Adana’da halk güneş tutulmasını teleskopla izledi
Gök bilimcilerin yılın en önemli hadisesi olarak değerlendirdikleri güneş tutulması, Adana’da teleskop aracılığıyla izlendi.
Adanalılar bugün yaşanan güneş tutulması olayını Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden teleskopla izleyebilme imkânı buldu. Özellikle çocukların heyecanlı ve meraklı bakışları dikkat çekti.
2015 yılının en önemli gök olaylarından biri olan güneş tutulması Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden de (UZAYMER) izlenebildi. Tam güneş tutulması Türkiye’de yüzde 40 parçalı tutulma şeklinde gerçekleşti.
Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girerek açısal büyüklüğüyle Güneş’i örtmesiyle oluşan tutulmaya ilişkin bilgi veren UZAYMER Müdürü Yardımcı Doçent Doktor Nuri Emrahoğlu, Çukurova’da hissedilen tutulmanın saat 12.00 civarında başladığını belirtti.
Güneş tutulmasının saat 12.05’te maksimum civarlarında olduğunu belirten Emrahoğlu, tutulmanın parçalı olduğunu ve ay’ın güneşi yüzde 40 civarında kapadığını ifade etti.
“Türkiye’de yüzde 40 gözlenebildi”
Emrahoğlu, “Tutulmayı Türkiye’den tam göremiyoruz. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde tam tutulma görülebildi. Buna göre dünyada saat 07.30 civarlarında Afrika’nın Atlantik kıyısından başlayan tutulma yüzde 40, saat 08.30’da İspanya’nın Kanarya Adaları’nda yüzde 90, Türkiye’de yüzde 40, Faroe adalarında ise yüzde 100 gözlenebildi.” şeklinde konuştu.
“2020 yılında yine tam tutulma yaşanacak”
Tam tutulmanın Türkiye’de 1999 ve 2006’da izlendiğini hatırlatan Emrahoğlu, 20 Mart’ta Türkiye’den kısmi görünen güneş tutulmasının bir hilal gibi olduğunu söyledi.
21 Haziran 2020 yılında tam güneş tutulmasının yaşanacağını belirten Emrahoğlu, bu tarihte de yine Türkiye’de yüzde 40 parçalı tutulma yaşanacağını ifade etti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.