Bakan Albayrak Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

Bakan Albayrak Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

​Hazine ve Maliye Baskanı Berat Albayrak 2019-2021 yıllarına ilişkin Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Yeni Ekonomi Programı açıkladı.

Tüm küresel ve bölgesel ekonomik zorluklara karşılık bir ekonomi programı hazırladıkları belirten Albayrak, tüm paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu bu programın, ilk defa bu düzeyde ve kapsamda bir Yeni Ekonomi Programı (YEP) olduğunu söyledi.

 Türkiye ekonomisinin 2002 yılından 2013 yılına kadar bir çok alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Albayrak, 2002 yılında 3 bin 600 dolar olan kişi başı gelirin 2013 yılında 3 katına çıktığını, ihracatın da 4 kat arttığını ifade etti.

Albayrak, "Tüm süreçler topyekün Türkiye'yi hedef aldı. Planlanan bir dizi ekonomik yapının gerçekleşmesine izin vermedi. Biz her zaman millete gittik. Nihayet başkanlık sistemi ve 24 Haziran seçimiyle halkımızdan büyük bir yetki aldık. Ekonomik yaptırımların silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Tüm zorluklardan ülkemizi güçlenerek çıkarmak için bu güçlü programı hayata geçireceğiz." dedi.

Türkiye ekonomisinin güçlü ve zayıf yanlarını iyi bildiklerini söyleyen Albayrak, "Biz kendi ekonomimizi güçlü kıldığımız sürece küresel ekonomik ve siyasal gelişmelere karşı direncimiz en üst düzeyde olacak." dedi ve şunları ekledi:

"Bu program üç ana temel üzerine oturtuldu. Birincisi dengelenme, disiplin ve değişim olarak kurguladığımız bu süreç tüm bu çerçeve ekonomimizin bazı temel alanlarında daha sürdürülebilir bir modele geçmeden bu yıldan başlayarak ekonomik bir dengelenme yaşayacağımız yol haritasını ortaya koyuyor.

Disiplinden temel kastımız dengelenme sürecinin kamu maliyesindeki disiplin ile dengelenmesidir. Değişimde temel hedefimiz yapacağımız her politika değişiminde ihracatın artmasını sağlayacak katma değerli alanlara yoğunlaşmaktır.

Hayata geçireceğimiz politikalarla büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye oturtacağız. Programımızı 5 temel hedef ve tedbirler üzerine kurguladık. Bu alanlar enflasyon, kamu maliyesi, istihdam ve cari açıkla bankacılık ve reel sektör alanları oldu.

Merkez Bankası elindeki tüm araçları kararlı ve bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek. Mali politikalar noktasında hükümetimiz toplum genelinde de bir desteğe ihtiyaç var. Yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma komitesi hayata geçirilecek."

"Enflasyonun 2021'de yüzde 6'ya inmesi bekleniyor"

Enflasyon ve büyüme hedeflerini açıklayan Albayrak, "Enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, 2020 için yüzde 9,8 olarak belirlendi. Enflasyonun 2021'de yüzde 6'ya inmesi bekleniyor. Faiz dışı fazlanın GSYH'ye oranını 2020'de yüzde 1'e yükselteceğiz. Bütçe açığı da sırasıyla 1,8,1,9, 1,7 olarak gerçekleşecek. Cari açığın düşürülmesi dengelenme sürecinin yaşadığı bir diğer unsur. Cari açıktaki düşüş devam edecek. Cari açığın GSYH'ye oranının 2019'da yüzde 3,3, 2020'De yüzde 2,7, 2021'de yüzde 2,6 öngörülüyor."

"2021 yılına kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturulmuş olacak"

İstihdam hedeflerine de değinen Albayrak, "İstihdam önemli başlıklardan biri. İşsizlikte 2020 sonrasında azalış göstermeye başlayacak yüzde 10,8 seviyelerine ulaşmış olacak. 2021 yılına kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturulmuş olacak. İşsizliğin 2018 yüzde 11,3, 2019 yüzde 12,1, 2020 sonunda yüzde 11,9 olması bekleniyor." diye belirtti.

"60 milyar TL'lik tasarruf sağlanacak"

Albayrak, "Kamu maliyesi dönüşüm ve değişim ofisi oluşturulacak. Bu ekip sürekli sahada olacak. Alınacak tedbirlerle 2019'da 60 milyar TL'lik tasarruf sağlanacak. 16 milyar TL gelir artırımı elde edilecek. Toplam 76 milyarlık kaynak hayata geçirilecek. Kamu gelirlerini artırmak için yapısal reformları geliştireceğiz." açıklamasında bulundu.

"Türkiye Kalkınma Bankası görev alanı genişletilerek yeniden yapılandırılacak"

Bankaların güncel yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatacaklarını ifade eden Albayrak, "Bu çalışma sonucuna göre gerekli görülürse mali yapıyı güçlendirecek kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız. Türkiye Kalkınma Bankası görev alanı genişletilerek yeniden yapılandırılacak. Emlak Bankası gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendirecek şekilde yapılandırılacak." değerlendirmesini yaptı.

"Vergi, prim ve alacaklara ilişkin yeniden yapılandırma hayata geçmeyecek"

Vergi sistemini daha adil hale getirebilmek için önemli adımlar atacaklarını vurgulayan Albayrak, "İstisna, muafiyet ve indirimler yeniden gözden geçirilecek. Taşınmaz değerleme sistemini kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacak süreci hayata geçireceğiz. Vergi, prim ve alacaklara ilişkin yeniden yapılandırma hayata geçmeyecek." diye belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.