Akciğer kanaması geçiren hasta sağlığına kavuştu
Ağzından kan gelmesi nedeniyle başvurduğu hastanede akciğer kanaması geçirdiği anlaşılan hasta, yapılan tedavinin ardından sağlığını kavuştu.
Diyarbakır’da yaşayan 47 yaşındaki Abdulhamit Yaşar, ağzından kan gelmesi nedeniyle doktora başvurdu. İlk anda kanamanın boğazdan kaynaklandığı düşünülen ve ona göre tedavisine başlanan Abdulhamit Yaşar’ın bir süre sonra boğazından tekrar kan gelmesi nedeniyle Memorial Dicle Hastanesi’ne başvurdu.
Ağzından gelen kanın akciğerinden kaynaklandığı öğrenilen ve tetkikleri değerlendirilen Yaşar’ın akciğerde bulunan hava yollarında ve kılcal damarlarında genişleme tespit edildi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız, durumun ciddiyetini hastası Yaşar’a anlatarak akciğerine normal anjiyo gibi olan bronşiyal embolizasyon yöntemini önerdi ve Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Kerem Toprak’a yönlendirdi. Hastaya durumunun Bronşiyal Embolizasyon yöntemine uygun olduğu söylendi ve tedavi hakkında detaylı olarak bilgiler verildi. Tedaviyi kabul eden hasta bir saatlik işlemin ardından sağlığına kavuşarak taburcu edildi.
“Hemoptizi (balgama bulaşmış kanama) hayatı tehdit edebilir”
Bu tür hastaların acilen bir doktora başvurması gerektiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız, “Hastanın kendisine bazı tetkikler yaptık ve akciğerinde hava yolunun genişlemesine bağlı kılcal damarlarda çatlama meydana geldiğini gördük. Hemoptizi dediğimiz akciğer kanaması normalde nadir görülen ancak hayatı tehdit edebilen bir hastalık olduğu için acilen müdahale edilmesi gerektiğini bildirdik. Açık ameliyat ile bu sorun giderilebilir, ancak hasta için bayağı zahmetli bir yöntemdir. Bu yüzden akciğerdeki kanamanın durdurulması için bronşiyal embolizasyon dediğimiz yöntemi önerdik. Hastamızı işlemi yapan arkadaşımız Uz. Dr. Kerem Toprak’a yönlendirdik. Yapılan bir saatlik işlem sonucunda sağlığına kavuşan hastamız sadece bir süre kontrole gelecek. Ayrıca akciğerde oluşan kanamalar bazen belirti vermeyebilir. Bu yüzden hastalar dikkatli olmalı ve ağızdan kan geldiği anda mutlaka doktora başvurmalıdır. Çünkü ileri aşamalarında yaşamı tehdit edebilecek seviyelere gelebilir.” dedi.
“Anjiyoya benzer yöntemle akciğerdeki kanamayı durdurduk”
Hastanın bronşiyal embolizasyon yöntemi için uygun olduğunu ve akciğerindeki hava yollarında ve kılcal damarlarında gelişen kanamanın durdurulması gerektiğini belirten Uz. Dr. Kerem Toprak ise “Hastamız Abdulhamit Bey bize yönlendirildiğinde akciğerindeki hava yollarında ve kılcal damarlarında gelişen kanamanın durdurulması gerekiyordu. Bunun için de günümüzdeki en uygun ve konforlu yöntem bronşiyal embolizasyon yöntemidir. İşlem sırasında hastamızın kasık damarından girilerek akciğer damarlarına kateterle (ince hortum) ulaştık. Kanamaya neden olan damarı tespit ederek kanamayı durdurduk. İşlem sonrası, bir süre kanamanın devam edip etmediği kontrol ettik. Kanama durmuştu, böylelikle işlemi sonlandırdık. Bronşiyal embolizasyon yöntemi tamamen ağrısız olup genel anesteziye bile gerek duyulmadan yapılmaktadır. Başarı şansı oldukça yüksek, komplikasyon oranı da çok düşüktür. İşlem süresi hastaya göre değişebilmekle birlikte ortalama 1-2 saat sürmektedir ve hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir.” diye konuştu.
“Açık ameliyattan korkuyordum ama…”
Ağzından kan geldiğinde endişelendiğini ancak durumunun bu denli vahim olduğunu düşünemediğini dile getiren Abdulhamit Yaşar, “Hastalığımı öğrendiğimde daha da endişelendim. Ancak Dr. Levent Bey beni sakinleştirdi ve hastalığın tedavileri hakkında bilgi vererek bronşiyal embolizasyon yönteminin konforundan bahsetti. Biraz rahatladıktan sonra ameliyat işlemi yapacak olan Uz. Dr. Kerem Toprak’a yönlendirdi. Dr. Kerem Bey işlem için uygun olduğumu söylediğinde daha çok rahatladım. Çünkü açık ameliyat olacağım diye korkuyordum. Anjiyo yöntemine benzer bir yöntem ile akciğerimdeki kanamam bir içerisinde durduruldu. İşlemden hemen sonra taburcu oldum. Şimdi kendimi iyi hissediyorum ve belli aralıklarla kontrole gidiyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.