Bardakçı TOKİ konutlarında mescit bile yok

Bardakçı TOKİ konutlarında mescit bile yok

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile TOKİ arasında imzalanan sözleşme gereği yapılan ve deprem sonrası büyük bir kısmı erken teslim edilen Bardakçı TOKİ konutlarında yaşanan alt yapı sıkıntıları, TOKİ sakinlerini isyan ettirdi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Van-Erciş karayolu üzerinde yaptırılan konutların, zamanından erken teslim edilmesi birçok sorunun yaşanmasına neden oldu.

Erken teslim edildiği gerekçesiyle alt yapı sorunları çözülemeyen konutlarda ayrıca sosyal donatılar da bulunmuyor.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na  (İLKHA) konuşan Bardakçı TOKİ sakinleri, TOKİ’de sağlık hizmetleri, okul, ulaşım, Cami ve alt yapı gibi bir çok sorunla mücadele ettiklerini belirttiler. Sorunlarının bir an önce çözülmesini isteyen vatandaşlar, TOKİ’de, köylerden daha kötü şartlarda  barındıklarını belirttiler.

“Bu TOKİ’de mescit bile yok”
Bardakçı TOKİ’nin sorunlarının bitmediğini ve bu sorunların çoğunu yetkililere bildirdiklerini söyleyen TOKİ sakinlerinden Mustafa Baytı, “Bardakçı TOKİ’leri deprem öncesi yapımına başlanan ve depremden kısa bir süre sonra devredilen konutlardır. İster istemez depremden sonra yaşadığımız sorunlardan dolayı eksiklikler olmuştur. Bu eksiklikler telafi edilme yoluna gitti. Tam anlamıyla eksikliklerin bitmesi mümkün değil, ama zaruri olarak şu an eksikliklerimizin en başında okul var. Sağlık yönünden buraya haftanın belli günlerinde doktor isteniliyor. Acil durumlar için ise araçları olmayan komşularımız sıkıntı yaşamaktadır. İbadetlerimiz için de bakarsak, diğer TOKİ’lerde her sokağın başında bir cami varken, buraya bir cami bile yaptırılmadı.” dedi.

“Ulaşım sorunu yaşıyoruz”
Sürekli ulaşım sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Baytı, “Çocuklarımız üniversitenin yerleşkesi içindeki okula, servislerle götürülüp getiriliyor. Bazı orta öğretimler için para alınmazken, üniversitenin yerleşkesinde bulunan okul için ücret alınıyor. Özellikle ulaşım noktasında fazlasıyla aksaklıklar yaşamaktayız. Şu an minibüs kooperatifi bize bu konuda yardımcı oldu ama, o da şu an için çok yetersiz. İbadetlerimizi   geçici olarak, kendi imkânlarımızla yaptığımız prefabrik içinde yapmaya çalışıyoruz. Cuma günleri ve normal vakitlerde de olmak üzere yer sıkıntısı yaşamaktayız.” şeklinde konuştu.

“Çöp poşeti dışında hiçbir hizmet yapılmıyor”
Aynı durumdan yakınan İsa Taşdemir adlı TOKİ sakini de, TOKİ’de çocuklarını gönderebilecekleri sosyal tesisin ve bir okulun olmadığını belirterek, ortak gider diye ödedikleri paralarla yalnız çöp torbası aldıklarını söyledi.

Taşdemir: “Bu TOKİ’de herhangi bir sosyal tesis yoktur. Dinlenmek veya yürüyüş yapmak için bir park yok. Sosyal tesisin olmamasının sebebini de bilmiyoruz. Çocuklarımızı göndereceğimiz bir okul dahi yok. Daha önce çocuklarımızı YYÜ yerleşkesi içinde bulunan Zeve İlkokulu’na gönderiyorduk. Şimdi onlar da çocuklarımızı o okula almıyor. Şu an aylık gider ve kira noktasında en fazla gider alınan TOKİ Bardakçı TOKİ’dir. Bununla kalmayıp her 6 ayda bir, ana para üstüne ek giderler eklenerek taksitlere yansıtılıyor. Biz burada ortak gider ödediğimiz halde, sadece çöp poşeti alınıyor. Çöp poşeti dışında hiçbir hizmet yapılmıyor.” diye konuştu.

“Ek giderler alınıyor ama hizmet yok”
TOKİ’den dairelerini teslim almadan yaklaşık bin TL ek ortak gider aldıklarını, fakat o alınan paralarla yapacaklarını söyledikleri hizmetleri yapmadıklarını iddia eden Taşdemir, “Biz burayı teslim almadan önce, her daire başı ek olarak bizden, yaklaşık bin lira alındı. Aldıkları paralarla elektrik, doğal gaz, su aboneleri yapılacaktı ve sayaçları onlar alacaktı. Fakat bu saydıklarımın hiç biri alınmadı.” şeklinde konuştu.

“Akşam araba bulamıyoruz”
Toplu taşıma araçlarının saat 18.00’den sonra gelmediğrini ve akşam işten dönen çocuklarının araba bulamadıklarını dile getiren Taşdemir, “Sağlık hizmetlerine yönelik hiç bir şey yok. Acil bir durumda aracı olmayan vatandaşlar, burada perişan oluyor. Biz merkeze gitmek için yolda araç bekliyoruz. Belediye 2 saatte bir,  bir otobüs tahsis etmiş, minibüsler de keyifleri nasıl isterse o saatte gelip gidiyorlar. Akşam olduğu gibi,  hiçbir araba buraya gelmiyor. Benim çocuklarım akşam işten eve gelirken hiçbir toplu taşıma aracı bulamıyorlar. Çocuklar zaten akşama kadar ayakta çalışıyorlar, bir de sanayiden eve 3 kilometre yürüyorlar.” diyerek, yaşadıkları sıkıntıları ifade etti.

“Artık burada perişan olduk”
Taşdemir son olarak şunları kaydetti; “Kısacası Bardakçı TOKİ terk edilmiş bir köy gibidir. Biz bu sitede şehrin merkezinde köy hayatı yaşıyoruz, hatta köyler bile bu durumda değil.  Artık çoğu köyle de okul, cami ve sağlık ocakları oluyor ama, bu TOKİ’de o da yok. Şimdiki camimizi de kendi imkânlarımızla yaptığımız barakadan bozma bir şekilde yaptık. Camimizin lavabosu da maalesef yok. Yetkililer bir an önce sesimizi duysun, gerçekten artık burada perişan olduk.” şeklinde konuştu. (Murat Dalgın/Yılmaz Sönmez-LKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.