Almanya'ya İncirlik şartı: FETÖ'cüler iade edilsin
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile yaşanan İncirlik krizi hakkında açıklamalarda bulundu.
ABD'de konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile yaşanan İncirlik krizine ilişkin yaptığı açıklamada, "Alman askerleri ziyaret için ilticacıların iadesinin istendiğini" söyledi.
Gabriel, Washington ziyareti sırasında Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde (CSIS) yaptığı konuşmada, İncirlik hakkında Türkiye ile perde arkasında yürütülen görüşmeler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
İlk kez Almanya'da iltica hakkı tanınanların sayısına ilişkin ayrıntılı bilgi veren Gabriel, "Yaklaşık 450 iltica başvurusunda bulunan var. 80 kişiye iltica hakkı tanındı. Şimdi Türk Hükümeti bizden bu kişileri, hapsedilmeleri için, Türkiye'ye vermemizi istiyor. Bu bir NATO müttefikinin diğer bir NATO müttefikine şantaj uyguladığı bir durumdur. Bu kesinlikle mümkün değil." diye konuştu.
NATO üslerinde görev yapan yaklaşık 40 FETÖ'cü askeri personelinin 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu belirtilmişti. Savunma Bakanı Fikri Işık, "Almanya'dan beklentimiz; bu iltica başvurularının kesinlikle değerlendirilmemesi, FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesinin sağlanmasıdır.” açıklamasını yapmıştı.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, darbe girişimi sonrası Ankara'nın iltica etmek isteyen FETÖ'cü subayların başvurularının değerlendirilmemesi yönündeki talebini reddettiklerini açıklamıştı.
FETÖ'nün yargı ayağındaki önemli isimlerden olan Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın da Almanya'da kaldığı bilinirken, Türkiye'nin tüm taleplerine rağmen bu isimler de iade edilmemişti.
Almanya'nın, 2 Haziran 2016'da, 1915 yılında yaşananları 'soykırım' olarak nitelemesi sonrasında da Federal Meclis üyelerinin İncirlik'te Alman askerleri ziyaretine izin verilmemişti. Yaşanan bu gelişmeler Türkiye ve Almanya arasında soğuk rüzgârların esmesine neden olmuştu.
Son olarak, iltica talebinde bulunan FETÖ'cüleri iade etmemekte direnen Almaya ile Türkiye arasındaki ilişkiler oldukça gerilirken, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, son gelişmelere ilişkin şunları söyledi:
"Erdoğan hükümeti, bize 'Eğer iltica başvurusunda bulunanları bize iade ederseniz, evet işte o zaman milletvekilleriniz Alman askerlerini ziyaret edebilir.' dedi. Bu kanunlarımızın, Anayasamızın ihlalidir, böyle bir şey yasak."
Gabriel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yapmış olduğu "Almanya İncirlik'ten çıkmak isterse kendileri bilir, onlara yalvaracak değiliz." şeklindeki açıklamasını eleştirdi.
İncirlik krizi için ABD devrede
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO zirvesinde konuyu ele almaya çalışacaklarını ifade eden Gabriel, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve diğerlerinin de mesajı Erdoğan’a iletecekleri yönünde söz vermiş olmalarından büyük memnuniyet duyuyorum.” dedi.
İncirlik geriliminin NATO boyutu
Federal Alman Ordusu’nun Alman Anayasası uyarınca Federal Hükümet’in değil Federal Meclis’in denetimi altında olduğunu, Alman askerlerinin Konya ve İncirlik’te Federal Meclis kararıyla görev yaptığını hatırlatan Gabriel, konunun sadece Türk-Alman ikili ilişkileriyle sınırlı olmadığını belirtti.
Yaşanan gerilimde NATO boyutu da olduğunu ifade eden Gabriel, "AWACS’lar Konya’da. Bu bir NATO misyonu, Türk-Alman ikili işbirliğine dayanan bir misyon değil." diye belirtti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.