ADYÜ'deki enerji çalışmaları devam ediyor

ADYÜ'deki enerji çalışmaları devam ediyor

​Adıyaman Üniversitesinde yürütülen yenilenebilir enerji üretim çalışmaları ve enerji verimliliği üzerine yapılan araştırmalar ile Türkiye'nin enerji konusundaki çalışmalarına katkı sunulmaya devam ediliyor.

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Merkez Külliyesinde bulunan Rüzgâr Tribünü, Mühendislik Fakültesi çatısında bulunan GES Verimlilik Ölçüm İstasyonu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu çatısında yer alan Havalı Güneş Kollektörleri, Eğitim Fakültesi yeni binası çatısında bulunan Güneş Enerjisi Panelleri, Tarımsal Uygulama Alanında yer alan Güneş Enerji Santrali ve güneş enerjili araçları ile enerji konularındaki çalışmalarına devam ediliyor.

Merkez Külliyesinde bulunan 10 metre kule yüksekliği ve 5 metre kanat çaplı rüzgâr türbini, 2 kW'lık üretim kapasitesi ile bir evin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek. Amacı yerli sanayi ile türbin üretebilme becerisini kazandırmak ve genç mühendisler için eğitim koşulları oluşturmak olan projeyle üretilen rüzgâr türbininin tüm bileşenlerinde yerli ürün kullanıldı.

GES Verimlilik Ölçüm İstasyonu

Gerçekleştirilen proje ile Mühendislik Fakültesi çatısına kurulan ölçüm istasyonunda güneş enerji sistemlerinde verimi etkileyen parametreler (sıcaklık, nem, güneş ışınımı, rüzgâr, rakım) ölçülerek bu veriler ışığında ortamın güneş enerjisi için enerji verimliliği belirlenecek. Proje sayesinde güneş enerji sistemlerinin kurulacağı yerlerin daha sistem kurulmadan önce elde edilecek veriler sayesinde verimliliğinin tespiti ile yatırımcılar ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

Havalı güneş kollektörleri ile ısı geri kazanımı

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu çatısında bulunan havalı tip güneş kollektörlü bir ısıtma sisteminin Adıyaman iklim şartlarında uygulanabilirliğinin teorik ve deneysel olarak araştırılması amacıyla yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde toprak altı ısıtıcı serpantin ile mahal ısıtılmasının araştırılması yapılıyor.

Fotovoltaik güneş panelleri

Eğitim Fakültesi B Blok binasının çatısında her biri 250 watt elektrik üreten toplamda 50 kilowatt güce sahip 200 adet güneş enerjisi bulunuyor. Kurulan bu sistemle binanın ısıtma ve soğutma sistemleri haricinde enerji ihtiyaçları karşılanabilecek. Gerek yenilenebilir enerji kaynağı olarak çevre dostu olması açısından gerekse de enerji giderlerindeki katkısıyla ekonomik olarak örnek projelerden biri olan sistem kentte bir ilk olma özelliği de taşıyor.

Güneş enerji santrali ve güneş enerjili araçlar

Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ADYÜTAYAM) Hasancık Bağcılık Uygulama Alanında bulunan güneş enerji santralinde üretilen enerji ile tarım alanlarının sulanması için gerekli enerji karşılanacak. Ayrıca güneş enerjisinden faydalanan araçları ile üniversite uygulamada da kendini gösteriyor.

Enerji konusundaki çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunan ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, "Enerji konusu bugünümüzün olduğu gibi yarınımızın da en önemli konuları arasında olmaya devam edecektir. Bu sebeple Üniversite olarak bu konuda araştırma ve uygulamalar yapıyor, bu konudaki çalışmaları da öncelikli olarak destekliyoruz." dedi. (İLKHA)













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.