APEC (Asya-Pasifik Ekonomik İş birliği) nedir?
Asya Pasifik Ekonomik İş birliği ya da APEC, Büyük Okyanus kıyısındaki 21 ülkenin katıldığı, dünya ekonomisinin yüzde 60'ını temsil eden ve bölgesel ekonomik, iş birliği, ticaret ve yatırım konularının paylaşıldığı uluslararası bir örgüttür.
Örgütün amacı; Asya-Pasifik bölgesinde ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesi, ekonomilerin entegrasyonu için ticari ve teknik iş birliği ile iş bağlantılarının kolaylaştırılmasıdır.
Üye ülkeler
Avustralya, Brunei Darussalam, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong, Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya Federasyonu, Singapur, Tayvan, Tayland, ABD ve Vietnam.
Örgütün Tarihi
APEC, Asya-Pasifik bölgesindeki 12 ekonomi (Avustralya, Brunei, Kanada, Endonezya, Japonya, Malezya, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, G. Kore, Tayland ve ABD) arasında 1989 yılında Kanbera’da düzenlenen toplantı sonucunda gayrı resmi bir diyalog grubu olarak ortaya çıkmıştır. 1991 yılında Seul’de yapılan Üçüncü Bakanlar Toplantısı’nda, ÇHC, Hong Kong ve Tayvan’ın da kabul edilmesiyle APEC’in üye sayısı 15’e çıkmıştır. 1993 yılındaki Blake Zirvesi’nde, Meksika, Papua Yeni Gine ve Şili üyeliğe kabul edilmişlerdir.
APEC, Asya Pasifik Bölgesindeki ana ekonomik forum olarak kendisini tanımlamaktadır. Temel hedefi bölgede sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlanmasıdır. Serbest ve açık ticaret ve yatırımın teşviki, APEC ülkelerinin ekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesi ve diğer bazı alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi örgütün temel amaçları arasında yer almaktadır.
Türkiye, örgüte üye değildir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.