Afrika’da sağlık alanında yapılacak çok şey var
3. Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi ve Fuarında konuşan Afrika Bölgesi Yeşilay Başkanı Kenyalı Dr. Zahra Ali, Afrika’da özellikle sağlık alanında yapılacak çok şeyin olduğunu söyledi.
Sağlık alanında İslam ülkeleri arasında işbirlikleri ve dayanışmanın sağlanması ve geliştirilmesi amacıyla 100’ün üzerinde ülkeden katılımcının iştirakıyla dün başlayan ve pazartesi akşamına kadar çeşitli seminer ve panel oturumlarıyla devam edecek olan 3. Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi ve Fuarı düzenlendi.
Programda bir konuşma yapan Afrika Bölgesi Yeşilay Başkanı Kenyalı Dr. Zahra Ali, Afrikan'ın sağlık alanında ciddi ihtiyaçlarının olduğunu ve bu alanda çok fazla yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.
Ali, “Bu bizim 3’üncü toplantımız. Ama sizi biraz geri götürmek istiyorum. Böylece bu toplantının bizim için neden önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Eskiden Afrika kara kıta olarak tanınıyordu. Afrika sel ve hastalıklarla tanınıyordu. Ama şu anda Afrika değişti ve farklı bir gözle bakılıyor. Somali’de kuraklık olduğu 2011 yılında, dönemin Türkiye Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyaret edildi. Uzun süre sonra ilk olarak devlet başkanlığı nezdinde ziyaret gerçekleştirerek tabuları yıktı. O sayede Afrika’daki Müslümanlar, dünya artık bizi görüp hatırlayabilir diye umut etmeye başladılar. Ardından 2015 yılında Türkiye resmi olarak Somali’de büyükelçilik açtı. Herkesin gitmeye çekindiği bölgeye yeryüzü doktorları ve İHH gibi STK’lar gitmeye başladı. Sonrasında WIHU meydana geldi. Somali’de açılan hastanelerin sadece yardım yapıp geri gelmek için kurulmadığını ve kalıcı olarak hizmet verdiğini gördük. Bunların tamamı Türkiye sayesinde oldu. Bunun ardından Müslüman Afrikalılar uyanmaya başladılar.” dedi.
WIHU ilk kurulduğunda Afrika’da üyelerimiz azınlıkta olduğunu hatırlatan Ali, “Özellikle bayan üyelerimiz çok azdı. Bugün baktığımda elhamdülillah çok arkadaşımızın olduğunu görüyorum. WIHU olmasaydı bunları yapamazdık. Hepimiz farklı bir örgütten, farklı bir kuruluştan geliyoruz. Bu demek oluyor ki WIHU bir yol göstericilik yapıyor” şeklinde konuştu.
Ali şöyle konuştu: “Afrika çok zengin olmasına rağmen ekonomik krizler yaşıyoruz. Bu sebeple Afrika’da ithalat- ihracat gibi çalışmalar yapamadık. Endonezya, Libya, Nijerya, Gana, Kenya ve Tanzanya gibi farklı ülkelerde çalışmalar yapıldı. Şu anda Afrika’da çalışmalarımız devam ediyor. En son Sudan’da zorluklarla da olsa WIHU ilk toplantısını yapıldı.”
“Maalesef Afrika bir çöplük olarak kullanılıyor”
Demokratik Kongo Cumhuriyetinde kadın ve çocukların maden ocaklarında çalıştırıldıklarını ve sağlık problemleri ortaya çıktığında da hiç kimse ilgilenmediğini, bu sebeple ölülerin yaşandığını belirten Ali, şöyle konuştu:
“Afrika’da özellikle sağlık alanında yapılacak çok şey var. Bu alan şu anda Hristiyanların elinde. Bu konuda yardıma ihtiyacımız var. Müslüman sağlık kuruluşları maddi olarak güçlü değil. Onun için hareket alanımız kısıtlı. Kenya’da fark ettiğim şey bir proje yapılacağı zaman dışarıdan bir ortak olursa yapılabiliyor. O yüzden sadece Afrikalı arkadaşlarımız değil, Türkiye’deki Avrupa’daki Amerika’daki Asya kıtasındaki arkadaşlarımız lütfen gelin Afrika’da ortak projeler geliştirelim. Birincisi sağlık, ikinci olarak uyuşturucu bağımlılığı sorunumuz var. Maalesef Afrika bir çöplük olarak kullanılıyor. Müslüman olmayan gruplar, ‘Vurun bu cahil Afrikalılara, ellerindeki ekmeklerini alın! Diyorlar. Demokratik Kongo cumhuriyetinde kadın ve çocuklar maden ocaklarında çalıştırılıyorlar. Sağlık problemleri ortaya çıkıyor ama hiç kimse ilgilenmiyor ve ölüyorlar”
“Müslüman STK’ları gençlere sahip çıkmaya davet ediyorum”
Afrikada büyük bir sorun haline gelen uyuşturucu belasına da değinen Ali, son olarak şunları kaydetti;
“Afrikada uyuşturucu içecek gibi dağıtılıyor. Okullarımızda şeker haline getirilerek çocuklarımız daha küçükken buna alıştırılıyor. Sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Biliyorum ki Yemen’de, Sudan’da, Etiyopya’da bu sorunu yaşıyor. Bizzat gidip gördüm. Maalesef bu uyuşturucuyu kullananlar Müslüman toplumlar. Hristiyan topluluklar bunu kullanmıyorlar. Maalesef uyuşturucunun en çok kullanıldığı yerler Müslüman topluluklar. Neden Hristiyanlar bu sorunu yaşamıyorlar? Çünkü onlar kiliseleri ve STK’ları sayesinde gençlere sahip çıkıyorlar. Müslüman STK’ları gençlere sahip çıkmaya davet ediyorum.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.