Ağrı'da arı ölümleri uyarısı
Ağrı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, son zamanlarda yaşanan arı ölümlerinin hatalı ve fazla kullanılan bitki koruma ürünlerinden kaynaklandığını belirterek daha dikkatli olunması uyarısında bulundu.
AĞRI - Ağrı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bazı tarımsal faaliyetlerin özellikle de zirai mücadelenin arı ölümlerine neden olduğuna dikkat çekerek, buna genellikle hatalı veya fazla kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin (BKÜ) sebep olduğu uyarısına bulundu.
Açıklamada, gerekli tedbirler alındığı takdirde arı ölümlerinin engellenebileceği veya en aza indirilebileceği belirtildi.
Üreticilerin Bitki Koruma Ürünlerini kullanmadan en az 7 gün önce arı üreticilerine haber vermeleri gerektiği ifade edilen açıklamada arıları korumak için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
“- Zararlıları baskı altında tutmada “Entegre Mücadele “prensipleri uygulanmalı, zorunlu olmadıkça ilaçlama yapılmamalıdır.
- İlaç kullanımı zorunlu ise; arılara toksisitesi düşük ilaçlar tercih edilmelidir. Genel olarak toz halindeki ilaçlar, sıvı olarak atılanlara oranla arılara daha fazla toksik olmaktadırlar. Diğer taraftan, ıslanabilir toz (WP) ilaçlar, emülsiyon konsantre (EC) olanlardan daha uzun süre kalıcı etki göstermektedirler ki, bu da arıların olumsuz yönde etkilenmelerine sebep olmaktadır. Bunun nedeni; arının vücut kıllarının toz zerrecikleri tutabilecek yapıda olmasındandır. Ayrıca sıvı ilaçlara çözücü ve yağlı maddelerin katılması, yapıştırıcıların ilavesi, arılara olan toksisiteyi kısmen de olsa düşürmektedir. Sıvı olarak atılan ilaçlarda partiküllerin küçük olması, yine arılara olan olumsuz etkinin daha düşük oranda olmasına olanak sağlamaktadır. Granül formülasyondaki ilaçların arılara teması olmadığı için daha emin ilaçlardır.
- İlaçlama yapılmadan önce mutlaka çevredeki arıcılar haberdar edilmeli, gerekli önlemleri almaları sağlanmalıdır.
- İlaçlama; arı ve diğer faydalıların aktif olduğu gündüz saatlerinde yapılmamalı; akşam, gerekirse gece veya sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır.
- Bahçelerde ağaçlar altında veya yakınında bulunan çiçekli bitkiler ilaçlamadan önce biçilmelidir.
- İlaçlamalardan sonra ambalaj kutuları uygun bir şekilde imha edilmelidir” (Hasan Özbay - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.