Balıkçı esnafı: iftarda balık da tüketilsin!-video-foto
Yaz aylarında balık satışlarının oldukça gerilediğini belirten balıkçı esnafı, Adanalılardan Ramazan’da iftarda bazen de balık tüketmelerini istiyor.
Akdeniz’e sahili bulunan Adana’da balık üretim ve tüketimi istenen düzeyde gerçekleşmiyor. Balık yeme kültürünün oldukça düşük olduğu kentte, yazın gelmesiyle birlikte balık satışları da düşüyor.
Havaların sıcak olmasının yanı sıra oruç ayının da gelmesi ile balık satamaz hale geldiklerini belirten balıkçı esnafı, Adanalılardan Ramazan’da bazen de iftarda balık tüketmelerini istiyor. Balığın diğer tüm etlerden daha faydalı bir besin olduğunu dile getiren balıkçı esnafı, özellikle yaşlı ve çocukların mutlaka her mevsim balık yemesi gerektiğini söylüyor.
“Balık satışlarımız durma noktasına geldi”
Son aylarda balık satışlarının oldukça düştüğünü belirten balıkçı esnafından Aydın Kaya, “Yaz tatili ve Ramazan’ın gelmesi ile birlikte Adana’daki vatandaşlar, yaylalara, köylere gitti. Kent boşaldığından balık satışlarımız durma noktasına geldi. Satışlarımız, sadece Cumartesi ve Pazar günleri biraz daha iyi düzeyde gerçekleşiyor.”dedi.
Canlı balık satışının yanı sıra balık lokantası da işlettiklerini ifade eden Kaya, “Ramazan ayı olduğu için gündüz ızgaramızı yakmıyoruz. Gündüzleri tezgâhta balık satıyoruz. İftara yakın bir zamanda ızgaramızı ve yağımızı hazırlıyoruz. Yukarıda bulunan restoranımızda müşterimize iftarlık balık hazırlıyoruz.”diye belirtti.
“Adana sahil kenti olmasına rağmen balık yeme kültürü zayıf”
Av yasağı başlaması ile Adanalılarda sanki artık balık yenmez gibi yanlış bir algının oluştuğuna dikkat çek Furkan Ay isimli balıkçı esnafı ise “Balık her mevsim yenilmesi gereken gayet faydalı bir besindir. Her mevsimde balık bulunur, sadece belirli balıklara yasak gelir. Adana sahil kenti olmasına rağmen maalesef balık yeme kültürü bakımından çok zayıf. Özellikle Ramazan ayında balık yemeleri tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Balık etinin faydası saymakla bitmez. Balık vitaminlidir, hem lezzetli hem de diğer etlere oranla daha ucuz bir besindir.” diyerek herkesi balık yemeğe davet etti.
“Haftada en az bir kez iftarınızı balıkla açın”
Necati Balıkçı isimli esnaf da, iftar açmak için balığın çok lezzetli ve besleyici bir ürün olduğunu söyledi. Herkesi haftada en az bir kez iftarını balıkla açmaya davet etti. Balıkçı, Karadeniz hamsinin 5 TL, Alabalık, kefal ve kum levreğinin 10 TL ve somun balığının 14 TL olduğunu ve fiyatların diğer etlere oranla gayet makul olduğunu belirtti.
Balık etinin faydaları saymakla bitmiyor
Öte yandan balıkta başta fosfor olmak üzere; iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ile A, D ve B on iki vitaminleri bulunduğunu belirten uzmanlar da balık tüketilmesini tavsiye ediyor.
Balığın besleyici özelliğinin yanı sıra faydaları da şöyle sıralanıyor:
Bedene güç ve enerji verir.
Zihin yorgunluğunu giderir
İçinde bulundurduğu demir sayesinde kan yapar
Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır,
Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.
Balık etinde bulunan A vitamini gözlere kuvvet verir. (Ayhan Kaya-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.