Bakanlık 7 TV kanalını kapattı
Etik olmayan ürün tanıtımı yapan 7 TV kanalı RTÜK`e şikayet edildi ve kapatıldı.
RTÜK`e 70 adet bildirim yapıldığını ve ilgili reklam ve tanıtımlarda kanuni işlem yapılmasının sağlandığını ifade eden Sağlık Bakanı, RTÜK`te kayıtlı bulunan bin 57 adet ulusal ve yerel yayın yapan radyo ve televizyon kanalına etik olmayan ürün tanıtımları ile ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınması amacıyla uyarı yazısı yazıldığını kaydetti.
Etik olmayan ürün tanıtımı yapan 7 TV kanalının kapatıldığını açıklayan Müezzinoğlu, sağlık beyanında bulunarak yapılan ve etik olmayan ürün tanıtımı için uygulanan cezaların ağırlaştırılacağını söyledi. Sağlık Bakanı, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça`nın "diyet ya da ilaçlar sebebiyle meydana gelen ölüm vakalarına" ilişkin soru önergesini yanıtladı.
İLAÇ TANITIMLARI RTÜK’E ŞİKAYET EDİLDİ
Sağlık Bakanı, sağlık beyanı belirterek ürün tanıtımı yapan 7 TV kanalının RTÜK`e yapılan başvurular üzerine kapatıldığını açıkladı.
Bakan Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna internet üzerinden yapılan tüketiciyi yanıltıcı tanıtımlar dolayısıyla 2012-2013 yılları arasında 87 internet sitesi için yazı yazıldığını, cezai yaptırım uygulandığını ifade etti.
157 FİRMAYA ETİK OLMAYAN TANITIM NEDENİYLE UYARI
Sağlık Bakanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izin almış ürünler için 157 firmaya etik olmayan ürün tanıtımlarından dolayı uyarı yazısı yazıldığını söyledi.
Müezzinoğlu, sağlık beyanında bulunarak yapılan ve etik olmayan ürün tanıtımı için uygulanan cezaların ağırlaştırılması amacıyla yürütülen yasal değişiklik çalışmalarının halen TBMM bünyesinde yürütüldüğüne dikkat çekti.
Sağlık Bakanı, ölüm olaylarına sebep olduğu iddia edilen bitkisel zayıflama ürünlerinin hiçbirinin bakanlığınca ruhsatlandırılan ürünler olmadığını söyledi.
ÜRÜNLERİN ETİKETLERİNE UYARICI
Sağlık Bakanı, söz konusu ürünlerin etiketlerine ilaç olmadıklarına ilişkin uyarıcı ibarelerin eklenmesi yönünde çalışma yapıldığını belirtti.
Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği 6 Ekim 2010 tarihinden bu yana yönetmelik kapsamında 17 adet başvuru yapıldığını belirten Sağlık Bakanı, bu başvurulardan 2’sinin reddedildiğini, 13`ünden eksikliklerini tamamlanması istenildiğini, 2 tanesinin de ruhsatlandırma sürecinin başlatıldığını söyledi.
Sağlık Bakanı, ürünlerin ruhsatlandırma süreçlerinin devam etmekte olduğunu henüz Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün olarak ruhsatlandırılmış bir ürün bulunmadığını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.