Adıyaman'ın "Yüzen Adaları" beyaza büründü
Yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı haline gelen "Yüzen Adalar", doğal manzarası ile her mevsim olduğu gibi kış mevsiminde de görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde Çat Barajı üzerinde bulunan, yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı haline gelen "Yüzen Adalar", doğal manzarası ile her mevsim olduğu gibi kış mevsiminde de görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Çat Barajı'nın yapılmasıyla birlikte oluşan farklı büyüklükteki adalar, özellikle kış mevsiminde suyun donmasıyla farklı bir kartpostallık görüntüye büründü.
Çat Barajı'nın daha önce yüksek otlar ile kaplı bir göl olduğunu söyleyen ilçe sakinlerinden Mustafa Karcı, Çat Barajı olarak adlandırılan alanın 2 bin yıldan fazla bir süredir varlığının bilindiğini kaydetti.
Söz konusu tarihi bölgenin tarihinin tam olarak bilinmediğini belirten Karcı, bölgenin eskiden bir göl olduğunu ve üzeri bir metre ile dört metre arasında değişen yüksekliğe sahip çimlerle kaplı bulunduğunu söyledi.
"İnsanlar adalara binerek su yüzeyinde geziniyorlar"
Doğal bir güzellik olan adaların Çelikhan'a renk kattığını vurgulan Karcı, "Buraya baraj yapıldıktan sonra yükselen su, gölün üzerindeki çimlerin suyun altında kalmasına neden oldu. Bunların bir kısmı suyun altında kalırken, diğer bir kısmı da su yüzeyinde kalarak yüzen adaları oluşturdu. Baraj şu anda donmuş durumdadır. Barajın üzerinde görünen adalar yazın yeşillenir. Rüzgârın esmesiyle beraber adalar su yüzünde hareket etmeye başlarlar. Bu şekilde yazın çok güzel bir görüntü ortaya çıkar. Yaz aylarında vatandaşlar gelip adalara biner ve su üstünde gezinirler." ifadelerini kullandı.
"Suyun üzerinde balık tesisleri var"
Baraj üzerindeki adaların güzelliği dışında ekonomik olarak da bölgeye katkı sağladığını ifade eden Karcı, barajın birçok yönden de kendilerine fayda verdiğini kaydetti.
Karcı, "Suyun üzerinde balık tesisleri vardır. Bir kısmı şu anda faaliyettedir. Barajın debisinin düşmesinden dolayı balıkçılık azalmış durumdadır. Burası Çelikhan'ın tarihi bir güzelliğidir. Halk olarak buraya ara sıra balık tutmaya geliriz. Spor yapmak için geliriz." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.