“AMATEM’in yapımı için verilen sözler tutulmuyor”

“AMATEM’in yapımı için verilen sözler tutulmuyor”

Şanlıurfa’da, madde bağımlılığıyla mücadele adına verilen tüm sözlere rağmen hâlâ bir AMATEM’in kurulmamış olması tepki çekiyor.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM), daha önce çok sayıda kurumla iş birliği yaparak hazırladığı “Türkiye Uyuşturucu Raporu”na göre, madde kullanım yaygınlığının 15-34 yaş grubu genç yetişkinlerde yüksek olduğu tespit edilirken tedavi merkezlerinin ise yetersiz olduğuna dikkat çekilmişti.

Şanlıurfa’da uyuşturucu madde bağımlısı gençler, tedavi edilecek bir yer olmadığı için çevre illere gönderiliyor. STK ve gönüllüler tarafından açılan bazı tedavi merkezleri ise yetersiz kalıyor. Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük tarafından yapılan birçok toplantıda madde bağımlılığı ile mücadele konusunda önemli adımlar atılsa da yine aynı toplantılarda madde bağımlıların tedavi edilmesi amacıyla kurulması kararlaştırılan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) hâlâ kurulmuş değil.

“AMATEM raporuna göre 2016 yılında iki tane açılması gerekiyor ama…”

Madde bağımlılığı konusunda bazı STK’ların ciddi çalışmalar yaptığını söyleyen Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Muharrem Çelik, “Bu konuda diğer illere göre geride kalmışız. AMATEM raporuna göre 2016 yılında iki tane açılması gerekiyor. Ama bir türlü istenen olamadı. Yer konusunda sıkıntı yaşandı. Şu an birçok şey yapıldı, protokoller imzalandı. Yer belirlendi, en kısa sürede faaliyete geçmesi bekleniyor.” dedi.

“Siyasiler madde bağımlılığı sorununu siyasi malzeme yaptılar”

Şanlıurfalı yerel yöneticilerin ve siyasilerin madde bağımlılığı sorununu sadece siyasi malzeme olarak kullandıklarını ileri süren Çelik, “4 yıldır Şanlıurfa Yeşilay Cemiyeti başkanıyım, milletvekilleri bir defa gelip benimle görüşmediler. Ne şu an ki milletvekilleri ne de onlardan önceki vekiller gelip benimle ‘madde bağımlılığı konusunda ne yapılabilir’ şeklinde konuşmadılar. Hem yerel yöneticiler hem vekil adaylar bunu siyasi malzeme olarak çok iyi kullandılar.”

Öte yandan TUBİM yayımladığı verilerde, tedavi merkezi sayısının yetersiz olması ve bunların belli bölgelerde yer alması nedeniyle tedaviye ulaşmada ve tedavinin devam ettirilmesinde birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye'de hâlihazırda 13 ilde 22 tedavi merkezi bulunduğu, toplam yatak kapasitesinin 544 olduğu, bu merkezlerin 4'ünün yatarak tedavi gören çocuk hastaları kabul ettiğinin görüldüğü belirtildi. (Osman Gülebak-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.