Bakan Albayrak'tan marketlere uyarı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Gıda zinciri, çarşıda pazarda nasıl, marketlerde nasıl? Bakıyoruz, pazarda fiyatlar farklı, marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız." dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katılımıyla gerçekleşen "Adım Adım Ekonomi Antalya" konulu toplantı ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı.
Albayrak, toplantıda yaptığı konuşmada 2019’un her alanda, ağustos ve eylül aylarındaki dalgalanmaların sebep olduğu tahribatın etkilerinin giderildiği, dengelenmenin tüm bileşenleriyle kendisini çok daha güçlü hissettirdiği bir yıl olacağını söyledi.
Türkiye ekonomisini 16 yılda 4 katı büyüttüklerini belirten Albayrak, "2013 yılı mayıs ayında ekonomide tüm göstergeler cumhuriyet tarihinin en iyi seviyesindeyken, devreye sokulan planlarla bu süreç ertelenmiş ve birçok dış operasyonla engellenmeye çalışılmıştı. Toplumsal, siyasi ya da güvenlik temelli yapılan her saldırı girişimi aslında Türkiye’yi ekonomik açıdan ulaşılmak istediği seviyeye çıkarmama arzusuna hep hizmet etti. 2013’ten beri verdiğimiz mücadeleye çok yakından baktığımızda bırakın demokrasi ya da siyasi istikrarı, ekonomik olarak hangi ülke bu saldırıların altından kalkabilir, inanın hiçbir ülke bunların altından kalkamaz." dedi.
Yeni bir ekonomik sıçrama, yeni bir hikaye yazmak için yoğun bir sürecin başlatıldığını kaydeden Albayrak, "İşte bu hikayeyi iş dünyası, üreticisi, turizmcisi, sanayicisi, her anlamda devleti ve kamu kurumlarıyla hep birlikte yapacağız, ortaya koyacağız. Elimizde iki hassas kırılgan top olduğunu bilerek bunları kırmadan ikisini de düşürmeden riske atmadan hassas bir şekilde yöneteceğiz. Biri sıkı şekilde uygulayacağımız mali ve para politikalarındaki hassas bir yönetim, küresel sistemde oluşturduğumuz güven, diğer hassas nokta da sanayici iş dünyasının hassasiyetlerini göz ardı etmeden bu dengeyi birlikte yöneteceğiz." dedi.
"Hal yasası ve erken uyarı sistemiyle ilgili hususları ciddi şekilde ele aldık"
ÖTV ve KDV indirimlerinin devam ettiğini ve piyasayı yakın bir şekilde takip ederek gerekli adımları atmaya devam edeceklerini dile getiren Albayrak, "Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında, gıda komitesi toplantımızı önceki gün gerçekleştirdik. Özellikle hal fiyatlarındaki gelişmeler, lisanslı depoculukta atılması gereken adımlar, hal yasası ve erken uyarı sistemiyle ilgili hususları ciddi şekilde ele aldık. Küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması kapsamında çok önemli bir çalışma başlattık" dedi.
Marketlere uyarı
Gıda zinciri konusunda marketleri de uyaran Bakan Albayrak, "Gıda zinciri, çarşıda pazarda nasıl, marketlerde nasıl? Bakıyoruz, pazarda fiyatlar farklı, marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız. İkisinin arasında ciddi fark varsa, o zaman marketlerimiz beklediğimiz katkıyı yapmadı. Tüm firmalarımızı ülkemizi için çok büyük bir sorun olan enflasyonla mücadele noktasında daha büyük ve güçlü sorumluluk almaya davet ediyoruz. Son dönemde enflasyonla mücadele, bütçe disiplini, sıkı para politikası, şeffaf iletişim alanlarında ortaya koyduğumuz performans bize yatırımcı güveni olarak uluslararası anlamda geliyor." dedi.
Seracılığa dönüşüm projesi
Antalya’nın dinamo şehirlerden biri olduğunu ve özellikle turizmde dünyanın en önemli şehirleri arasında olduğunu anlatan Albayrak, seracılıkla ilgili yeni bir değişim ve dönüşüm projesi açıklanacağını da söyledi. Albayrak, "Özellikle gelişmiş seracılık imkanlarıyla birlikte hem ülkemiz hem de dış dünyanın tarımsal ürün ihtiyaçlarını karşılamasında da büyük bir rol oynuyor. İşte bu noktada başta Antalya olmak üzere bu bölge için çok önemli bir yer tutan seracılıkla ilgili kapasite ve altyapıların iyileşmeyle gelişim ve dönüşümü sağlayacak çok önemli bir çalışmayı da bu hafta gıda komitesi toplantımızda başlattık. Ve çok yakın bir dönemde seracılıktaki dönüşüm projesi finansal, altyapı ve yatırımla ilgili inşallah açıklayacağız. Bu noktada Antalya başta olmak üzere Akdeniz, Ege ve diğer bölgelerimizde seracılıkta çok daha büyük bir sıçramaya sebebiyet verecek bir süreci başlatacağız." diye konuştu.
"Türkiye 'kazan kazan' bir ticari işbirliği ortaya koymak durumunda"
Bakan Albayrak, 2019’un her alanda, ağustos ve eylül aylarındaki dalgalanmaların sebep olduğu tahribatın etkilerinin giderildiği, dengelenmenin tüm bileşenleriyle kendisini çok daha güçlü hissettirdiği bir yıl olacağını söyledi. Bu yıl uluslararası alandaki görünürlüğün ekonomi diplomasi noktasında daha da güçlendiği bir yıl olacağını belirten Albayrak, "Özellikle ihracat hedeflerimize ulaşmak için pazar ve ürün çeşitliliğini artırarak, ithal ara madde bağımlılığını azaltma ve katma değeri yüksek ürün üretimini artırmak için sanayi ve ticaret işbirliklerini daha da güçlendirdiğimiz bir dönem olacak. Çin, Güney Kore gibi ülkelerle ticaret hacimleri iç açıcı değil. Kazan kazan diyoruz ama bakıyoruz Türkiye ile Çin ya da Güney Kore’nin ticaretinde Türkiye’nin aleyhine bir resim var. O zaman bu resim bundan sonra böyle gitmeyecek. Gitmemeli. Ya kazan kazan birlikte kazanacağız ya da başka adımlar atacağız. Türkiye’nin artık ihracat ve katma değer noktasında kazan kazan bir ticari işbirliği ortaya koymak durumunda." ifadelerini kullandı.
"Bu yıl vatandaşımızın refahının çok daha üst düzeye artırıldığı bir yıl olacak"
Avrupa’nın Türkiye için birinci öncelik olmaya devam edeceğini de dile getiren Bakan Albayrak, Avrupa Birliği ile ticari, ekonomik ve siyasi ilişkileri güçlendirmek için çok daha rasyonel, kararlı ve güçlü işbirliği adımları atılacağını söyledi. Albayrak, "Karşılıklı kazan kazan ilişkisini daha ileriye taşıyacağız. Güçlü ekonomi diplomasiyle bu yıl vatandaşımızın refahının çok daha üst düzeye artırıldığı bir yıl olacak." diye konuştu.
ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa Atılgan ise konuşmasında Antalya ekonomisi ve sektörel konularda değerlendirmelerde bulundu.
Atılgan, şunları söyledi:
"Antalya, ekonomisinin lokomotif sektörü malumunuz olduğu üzere turizmdir. Tarımda, Türkiye’nin yaş meyve sebze üretim üssü konumundayız. Sanayimiz ise çevreci yapısı ile büyümeye devam etmektedir. 2016 yılı Türkiye için zor, Antalya için ise çok daha zor bir yıl olmuştu. Rusya krizi, darbe teşebbüsü, sınırlarımızdaki gerginlikler derken Antalya ekonomisi turizm ve tarımsal ihracatın keskin düşüşü ile derinden sarsılmıştı. 2017 yılı bizim için yavaş da olsa bir toparlanma yılı oldu. 2018 yılında ise turizmde rekor yılını yaşadık. 13,5 milyon turist ile tarihin en yüksek rakamına ulaştık. Turizmdeki canlanma ekonominin geneline de yansıdı ve Antalya’da KDV tahsilatı %80 oranında arttı. Antalya ekonomisi 2018’de Türkiye genelinden daha iyi bir performans sergiledi."
"KDV beyanlarının en az 3 ayda bir yapılmalı"
Devletten KDV alacakları konusunun da oda üyelerinin sık sık dile getirdiği hususların başında yer aldığını belirten Atılgan, "KDV beyanlarının en az 3 ayda bir yapılması ve geçici vergi dönemi ile uyumlaştırılması son derece faydalı olacaktır. KDV alacaklarının diğer kamu ödemeleriyle mahsuplaştırılarak iade edilmesi gibi tedbirlerin düşünülmesinin son derece yararlı olacağını düşünmekteyiz. Ticaret planlaması konusunda yeni bir yapıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bir sektörde aşırı işyeri yoğunluğu ve kayıtdışı işletmelerin varlığı ticaretin etkinliğini azaltmakta, işyerlerinin birbirini baltalamasına neden olmaktadır. Şehrin ticaret planlaması, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, 'akıllı ticaret' ilkelerine göre yapılması, perakende ticarette işyeri açılışlarına Oda onayı koşulu getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Çıkarılması planlanan hal yasasına da değinen Atılgan, "Antalya, bildiğiniz üzere tarımın da başkentidir. Hal yasası konusundaki çalışma sizlerin de malumudur. Üretici örgütlenmesi modeli fikir olarak doğrudur ancak geçiş sürecinin doğru planlanması gereklidir. Mevcut yapıda hal komisyoncuları üretici örgütleri gibi faaliyet göstermektedirler. Yasanın yeniden değerlendirilecek olması bizleri memnun etmiştir. Sektörün de katılımıyla kurgulanacak bir yapı, hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun edecektir. Doğrudan Bakanlığınızın hizmet alanında olmasa da Türkiye’nin turizm ve tarımsal üretim başkenti olarak nitelendirilen Antalya’mızın ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi noktasında desteklerinizi beklemekteyiz. Antalya’nın karayolu bağlantılarının mutlaka güçlendirilmesi, hızlı tren yatırımının hızlandırılması, Liman kapasitesinin artırılması ve hizmet alım maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.
Toplantıya Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanı Süleyman Özer ile iş dünyasının temsilcileri katıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.