Ağrı'da 5 yılda 750 bin koyun projesinin protokolü imzalandı
Ağrı'da hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında 5 yıl boyunca 750 bin koyunun dağıtılmasının hedeflendiği projenin protokolü imzalandı.
Ağrı Valiliği bünyesinde, Ağrı Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Bankası tarafından imzalanan protokol ile çiftçilere ipoteksiz ve faizsiz uygun şartlarda kredi imkânı sunulacak.
Ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlanacak olan proje faydalanıcılarına, ucuz yem temin edilerek kentteki tarım ve hayvancılık potansiyeli ile hakkettiği noktaya ulaştırılması hedefleniyor.
Programın açılış konuşmasını yapan Ağrı Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, ildeki tarıma elverişli alanlar ve meralar hakkında bilgi verdi.
Programda konuşan Ağrı Valisi Osman Varol, Ağrı'dan büyükşehirlere gerçekleştirilen göçün önüne geçmek istedikleri gibi, daha önce büyükşehirlere göç etmiş Ağrılıların tekrar kente dönüşlerini sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
"Tarım ve hayvancılık sahip olduğumuz en büyük potansiyellerimizden"
Vali Osman Varol, "Sosyo-ekonomik anlamda hızlı gelişim göstermemiz gerekiyor. İnsanlarımızı şehrimizde refaha ulaştırarak, şehrimizi zenginliğe ulaştırarak, şu an 3 tane daha Ağrı nüfusunun yaşadığı büyükşehirlerdeki Ağrılıları hesaba katarak artık bir tane Ağrılının memleketimizde göç etmelerine tahammülümüz olmadığı gibi, büyükşehirlere göç etmiş hemşerilerimizi tekrar Ağrımıza geri getirmemiz gerekiyor. Bunu başarabilmek için çok farklı şekillerde gerçekleştirebileceğimiz işler var. Her alanda potansiyelini ortaya koymaya çalışan bir il ortaya koymaya çalışıyoruz. Tarım ve hayvancılık, sahip olduğumuz en büyük potansiyellerimizden bir tanesi. Sayısal verilerimizi artırımın peşindeyiz ve diyoruz ki bizim otlaklarımız 1,3 milyon, 1,4 milyon hayvana değil 4-5 milyon küçükbaş hayvana yetecek. Biz belirli bir takvim dahilinde bu sayıya ulaşacağız." dedi.
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise, "İlk etapta bizim ve ülkemizin geleceği noktasında üç husus var. Birincisi tarımdır. Çünkü tarım mihvali üzerinde yaşayan bir toplumumuz var. İkincisi sanayi, üçüncüsü inivasyon, dördüncüsü ise batıda dahi olmayan argüman şu an ilimizde var. Pandemide inanın bütün iller kırılırken, bizim ilimiz ayakta kaldı. Ne zaman ki şehirlerarası yolu açtıktan sonra sıkıntı yaşamaya başladık ama hamdolsun biz seviye olarak çok iyi bir yerdeyiz." diye konuştu.
"Bu proje kapsamında 5 yılda 750 bin koyun dağıtımı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz"
Türkiye'nin belirli noktalarına onlarca TIR etin ulaştırılmasının hedefleri arasında yer aldığını belirten Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ise şunları söyledi:
"Beş yılda bu proje kapsamında 750 bin koyun dağıtım gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Tabi biz bunu daha ileri bir aşamaya getirmek için mutlaka mücadele edeceğiz ama bunun sonraki ayağı ise sayın valimiz ve sayın vekilimizle de yapmış olduğumuz toplantılar neticesinde büyük baş hayvanı da bu işe katarak, Ağrı'da bir çığır açmak, büyük bir yatırıma girişmek istiyoruz. Nasıl ki Mersin'den, Adana'dan onlarca, yüzlerce TIR her sabah Türkiye'nin belli başlı noktalarına sebze ve meyve gönderilip satılıyorsa bence Ağrı'dan da her sabah onlarca TIR et, Türkiye'nin belli başlı noktalarına ulaştırılmalıdır."
Ağrı'da hayvancılığın gelişiminin önüne tefeciliğin geçtiğinin altını çizen Sayan, "Bundan 10-15 yıl önce Ağrı Et Kombinasında yüzlerce kişi çalışıyordu. Türkiye'de kombina denince ilk akla gelen 3-4 kombinadan birisi Ağrı Et Kombinasıydı. Ama maalesef biz bu ile sahip çıkamadık. Niye sahip çıkamadık biliyor musunuz? Tefecilik, faizcilik bu sektörü engelleyen baş faktörlerden üzülerek söylüyorum. Kahvede oturup, memurun kartını alarak 3 bin TL çekip, kendisine 2 bin 300 TL vererek orada memuru haraca bağlama operasyonu, tefecilik yaparak Ağrı'ya hükmederek, kentteki garibanların göçüne sebep olmuşlardır. Kentteki hayvancılığın bitimine sebep olmuşlardır. Tarlaların ekilmemesine sebep olmuşlardır. Arpanın, buğdayın, yoncanın, yulafın, otun yetişmemesine sebep olmuşlardır. Ağrı'yı kurtarmak için Ağrı'yı tefecilerden temizlemek lazım. Son dönemlerde birde 250, 300, 400 TL küpe mafyası başlamış. Sayın Tarım ve Orman İl Müdürümüz, defalarca şikâyet etti siyasilerimize bu işin çözülmesi için. Sayın valimle geçen gün görüştük. Tarım ve Orman Bakanlığına gideceğiz bu küpe sorununu çözmemiz lazım. İnşallah bir hayvan ticaret borsası kurarak, birlikte bu mafya olaylarından kurtuluruz." diye konuştu.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversite Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen programa Vali Dr. Osman Varol, AK Parti Milletvekili Ekrem Çelebi, Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ziraat Bankası Van Bölge Başkanı Turgut Arvas, kurum amirleri, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, köy ve mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.