Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mardin’de
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin’e geldi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Diyarbakır’daki temaslarının ardından Mardin’e geçti. İlk olarak Mardin Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Ramazanoğlu, Vali Ömer Faruk Koçak’tan kentin durumu hakkında bilgi aldı.
Ziyareti ile ilgili gazetecilere açıklamaya yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, dün Diyarbakır’daki çalışma ziyaretlerinin ardından Mardin’e geldiğini ve Mardin’de de bu çalışmaları yürüteceklerini söyledi.
Diyarbakır’da çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden aileler ile bir araya geldiklerini dile getiren Bakan Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak sıkıntıda olan bölgedeki ailelerin tüm maddi imkânlarını devletin imkânları olarak üzerlerine aldıklarını söyledi. Bakan Ramazanoğlu, “Vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları valilerimiz ve kaymakamlarımız tarafından bize iletiliyor. Bizde kendilerini bu yardımları nakdi olarak gönderiyoruz, kendilerini organize ediyorlar.” dedi.
“Daha sık beraber olacağız”
Bölge illerine yaptıkları ziyaretlerin amacından bahseden Bakan Ramazanoğlu, şunları söyledi; “Bizim Aile Sosyal Destek Proje’miz var. Kısaca adı ASDEP. Bu projemizin amacı ailelerimizin bir aile hekimliği zihniyetiyle her ailenin bir sosyal danışmanı olacak şekilde bir organizasyonumuz var. Bunun ilk örnekleri bizzat Diyarbakır’da ekibinle beraber sahada uyguladık. Ben ailelerimizi ziyaret ederken Bakan kimliğimle değil bir sosyal hizmetli çalışanı, bir psikolog, tıp doktoru olduğum için mesleğimiz getirdiği bilgi ve beceriyi sahada kullanacak bakanlığımızın bir çalışanı olarak oradaydım. Birileri algı operasyonları yaparak devlerin imkânlarını başka imkânlarmış göstermeye çalışıyor, böyle bir şey yok. Bu sunulan bütün imkânlar Türkiye Cumhuriyeti devletidir, Bizde hem maddi imkânlarımızı hem de sosyal devlet olma sorumluluğu çerçevesinde yapmamız gereken sosyal politikalar anlamında yapmamız gereken ne varsa onları orada organize ettik, uygulamaya geldik, sahada görmek istiyoruz. Valilerimizin, kaymakamlarımızın ve sivil toplum örgütlerimizin sahadaki tecrübelerini de kendi tecrübelerimizi de katmak istiyoruz. Bundan daha sık beraber olacağız.”
“Aile Sosyal Destek Proje’miz bir modeldir”
Ziyaretinin başka bir amacı da bu sıcak süreç içerisinde travma görmüş ailelere, kadın ve çocuklara, yaşlılara, engellilere psikolojik destek vermek olduğunu aktaran Bakan Ramazanoğlu, “İlgili genel müdürlerimiz, müsteşarımız ve bakan danışmanı arkadaşlarımızla beraber sahada bunu ilk uygulamalarını yapmak istedik. Aile Sosyal Destek Projemiz bir modeldir. Bir programdır. Burada belli sayıdaki ailelerin bir sosyal danışmanı olacak. Bu sosyal danışman bu aileleri belirli aralıklarla ziyaret edecek. Aynı zamanda bu sosyal danışman o ailelerin bir rehberi olacak. Bir aile kayıt formunu oluşturacak. Ondan sonraki süreçte ailenin içine bakacak. Bu ailenin nasıl bir problemi var? Eğitim mi, sağlık mı, ekonomik mi iletişim problemi mi var? Aileden engelli bir birey mi var? Ailede sosyal anlamda başka bir sorun mu var? Baskı oluşturan bir problem mi var? Alkolizmle ilgili bir problem mi var? Bağımlılıkla ilgili uyuşturucu ile ilgili bir problem mi var? Bütün bunlar tespit ettikten sona ne yapabilir yani tedavi kısmına geldiğimizde aileye eğitim konusunda çocukların eğitim başarısı veyahut ta okula devamsızlık konusundaki noktada MEB'de öğretmenlerimize irtibata geçerek bu çocukların başarılı olması ve devamının sağlanması konusunda orada bir rehberlik hizmeti verecek.” diye konuştu.
“Silopi'de 100 kişilik bir ekibimiz sahada çalışıyor”
Sağlık konusunda rehberlik hizmetlerinin verileceğini kaydeden Bakan Ramazanoğlu, “Sosyal politikalar dediğimiz o psikolojik ve rehabilitasyon kısmında ise sahadaki arkadaşlarımız zaten birer sosyal hizmet uzmanı ve psikologdurlar. Bunların kimi sosyal psikolog kimisi de klinik psikolog. Bu arada terapiye başlayacak. Psikolojik terapiye sosyal terapileri, çocuklarımıza oyun terapileri, sevgi terapileri, yaklaşımları kadınlar için yapacağımız ayrı çalışmalarımız var. Bunun için kendi bakanlığımızın bünyesinde organize olduğumuz bazı kurumlarımız da var. Mesela ADEM'lerimiz var. Aile Destek Merkezlerimiz Toplum Merkezleri’miz var. Onların içerisinde bu kadınlarımıza meslek edindirme kursları rehabilitasyon kursları hobi beceri kursları ve çocuğu ile geldiği zaman bir odada kendisi kurs alırken diğer odada çocuğu için oyun odası ve kreş hizmeti verilecek. Her ikisi de yani anne ve çocuğu birlikte bu merkezlerde hem eğitim alacaklar, hem terapi olacaklar, psikolojik destek alacaklar, hem de meslek sahibi olacaklar. Arkadaşlarımız bu konuda ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Bu konuda dün Diyarbakır'da oradaki arkadaşlarımızla bir araya geldik. Tabi ki bu süreç devam edecek. Bu aynı helvayı pişirmeye benziyor. Bir çevireceğiz, bir daha çevireceğiz bir daha çevireceğiz. ASDEM Uzmanlarımız aileleri birebir ziyaretler edecekler. Aileleri şu şekilde de kategorize edeceğiz. Riskli aileler, problem çözme yeteneğini kaybetmiş yüksek riskli aileler, orta riskli ve az riskli aileler olmak üzere onları sınıflandıracağız. Bütün amacımız bu riskleri ortadan kaldırarak bu aileleri tek başlarına kendi hayatlarını ikame etmeye dönüştürmek. Bunlar sahada yaptığımız çalışmalar bu çalışmalarımız devam ediyor. Hem merkez bakanlığımız hem de taşra teşkilatlarımız beraber kombine bir şekilde bu çalışmaları yürütüyorlar. Ayrıca daha fazla bu süreçte daha fazla aileye ulaşabilmek için Ankara İstanbul ve diğer illerimizde bulunana uzman ve psikolog arkadaşlarımızla bölgemizdeki ekibi destekledik. Bölgedeki birçok ilçesinde çalışmalar sürüyor. Mesel Silopi'de 100 kişilik bir ekibimiz sahada çalışıyor. Buradaki ailelerin her gün kapıları çalınıyor. Her gün evlerin içlerine giriyorlar.” dedi.
“Mardin’de 250 aileye destek veriliyor”
Ziyaretin dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na teşekkür eden Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Cizre ve Silopi’den gelen yaklaşık 250 aileye sosyal ve psikolojik destek verdiklerini ifade etti. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.