Adıyaman’da bademin ekili alanı ve üretimi gittikçe artıyor

Adıyaman’da bademin ekili alanı ve üretimi gittikçe artıyor

Son yıllarda Adıyaman’da giderek yaygınlaşan ve Adıyaman tarımında geleceğin en popüler ürünlerinden biri olmaya aday olan bademin hasadında sona doğru gelindi.

Badem üretimi ve ekilen alan bakımından Türkiye'de birinci sıraya yükselen Adıyaman, önümüzdeki yıllarda 100 bin dekar badem ekim alanı hedefiyle önemli bir mesafe kat edecek.

Son yıllarda üretimi artan badem, çerez olarak yenilmenin yanında pekmezli sucuk, baklava gibi birçok alanda kullanılmaya başlandı. Uzmanlar, insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olan bademin tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Adıyaman'ın Gölbaşı ve Besni ilçelerinde daha çok ekim alanı bulan badem, birçok aile için geçim kaynağı durumda.

Bu sene aşırı yağışlarla beraber havanın soğuk geçmesinin de badem üretimini olumsuz etkilediği, buna rağmen elde edilen ürünün üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirten Besnili badem üreticisi Ahmet Yiğit, "Önceki bademler fazla iyi tutmuyordu. Şimdikiler oldukça iyi ürün veriyor. Son senelerde badem rağbet görmeye başladı. Buna bağlı olarak üretim de arttı. Satışı da iyidir. Tadı da oldukça güzeldir." dedi.

Bademin çeşitli şekillerde tüketilebildiğini belirten Yiğit " Bademi misafirlerinize ikram edebilirsiniz.  Bunun dışında hediyelik olarak götürebilirsiniz. Sağlık açısından da birçok faydası vardır. Ağaçların arası geniş tutulduğundan dolayı traktörle sürüyoruz. Bu sene yağmurun çok yağması ve çiçek açtığı dönemlerde don vurmasından dolayı bademler olumsuz etkilendi. Normal şartlarda iyi verim elde ediyoruz. Topladığımız ürünler, Adıyaman veya Besni'ye götürülüyor. Oradan da Gaziantep'e gönderiliyor. Bademin insan sağlığı üzerinde faydaları vardır. Eylül ayında hasat yapılıyor. Toplaması 3-4 gün sürüyor." ifadelerini kulandı.

Bademin kendileri açısından önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade eden Davut Türkan "Badem ağaçlarına iyi bir bakım ve ilaçlama yapılırsa 5 senede meyve vermeye başlıyorlar. Eylül ayında toplanmaya başlanır. Çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmezle karıştırılıp sucuk yapılır veya baklavalarda kullanılır. İlçemizde önemli bir geçim kaynağı olmaya başlayan bademin önümüzdeki yıllarda daha artacağını düşünüyorum." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.