Bakan Sarıeroğlu: 900 bin işçi kadroya alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, "4C'den 4B'ye geçiş ve geçici mevsimlik işçilerimizle birlikte 900 bini aşan kişiye dokunan bir çalışmayı tamamlamış durumdayız." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Bugün itibarıyla, öngördüğümüz üzere, merkezi idarelerde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızda, mahalli idarelerde 4C'den 4B'ye geçiş ve geçici mevsimlik işçilerimizle birlikte 900 bini aşan kişiye dokunan bir çalışmayı tamamlamış durumdayız." dedi.
Sarıeroğlu, Bakanlıkta, Alt İşveren İşçilerinin Kamuda İstihdamı Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçmişten miras olan ve uzun yıllardır çalışanların gündeminde olan taşeronla ilgili çözümün başarıldığını söyledi.
Taşeronlarla ilgili daha önce yapılan mevzuat düzenlemelerini anımsatan Sarıeroğlu, son olarak hayata geçirdikleri düzenlemede de taşeronla ilgili "Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı" tanımını kullandıklarını hatırlattı.
Tüm çalışmanın bu tanım çerçevesinde gerçekleştirildiğine işaret eden Sarıeroğlu, "900 bin emekçi kardeşimizi ilgilendiren, merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki kardeşlerimizin 4D kadrosuna geçişi, yine 4C'deki kardeşlerimizin 4B statüsüne geçirilmesi, 12 ayın altında sürelerle çalışan taşeronların yine aynı sürelerle kadrolarının alınmasının sağlanması. Yine mevsimlik geçici işçilerimiz 5 ay 29 gün çalışıyorlardı, onların çalışma sürelerini 4 ay daha uzatma imkânı getiren kapsamlı bir düzenleme yaptık. 900 bin kardeşimizin hayatına, ailelerine, hanelerine, yuvalarına, geleceklerine etki eden bir çalışma." diye konuştu.
Hazırlıklar için 312 saatlik 69 toplantı yapıldı
Sarıeroğlu, hazırlık aşamasında 312 saat çalışıldığını ve 69 toplantı yapıldığını aktararak, "Tüm bu çalışma maratonunun sonunda tüm beklentilerin önüne geçen, çalışma hayatında cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı düzenlemesini hayata geçirdik." diye konuştu.
İşçilerin 2-11 Ocak'ta çalıştıkları idarelere başvurularını gerçekleştirdiklerini anlatan Sarıeroğlu, aynı zamanda güvenlik soruşturmalarının yürütüldüğünü de aktardı.
"Sürecimizi 15 bin 352 iş yerinde yürüttük"
Sarıeroğlu, dün itibariyle taşeron işçilerin kamuya geçişlerini tamamladıklarını ve zor bir süreç geçirdiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu kadar süreç içerisinde en yoğun günü dün olarak gerçekleştirdik. Hem heyecanlıydık, takip ettik sistemimizden, halen sistemimize girişler devam ediyor. Bu anlamda bizler de sizlerle aynı sevinci, aynı heyecanı dün bütün çalışma arkadaşlarımıza beraber yaşadık. Sürecimizi 15 bin 352 iş yerinde yürüttük. Ülke genelinde kamu kurum ve kuruluşlarıyla mahalli idareler nezdinde işçilerimizin başvuru, itiraz ve sınav işlemlerini gerçekleştirmek üzere 11 bin 97 tespit komisyonu, 11 bin 97 sınav komisyonu, 4 bin 883 itiraz komisyonu olmak üzere toplam 27 bin 77 komisyon kurulmuştur, Türkiye çapında. Bu komisyonlarda 81 ilimizde 15 bin 352 iş yerimizde toplam 145 bin 151 kamu görevlisi arkadaşımız bu çalışmaların sağlıklı yürütülmesi için sabahlara kadar çalıştılar. Bugün itibarıyla öngördüğümüz üzere merkezi idarelerde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, mahalli idarelerde yine 4C'den 4B'ye geçiş, geçici mevsimlik işçilerimizle birlikle 900 bini aşan kişiye dokunan bir çalışmayı tamamlamış durumdayız. Ben, tüm emekçi kardeşlerimize, kıymetli ailelerine ve aziz milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum."
Bakan Sarıeroğlu, ALO 170 çağrı merkezinin 90 gün içerisinde 745 bin çağrıyı yanıtladığını belirterek, BİMER ve CİMER vasıtasıyla 61 bin 392 başvurunun da hukuki olarak değerlendirildiğini anlattı.
Sarıeroğlu, önümüzdeki süreçte İçişleri Bakanlığınca belediye şirketlerinde ve iştiraklerinde işe alım süreçleriyle ilgili bir yönetmelik yayımlama hazırlığı içerisinde olduklarını açıklayarak, "Çalışma Bakanlığı olarak, Maliye Bakanlığımızla birlikte kamuda bundan sonra işçi alımlarıyla alakalı süreçleri tekrardan dizayn eden bir çalışma içerisindeyiz. Bunları yakın zamanda kamuoyunda paylaşacağız." bilgisini verdi.
Taşeron işçilerin gelirleri, uygulamalar ve çalışma koşullarında çok ciddi düzenlemeler ve fark edecekleri iyileştirmeler olacağını aktaran Sarıeroğlu, 4C'den 4B'ye geçeceklerle ilgili yüzde 11 ücret zammı gerçekleştirdiklerini, 4B'lilerin izinleri konusunda da kapsamlı bir hazırlık içerisinde olduklarını kaydetti.
İstanbul'da 114 bin 432 kişi kadroya geçti
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında 31 bin 991 kişinin, Milli Eğitim Bakanlığında 31 bin 908 kişinin kamuya geçişini tamamladığını bildiren Sarıeroğlu, şunları söyledi:
"Sadece 4 bakanlığımızdaki kadroya geçen sayısı 255 bin 565'tir. Diğer bakanlıklarımız, özel bütçeli kuruluşlarımızla birlikte, belediyelerimizle birlikte bu rakam 900 bini aşmıştır. En fazla taşerondan kadroya geçişin olduğu ilimiz İstanbul, bu bağlamda 114 bin 432 kardeşimizin kadroya geçiş işlemi yapıldı. Ankara'da 66 bin 510, İzmir'de de 34 bin 400 kişinin dün itibarıyla kadroya geçiş işlemleri tamamlanmış durumda."
Üniversitelerle ilgili de çeşitli söylemler olduğunu hatırlatan Sarıeroğlu, Anadolu Üniversitesinde 2 bin 649 kişi olduğunu kaydetti. Dicle Üniversitesinde 3 bin 367 kişinin kadroya geçtiğini, güvenlik soruşturmasıyla elenen kişi sayısının 27 olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, Gazi Üniversitesinde 2 bin 153, İstanbul Üniversitesinde ise 3 bin 734 kişinin kadroya alındığını aktardı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.