Aile hekimliği hastalıkları önlemede büyük bir öneme sahip
Aile hekimliğinin çalışmalarına değinen Adıyaman Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Hacı Mustafa Kutlu, aile hekimliğinin hastalıkları önlemede büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Aile hekimliğinde yürütülen hizmetlere değinen Adıyaman Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Hacı Mustafa Kutlu, aile hekimliğinin hastalıkları önlemede büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Aile hekimliğinde gerek beslenme gerekse fiziksel aktivite konusunda danışmanlık hizmeti yürütüldüğünü ve bu kapsamda sağlık hayat merkezlerinin kurulduğunu belirten Kutlu, aile hekimliği hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.
Adıyaman'da 25 Aralık 2016 yılından bu yana aile hekimi uygulamasını sürdürdüklerini söyleyen Kutlu, "İlimiz genelinde 210 aile hekimi, 84 aile sağlık merkezinde çalışmalarını sürdürmektedirler. Her aile sağlık merkezinde bir hekim bir de hemşire bulunmaktadır. Aile hekimleri il genelinde periyodik taramalar yapmaktadırlar. Gebe ve gizemleri, yeni doğan dönemindeki tarama programları, evlilik öncesi gibi konularda danışmanlık hizmetleri vermektedirler." dedi.
"Aile hekimlikleri vatandaşların risk faktörlerini ortaya çıkarır"
40 yaş üzerinde olanlar için kanser tarama hizmetleri gibi iş ve işlemlerin aile hekimleri tarafından yapıldığını söyleyen Kutlu, "Ayrıca aile hekimlerimiz, vatandaşlarımızın risk faktörlerini ortaya çıkarmaktadırlar ve bu risk faktörlerine yönelik olarak gerekli müdahalelerde bulunmaktadırlar. Belirli zaman aralıklarında kayıtlı olan kişilerin tansiyonları ölçülmektedir. Eğer tansiyon ve kalp hastalıklarına yönelik bir sıkıntı var ise hastanelere sevk edilmektedirler. Belli zaman aralıklarında şeker ölçümü yapılır ve diyabete ilişkin risk faktörü var ise vatandaşlarımız gerekli uzmanlık alanlarına yönlendirilir. Buradaki amacımız hastalığı mümkün olduğu kadar erken dönem de tespit etmek ve kişilerde komplikasyon gelişmeksizin gerekli takip ve tedaviyi sağlamaktır." ifadelerini kullandı.
"Hastalıkların rakamsal olarak büyümesinin önüne geçiliyor"
Konuşmasına devam eden Kutlu, "Gün geçtikçe artış gösteren bazı hastalıklar var. Bunların başında diyabet hastalığı, kalp hastalığı, obezite ve tuzun tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hastalıklarının gün geçtikçe artması toplumda halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Aile hekimlerinin bu hususta yapmış oldukları taramalar ve çalışmalar bu hastalıkların rakamsal olarak büyümesinin önüne geçmektedir. 40 ile 64 yaş grubundaki hasta her kadın için mamografi çekilmesi, rahim ağzı kanserine yönelik olarak smear testi alınmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Aile hekimlikleri danışmanlık hizmeti de vermektedir”
Aile hekimlerinin evlilik öncesinin yanısıra beslenme ve fiziksel aktivite alanlarında da hizmet verdiğini dile getiren Kutlu, son olarak şunları söyledi:
“50 yaş üzeri kadın ve erkek için gaitalarında gizli kan olup olmadığının birebir takip edilmesiyle biz, toplumda en sık görülen kanserleri daha henüz klinik belirti vermeden tanı konulması yönünde yaptığımız çalışmalar sonucu ortaya çıkarıyoruz. Aile hekimleri gerek beslenme gerekse fiziksel aktivite konusunda danışmanlık hizmetleri de yürütmektedir. Bu kapsamda sağlık hayat merkezleri kurulmaktadır. İlimizde de bir tane var. Yılsonuna kadar muhtemelen ikinci sağlık hayat merkezini de kuracağız. Sağlık hayat merkezleri gerek görüntüleme açısından gerek danışmanlık hizmetleri açısından aile hekimlerimize aktif destekte bulunmaktadırlar. Aile hekimliğinde esas olan vatandaşın hizmeti talep eder hale gelmesidir. Vatandaşın hizmeti talep etmesi yönünde bilgilendirilmesi olmasa olmazımızdır.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.