Alman politikacı: İsrail'e silah ihracı dursun
Alman SPD'li politikacı ve eski İsrail Büyükelçisi Dressler, İsrail'e silah ihracının durdurulmasını taleb etti.
Almanya'da, IŞİD'e karşı savaşan Iraklı Kürtlere silah gönderilmesi konusuyla birlikte genel olarak Almanya'nın dışarıya silah satışı tartışması yeniden gündeme geldi. Federal koalisyon hükümetinin sosyal demokrat ortağı SPD, Irak'a silah gönderilmesi konusundaki hükümetin planlarını eleştirdi. Ancak şimdi İsrail'e silah ihracatı da tartışılmaya başlandı.
SPD'li eski İsrail Büyükelçisi Rudolf Dressler, İsrail'e silah ihracatının derhal durdurulmasını taleb ederek, bu tür silah satışlarının Alman kanunlarına aykırı olduğunu belirtti. Dressler, Almanya'nın Sesi Radyosuna verdiği demeçte, silah ihracıyla ilgili kanunların, savaş ve kriz bölgelerine silah satışını yasakladığını söyledi.
İsrail'i de sert bir dille eleştiren Dressler, İsrail hükümetinin gerginliği gidermek istemediğini, sert tutumunun anlaşılamadığını kaydetti. Filistinlilerin İsrail'in saldırılarına alaylı bir şekilde tepki gösterdiklerini ve ölenlerin üzerinden Uluslar arası desteği kendi taraflarına çekmeye çalıştıklarını ifade eden Dressler, böylece İsrail'i 'ahlaki bakımdan affedilemez' bir pozisyona düşürmeye çalıştıklarını vurguladı. İsrail'in elbette kendisini savunma hakkı olduğunu söyleyen Dressler, ancak karşı tarafın 'hayır' diyemeyeceği teklifler getirmesi gerektiğini savundu. Gazze'ye ablukanın kaldırılması ve insani yardımın bunlar arasında olabileceğini bildirdi.
Başbakan Netanyahu'nun krizin politik yoldan çözülmesini istemediğini belirten Dressler, iki devletli çözümden yana olmayan İsrailli bakanların şu anda İsrail'de hükümet ettiklerini, abluka uygulamasıyla, krizin giderilmesini sağlayacak her türlü çözümü engellediklerini söyledi.
SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de, Almanya'nın Sesi Radyosuna verdiği demeçte, İsrail'in güvenliğini sağlama görevlerinin çok önemli olduğunu, ancak buraya silah ihracının kritik bir konu olduğunu ve gergin bölgelere silah gönderilmesinin sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.