Aşkımız Siirt-Eruh’un yol çalışması gibi olsun hiç bitmesin
Yapımına 20 yıl önce başlanan Siirt-Eruh Karayolu'nun 7 yıl önce bitmesine rağmen karayolunu birbirine bağlayan köprünün tamamlanmamasına tepkiler gelmeye devam ediyor.
Bölge için büyük bir öneme sahip olan köprünün sürekli seçim dönemlerinde bitirileceği vadiyle yolun yarım kalmasına ve bir türlü bitirilemeyişine tepki gösteren yöre halkı, sık sık değişik yöntemlerle tepkilerini dile getirmeye devam ediyor.
En son yeni evlenen bir damat adayı gelin arabasına yazdığı, "Aşkımız Siirt-Eruh yol çalışması gibi olsun, hiç bitmesin" sözleriyle sosyal medyada büyük bir yankı bulmuş ve Siirt-Eruh Karayolu'nun yol çalışması alay konusu olmuştu.
1999 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 15 yılda tamamlanabilen Siirt-Eruh Karayolu'nun bitmesine rağmen Siirt, Eruh, Şırnak ve hatta Cizre’yi birbirine bağlayacak olan köprünün 6-7 yıldır sütunları dikilmesine rağmen ödenek yetersizliği bahanesiyle bitmemesi tepkilere neden oluyor.
"20 yıldır bu yol bir türlü tamamlanamadı"
Siirt-Eruh Karayolu'nu bir birine bağlayan köprünün tamamlanması için yetkililere defalarca gittiğini ileri süren 70 yaşındaki Makbule Ulusal, kimsenin konuşmadığını ve hakkını talep etmediğini söyledi.
Siirt-Eruh Karayolu'nun çok bakımsız bir yol olduğunu belirten Ulusal, "Ama maalesef kimse konuşmuyor ve ilgilenmiyor. Çok tehlikeli ve virajlı olan bu yolu çocuklarımız kullanıyorlar. Eruh yolunu kullanan yolcu minibüsleri bir kaza yapsa bunun hesabını kim verecek? Fakat suç biraz da bizlerde. Eğer biz hakkımızı aramaz ve istemezsek, kimse istenmeyen hakkı sana verir mi, kimse konuşmaz ise bir şey yapılır mı? 20 yıldır bu yol bir türlü tamamlanamadı. Ben daha önce Kaymakam’ın yanına gidip sıkıntıyı dile getirdim. Kaymakam bana, 'biz bu sıkıntıyı çözmek istiyoruz ama kimse ilgilenmiyor' dedi. Bir ara firmanın mühendisi ve aynı zamanda müteahhit köye gelip muhtarla görüştü. 'Sizlerde bu yol konusunda biraz gayret edip şikâyetlerde bulunun çünkü ben bu yolu bitirip sizlere yardımcı olmak istiyorum' dedi. Ama kimse bir şey yapmadı." diye konuştu.
"Yollar genişletilmiş ama tehlikeler devam ediyor"
Siirt’in Eruh ilçesine kayıtlı olduğunu ve 2 yıl önce de memleketine öğretmen olarak atandığını belirten Enis Kaya, "Eruh’a ilk geldiğim zaman köprüyü gördüm ve dedim ki, artık rahatlayacağız, tabi virajlı yolları hiç saymıyorum çünkü bana bir ay içerisinde köprünün biteceğini söylemişlerdi. Meğer köprü zaten 5-6 yıldır, yol ise 10 yıldan fazla zamandır devam ediyormuş. Ne zaman Siirt-Eruh arsında yolculuk yapsam, keşke hiç gelmeseydim, muhabbetine giriyorum. Gerçekten yol çok sıkıntılı, çok fazla virajlar var. Yollar genişletilmiş ama tehlikeler devam ediyor." dedi.
"Gençler şaka yoluyla bu sıkıntıyı duyurmak istediler ama yetkililer anlamadılar"
Özellikle köprünün olduğu yerde, TIR ve kamyonetler yüzünden birçok kaza riski atlattıklarını belirten Kaya, "İnşallah bu yol bir an önce düzelir. Pek ümitli değilim ama buradan gidene kadar ve köprünün tamamlanmasını görseydik iyi olurdu. Bu yolun gençlere bir faydası da oldu. Köprü, gelin arabalarında kullanılacak güzel bir söz çıkardı. 'Aşkımız Siirt-Eruh yolu gibi olsun, hiç bitmesin.' Aslında gençler şaka yoluyla da olsa bu sıkıntıyı yetkililere duyurmak istediler ama ya yetkililer anlamadılar, yâda duymazlıktan geldiler." şeklinde konuştu.
"Köprümüz UNESCO tarih listesine eklensin"
Küçük yaşlarda Siirt-Eruh Karayolu'nun bitirileceğine dair dedesinin kendisine anlattıklarını halen hatırladığını belirten Ömer Sebat, köprünün bu kadar uzun süre bitirilmeyecek zor bir köprü olmadığını belirtti.
Siirt-Eruh yolu ile ilgili biraz mübalağa yapacağını ifade den Sebat, "Sürekli dedemlerden duyardım Siirt-Eruh için yeni yol yapılacak ama 29 yaşına geldim halen yol bitmedi. Daha isim vermediğimiz bu köprüye, devlet büyüklerimiz UNESCO’ya başvurup dünya kültür mirası listesine alınmasını talep etsinler. Artık bu köprünün tarihi eser niteliği alacak duruma geldiğini düşünüyorum. Neden Siirt-Eruh yolunda bizimde, 'Malabadi Köprüsü' gibi bir köprümüz olmasın, bizim de köprümüz UNESCO tarih listesine eklensin, korumaya alınsın. Çünkü ben de muhtemelen çocuklarıma ve torunlarıma bu yolu anlatacağım. Bu köprü olduğu yerde öyle güzel duruyor ki biteceği yok. Muhtemelen bir 10-15 yıl daha köprü o şekilde duracak diye düşünüyorum. Hatta evlenen arkadaşlarımız artık düğün arabalarının arkasına 'Evliliğimiz Siirt-Eruh yolu gibi hiç bitmesin' yazıyor. Vatandaş sıkıntılarını bu şekilde bile dile getiriyorlar ama çözüm oluyor mu? Hayır." ifadelerini kullandı.
"1999 yılında başlanan yol 2019’a girilmesine rağmen bitirilemedi"
Siirt-Eruh yeni yolunun bitirilemeyişinin sosyal medyada alay konusu olduğunu ifade eden Tevfik Olca, yaklaşık 20 yıl önce bu yolun başlandığını ve halen bitirilemediğini söyledi.
Siirt ve bölgenin kalkınması bu yolun bitirilmesine bağlı olduğunu belirten Olca, “Eruh, Şırnak, Cizre’nin kalkınması köprünün bitirilmesiyle gerçekleşecek. Bir damat adayı düğün arabasına 'aşkımız Siirt-Eruh yolu gibi olsun, hiç bitmesin' yazmıştı. Yani bu yol gibi hiç bitmesin, alay konusu olan bir köprümüz bulunuyor. Yaklaşık 6-7 yıldır bu köprünün temeli atılmış ve sadece üstündeki demirler konulup bağlanacak ama bir türlü bu bağlantıyı kuramadılar. Şırnak’tan çıkacak araçlar bu köprüden geçeceğine Cizre’den dolanıyor, Nusaybin’den Batman’a ulaşıyor. Bu köprünün yapılması Eruh’un ekonomisini, burada yaşayan insanların refahını genişletecek ve turizmi arttıracak bir unsurdur ama ne yazık ki bitirilmiyor. 1999 yılında başlanan yol 2019 yılına girildi ve hâlen bitirilebilmiş değil." dedi.
"Bir türlü bitmeyen köprüye bakıp ah çekiyoruz"
Köprünün bitirilmesi için artık yetkililere söylemekten utandıklarını belirten Olca, "35-40 kilometrelik bir yolun 20 yılda bitirilememiş olması aslında bizim de yetkililerin de ayıbı. Sadece bir iktidarın, gelen bir kaymakamın, yâda bir Valinin ayıbı değil. Bu ayıp burada yaşayan milletin de bir ayıbıdır. Çünkü biz bu mağduriyetin üzerine gitmiş, şikâyet dilekçeler verilmiş, bir iki muhtar bu köprünün yanında sosyal bir etkinlik düzenlemiş olsaydık şimdiye kadar bitirilmiş olurdu. Burada yatırım yapan müteahhide de yazıktır. Gidip müteahhide neden yolun yapılmadığını soruyoruz ama müteahhit, ödenek gelmediğinden şikâyet ediyor. Bizler de bir türlü bitmeyen köprüye bakıp ah çekiyoruz." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.