Arazi toplulaştırmasında hedef 8,5 milyon hektar

Arazi toplulaştırmasında hedef 8,5 milyon hektar

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 8,5 milyon hektar alanda modern sulama projeleriyle birlikte ve eş zamanlı olarak arazi toplulaştırma projelerini de hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Türkiye'nin 2023 hedeflerine paralel olarak öncelikle ekonomik olarak sulanabilen 8,5 milyon hektar alanda modern sulama projeleriyle birlikte ve eş zamanlı olarak arazi toplulaştırma projelerini de hayata geçirerek, kırsal kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

DSİ Genel Müdürü Aydın, yaklaşık 28 milyon hektar tarım alanının bulunduğu Türkiye'de verimliliği artırıcı tedbirlerin başında arazi toplulaştırması ve sulamasının geldiğini ifade etti.

Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denildiğini aktaran Aydın, "Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı; tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir." dedi.

Türkiye’de 14.2 milyon hektar arazi toplulaştırmaya uygun

Türkiye'deki tarım alanlarının 14.2 milyon hektarı arazi toplulaştırması yapmaya uygun alanlardan oluştuğunun altını çizen Aydın, "2018 yılına kadar değişik kurum ve kuruluşlar tarafından 8.2 milyon hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma çalışmalarında bu zaman kadar 3.2 milyon hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır. Türkiye’de arazi toplulaştırması çalışmalarına ilk defa 1961 yılında Konya ili Çumra ilçesinde başlanmıştır. Bu gün itibari ile 3,2 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir." diye konuştu.

Arazi toplulaştırmasında hedef 8,5 milyon hektar

Arazi toplulaştırması sadece tarım parsellerinin birleştirilerek daha büyük parseller elde etmek olmadığının altını çizen Aydın, şunları söyledi:

"Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de ( sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir. Daha önce yürütülen 356 adet arazi toplulaştırması ve tarla içi drenaj projesinin DSİ’ye devri gerçekleştirilmiş ve süratle çalışmalara başlanmıştır. Devir işlemlerinin gerçekleştirildiği 28 Haziran 2018 tarihinden itibaren bu zamana kadar 90 milyon TL ödeme harcama gerçekleştirilerek 66 bin hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır. Genel Müdürlüğümüz, ülkemizin 2023 hedeflerine paralel olarak öncelikle ekonomik olarak sulanabilen 8,5 milyon hektar alanda modern sulama projeleriyle birlikte ve eş zamanlı olarak arazi toplulaştırma projelerini de hayata geçirerek, kırsal kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir."

"Sulama yatırım maliyetlerinden tasarruf sağlanacak"

Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kaldığını söyleyen Aydın, "Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmektedir. Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır." açıklamasında bulundu.

"Arazi toplulaştırması ile parseller büyür"

Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Aydın, "Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az 2 kat artmaktadır." dedi.

Aydın, arazi toplulaştırma projeleri ile birlikte sahada yer alan köylere 5 bin 133 kilometre atık su şebekesi hattı döşendiğini, bin 599 adet foseptik ve 200 adet doğal arıtma sisteminin yapıldığını aktardı.

Aydın, ayrıca bu zamana kadar 212 kilometre içmesuyu şebekesinin yanı sıra 52 adet su deposunun da inşa edildiğini kaydetti.

Parsel içinde bulunan ve tarımsal faaliyetleri zorlaştıran taşların arazi toplulaştırma projeleri dâhilinde toplanması ile kullanılamayan bu alanların tarıma kazandırıldığını sözlerine ekleyen Aydın, bugüne kadar 38 milyon metreküp taş toplama işinin gerçekleştirildiğini belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.