Afganistan'da yüzbinlerce masum sivil hayatını kaybetti

Afganistan'da yüzbinlerce masum sivil hayatını kaybetti

Yaklaşık 20 yıldır işgalci ABD öncülüğündeki koalisyonun saldırısına uğrayan Afganistan'da, aralarında on binlerce kadın ve çocuğun da olduğu yüzbinlerce masum sivil katledildi.

11 Eylül 2001'de, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine düzenlenen saldırıların ardından ABD, 7 Ekim 2001'de Afganistan'da "Sürekli Özgürlük Operasyonu" adını verdiği işgal saldırılarına başladı.

Afganistan işgaline; Avustralya, Kanada, Hollanda, İngiltere, Danimarka, Estonya, Almanya, Norveç ve Fransa destek verdi.

ABD öncülüğündeki koalisyon ve "Kuzey İttifakı" çatısı altındaki Afgan işbirlikçileri; camileri, medreseleri, okulları, hastaneleri ve pazar yerlerini bombalamaya başladı. İşgalciler, kısa sürede ülkenin büyük bir bölümünde yıkıma neden oldu.

1979 Sovyet işgalinin bıraktığı yaralar henüz sarılıp iyileşmeden, bu kez ABD'nin askeri saldırısına maruz kalan Afganistan'da, aralarında on binlerce kadın ve çocuğun da olduğu yüzbinlerce masum sivil katledildi.

Resmi rakamlar hiçbir zaman gerçekleri yansıtmadı

Ülkede katledilen sivillerin sayısı konusunda resmi rakamlar hiçbir zaman gerçekleri göstermedi. Başta köyler ve küçük yerleşim birimleri olmak üzere birçok bölgede işgalciler tarafından gerçekleştirilen katliamlar, kitle iletişim araçlarının yokluğu nedeniyle dünya kamuoyuna tam olarak yansıtılamadı. Yönetim boşluğu nedeniyle yetkililerin de bu konuda gerçek bir çalışmaları olmadı.

Afganistan'da ABD ve kukla Kabil hükümeti güçlerinin sadece 2019 yılı içerisinde yaklaşık 10 bin sivili katlettiği ifade edildi. Söz konusu saldırılarda yüzlerce cami ve medresenin de işgalci ABD ve hükümet güçlerince bombalandığı, tahrip edilip yıkıldığı belirtildi. Binlerce sivilin de yaralandığı saldırılarda okullar, klinikler, evler, dükkânlar ve araçlar da işgalden nasibini alarak kullanılamaz hale geldi. En fazla ölüm ya da yaralanma olayının başkent Kabil'de yaşandığı aktarıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2019 yılında yayımlanan bir rapora göre, ABD ve kukla Kabil hükümeti güçleri, ülkedeki sivil ölümlerin baş sorumlusu olarak gösteriliyor. BM raporuna göre, ABD ve desteklediği güçler Afganistan'daki sivil ölümlerde en büyük paya sahip. Raporda, sözde yanlış yapılan hava saldırılarının da sivil ölümlerinde önemli bir paya sahip olduğu belirtiliyor.

Gizli belgeler, ABD'nin Afganistan'da başarısız olduğunu ortaya koydu

Geçtiğimiz yıl ABD medyasına sızdırılan gizli belgeler, ABD'nin Afganistan'da başarısız olduğunu gözler önüne serdi. ABD'nin üst düzey yetkililerinin Afganistan'daki savaş hakkındaki gerçekleri gizledikleri, farklı bir tablo çizerek ülkedeki savaşın artık kazanılamayacağı gerçeğini çarpıttıkları ortaya çıktı.

Ele geçirilen 2 bin sayfalık belge, Afganistan'daki savaşta doğrudan rol oynamış 400'den fazla yetkili, general ve diplomatın Afganistan'da işlerin yolunda gitmediğini ve ABD'nin ülkede bir bataklığa saplandığını ifade eden görüşlerinden oluşuyordu.

Savaşın işgalci ABD'ye maliyeti

Belgelere yansıyan diğer bir nokta ise savaşın maliyetine ilişkindi. Rapora göre, işgale 934 ile 978 milyar dolar harcandığı ifade ediliyordu ancak buna Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) operasyonları ve Savaş Malulleri Yönetiminin harcamaları gibi yan harcamaların dâhil olmadığı belirtiliyordu.

Gerçekte ise yetkililerin kamuoyunu yanılttıkları, savaşın maliyetini tam olarak hesaplayamadıkları ve gerçekleri gizledikleri yönündeydi.

Örneğin 13 Kasım 2020 yılında, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD ordusu ve bürokrasisinin, Suriye'de bulunan ABD askerlerinin gerçek sayısını ABD Başkanı Donald Trump'tan gizlediklerini söyledi.

Verdiği bir röportajda Suriye'deki durumu ve Trump yönetimini değerlendiren Jeffrey, "Yönetimin burada ne kadar askerimizin olduğunu tam olarak anlamaması için sürekli ayak oyunları yapıyorduk." dedi. Jeffrey'nin açıklamasıyla, ABD ordusu ve bürokrasisinin, ABD Başkanı ile ABD kamuoyuna yalan söylediği ortaya çıkmış oldu.

Resmi rakamlara göre 23 bin ABD askeri öldü ya da yaralandı

Pentagon verilerine göre, 2001'den bu yana 775 bin Amerikan askeri Afganistan'da görev yaptı. Bunlardan 2 bin 300'ü öldü, 20 bin 589'u yaralandı.

Yine resmi rakamlara göre 43 bin 74 sivil ve 64 bin 124 Afgan güvenlik görevlisi de işgal sırasında hayatını kaybetti. Ama bu rakamlar hiçbir zaman gerçekçi bulunmadı. ABD'nin, dünya kamuoyu tarafından inandırıcı bulunmayan resmi rakamlarına göre bile işgal sırasında 100 binden fazla Afganlı hayatını kaybetmişse bu rakamın gerçekte yüzbinlerle ifade edilebileceği belirtiliyor.

11 Eylül 2001 sonrası Afganistan ile başlayan bu haçlı işgali; sırasıyla Irak, Pakistan ve Suriye'de milyonlarca Müslüman katledilmesine, milyonlarcasının da sakat kalmasına neden oldu. 13 milyonu aşkın insan evlerini ve topraklarını terk edip mülteci durumuna düştü.

İslam ümmetinin dağınıklığından istifade eden şer güçler, halkı Müslüman olan ülkelerin kukla liderleriyle yaptıkları iş birliği sayesinde işgallerini sürdürmeye devam ediyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.