların yansıması bu tarz ürünlerle daha da faklı bir boyuta gelmiş oluyor. Mikroenkapsülasyon işlemi de yapıldı. Bu işlem ile kontrollü salınım sağlamış oluyor. Bunun da böyle bir özelliği var, zehirsizleştirme etkisi yapılıyor. Bildiğiniz üzere acı kayısı çekirdeğinde siyanür maddesinin var olduğu düşünülerek insanlar bunu farklı algılayabilirler. Ama biz bunu tamamen siyanürsüzleştirerek içerisindeki aktif aktioksidan dediğimiz sağlığa faydalı kısmını hem stresi önleme, kanseri önleme, var olan kanserin ileri süreçte tedavisi ve yine bunların her birinin gıda takviyesi olarak verilmesi ile ilgili obezitede kullanabileceğiz. Yaptığımız çalışma sonuçları uluslararası camiada yayımlandı." İfadelerini kaydetti.
"Tesisteki üretimin geliri öğrencilere burs olacak"
Karabulut, sözlerine şöyle devam etti:
Kayısır' ismini nerden bulduk? Uzun vadede çalışma sonrasında bir nevi kayısının kendi içerisindeki maddelerin antioksidan olarak verilmesiyle çok ayrı bir boyut oluşturmakta. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan hocamız destek verdiler bu anlamda. İlk patentin alınması sürecinde, marka tescilini yaptırdık. İnşallah süreç içerisinde tüm Türkiye'ye ve uluslararası anlamda da yapılan patent süreçlerini tamamlanması süreçlerinden sonra ciddi anlamda talep var. İnşallah yakın zamanda herkese ulaştırmak üzere sunuyoruz. Yapılan akademik makalelerin ve bilimsel çalışmaların Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak da Uluslararası boyutta görünmesi açısından çok ciddi bir emeğin ürünüdür. İnşallah hem sağlığa hem de gıda takviyesi olarak yaşlanmayı geciktirici etkileri ile cilt bakım gibi ürünleri de çıkacak. Ayrıca acı kayısı çekirdeğinin yağı, masaj etkileri ile de hizmete sunulacak. Asla ticari bir amaç gütmüyor. Gelirlerimiz tamamen üniversitemiz öğrencilerine burs olarak verilmek üzere süreci takip etmekteyiz.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, "Kayısı çekirdeğinin hem yağını ayırıyor Hocamız hem de diğer ürünü de ilaç olarak piyasaya sunuyor. En önemlisi de buradan herhangi bir kazanç elde etmeyi düşünmeden, tamamen elde edilen geliri de eğitimde kullanılmak üzer bir hedef tutturmuşlar. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum." ifadelerini kaydetti.
"Türkiye olarak konuştuğumuz en temel konu katma değerli üretim"
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Malatya denince akla tabi ki kayısı geliyor doğal olarak. Kayısı hem Türk Patent ve Marka Kurumu hem de Avrupa komisyonu tarafından coğrafi işaret tescili yapılmış olan önemli bir coğrafi işaretli ürünümüz. Bugün burada şunu gördük; bu anlamda sayın rektör hocamızı bu alanda yapılan çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Türkiye olarak konuştuğumuz en temel konu katma değerli üretim, katma değeri yüksek ürünler üretmek ve daha fazla para kazanmak. Malatya'da kayısıya baktığımız zaman önemli bir ürün olmasına rağmen hiç kuşkusuz sadece ürünün kurutulması ve satılması ile elde edilen gelir, sınırlı kalıyor. Bugün burada örneğini gördüğümüz, inovasyon yaparak, örnek olarak bu şekilde sağlıkla ilgili, kanserle ilgili hocamız araştırmalarını yapıyor. Bunu patentli ürünlere dönüştürerek, birim kilogramdan çok daha fazla katma değer yaratmak mümkün. Türk Patenti Marka Kurumu olarak bu çalışmaların bundan sonra yeni patent başvurularıyla her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Aynı şekilde markalaşma çalışması da çok güzel gidiyor. İnşallah bu çalışmaların Malatya Turgut Özal Üniversitesi'ne önemli katkılar sağlayacağını ve güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, tesisi birlikte gezerek bilgi aldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.