Asırların geleneği 'pekmez yapımı' heyecanı başladı
Yoğun aroması ve ince kabuğuyla ağızlarda tat bırakan, en yüksek şeker oranına sahip 'mezrone' üzümünün yetiştiği Batman'daki köylerde, şifa kaynağı organik pekmez yapımı başladı.
Üzümüyle meşhur Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesindeki köylerde pekmez mesaisi başladı.
Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor.
Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanında kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
Asırlardır devam eden geleneksel yöntemlerle bu işlemi devam ettiren köylüler, üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde ediyor.
Üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kış aylarında tüketmek üzere kendilerine ayırıp bir kısmını da satarak geçimlerini sağladıklarını belirten köy sakinleri, bu işlemi her yıl sürdürdüklerini anlattı.
İbrahim Gündüz
"Pekmezin bir kısmını satıyoruz"
Gercüş ilçesi Konak (Kasrıkê) mezrasında ikamet eden köy sakinlerinden İbrahim Gündüz, "Üzüm bahçemiz olmadığı için gidip üzüm alıyoruz. Sonra o üzümleri traktöre koyup eve getiriyoruz. Ardından üzümün suyunu çıkarıp kazanlara koyuyoruz. Pekmez haline gelene kadar 4-5 saat boyunca üzüm suyunu kaynatıyoruz. Pekmez olduktan sonra onu bidonlara aktarıyoruz. Daha sonra Batman'a götürüp bir kısmını satıyoruz bir kısmını da yemek için ayırıyoruz. Her sene bunu sürdürüyoruz." dedi.
Şirine Gündüz
"Pekmezimiz meşhurdur"
Pekmez yapımında eşine yardım eden Şirine Gündüz, "Pekmez, pestil, cevizli sucuk yapıyoruz. Şu anda pekmez yapıyoruz. Bu yaptığımız ürünleri satıyoruz ve bundan geçim sağlıyoruz. Her sene bunu yapıyoruz. Pekmezimiz meşhurdur. Pekmezin çok faydası var. Bahçemiz yok ancak gidip üzümleri satın alıyoruz." diye konuştu.
Şükrü Gezer
"Sucukları tüketmek için yapıyoruz"
Yüceköy (Balanê) köyünde üzümden sucuklu ceviz yapan Şükrü Gezer ise şunları söyledi:
"Her sene bu mevsimde üzümleri toplayıp, cevizlerimizi alıp burada sucuk yapıyoruz. Yaptığımız sucukları önce asıyoruz, daha sonra bir iki gün güneş altında bekletiyoruz. Tam kıvamına gelince topluyoruz. Bu sucukları kışın tüketmek için kaldırıyoruz. Biz satmıyoruz ancak satan çok kişi var. Her sene bunu yapıyoruz. Ayrıca pestil de yapıyoruz." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.