Bangladeş'ten Arakanlılara yönelik tepki çeken karar
Bangladeş yönetimi, Myanmar'daki zulümden kaçan Arakanlı Müslümanları, muson yağmurlarından aşırı etkilenebilecek bir adada toplayacak olması tepkilere neden oldu.
Bangladeş hükümetinin Myanmar'daki zulümden kaçan Rohingyaları bir adaya yerleştireceği belirtildi. Muson yağmurlarından dolayı sel oluşması beklenen adada yeni bir insani krizin yaşanabileceği belirtildi.
Myanmar'da baskı ve şiddetten kaçan yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanından büyük bir kısmı Dakka yönetimi tarafından Cox Bazar bölgesine yerleştirilmişti.
Bangladeş yönetimi şimdi de Rohingya Müslümanlarının Bengal Körfezi'ndeki bir adaya yerleştirilmelerinin hazırlığını yapıyor.
Planların tüm itirazlara rağmen uygulanacağı ve Rohingyaların, Başan Çar adasına yerleştirme işlemlerinin gelecek ay başlayabileceği ifade edildi.
Söz konusu adaya "gönüllü" olarak gidileceklerin listesinin çıkarılmaya başlandığı ve 100 bin Rohingya Müslümanının yerleştirilmesi öngörülüyor.
Ancak adanın özellikle muson yağmurları sırasında oluşabilecek sel ve deniz taşması tehlikelerine karşı açık olmasından dolayı olası bir insani krizden endişe ediliyor.
Bangladeş, coğrafi konumu itibariyle sık sık muson yağmurları ve tropik fırtınaların etkisi altına giriyor. Ülkede son 50 yılda yaşanan doğa olayları nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Arakan Müslümanlarını (Rohingya) "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlıyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.