Başarının sırrı işi sevmektir
1972 yılında Giresun’dan İstanbul Fatih’e gelen ve orada bulunan Kuru Temizleme şirketinde işe başlayan Zafer Kuru, yarım asırdır işini severek yapıyor.
12 yıl boyunca çalıştığı işyerinde işi öğrenen ve ardından yine Fatih ilçesinde küçük bir işletme açarak 17 yıl boyunca esnaflık yapan Zafer Kuru, Fatih’te geçirdiği 29 yılın ardından Zeytinburnu ilçesine taşınarak burada işini zevkle sürdürmeye devam ediyor.
Yarım asırlık iş hayatında edindiği tecrübeleri İLKHA’ya anlatan Kuru, başarıdaki sırrın inanç ve sevgi işi olduğunu söyledi.
Kuru, “İnsan hayatı severse zorlukta kolay gelir ama sevmezse kolay olan da zor gelir. Ben hayata hep olumlu yönden baktım. Bunun için hayatta hiç zorlanmadım kolay olan da zor olan da bana kolay geldi. Allah’a hamdolsun bu günlere kadar bu şekilde geldim. Sanat sevgi işidir. Sanatı sevdiğinizde kolaylaşır. Bildiğini uygularsan Allah bilmediğini sana öğretir.” dedi
“Eğer işi çekirdekten öğrendiyseniz arife tarif gerekmez”
İşi hakkıyla başarabilmek için işi iyi bilmek gerektiğini belirten Kuru, “Tam teşekküllü yerlerde iki tür makine olur. Biri su ile diğeri ilaçla çalışır. Elbise hangi makinaya atılması gerekiyorsa ona atarsınız. Yıkanması gereken elbiseyi kuru temizleme makinasına atarsanız istediğiniz sonucu alamazsınız. Kuru temizleme yapılması gereken elbiseyi diğer makinaya atarsanız bu sefer oradan istediğiniz neticeyi alamazsınız. Hangisine ne gerekiyorsa o işlemi yapmalısınız. İşi bilerek yapmak lazım. Eğer işi çekirdekten öğrendiyseniz arife tarif gerekmez. Elbiseyi gördüğünde onu çözersin. ‘Bilene sivrisinek saz, bilmeyene davul zurna az’ misali bildiğiniz iş size kolay gelir.” şeklinde konuştu.
“Disiplin olmayan yerde hiçbir şey olmaz”
Başarmak için işi sevmenin yanında disipline de ihtiyaç olduğunu hatırlatan Kuru, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Geçenlerde bana bu işi yapan birisi elbise getirdi. Bana 'bunun temizleneceğine dair garanti ver' dedi. Ben bu elbiseyi temizlerim sen de gelir alırsın, neyin garantisini istiyorsun? Dedim. Adam elbiseyi almaya geldiğinde dedi ki, biz bu işi yapıyoruz. Bu elbiseyi temizleyemedik. Başka yerlere de götürdük ama temizlenmedi. Bu işin sırrı nedir? Öncesinde dediğim gibi sanat sevgi işidir. Sevdiğiniz işte yapamayacağınız, çözemeyeceğiniz iş olmaz. Biz çekirdekten yetiştik. Bu iş benim ilk göz ağrım. İsterse dünyanın işini versinler yapmakta zorlanmam. Böyle bir yerde tek başıma çalışıyorum. Çünkü bizim çektiğimiz zorluklara dayanacak adam bulamıyoruz. Ben 100 lira alırken sabrettim ama 125 lira alanlar sabredemediler. ‘Sabreden derviş muradına ermiş’ sözündeki gibi ben sabrettim ve muradıma erdim. Allah bereket versin. Emekli oldum, işimiz gücümüz var, eşimiz var. Çocuklarımız üniversite okudu. Bundan daha iyi hayatı nereden bulacağız. İşimden de son derece memnunum, ben işimi işim de beni sever. Ben disiplini tavsiye ediyorum. Disiplin olmayan yerde hiçbir şey olmaz. Disiplin disiplin disiplin…”
“Adam olmak insanın kendi elindedir”
İş hayatıyla ilgili gençlere tavsiyelerde bulunan Kuru, son olarak şu ifadeleri kullandı:
“Ben hiç mektep, medrese görmedim ama işsizlikte görmedim. Nereye girsem adamlar bana iş teklif ediyorlar. Girdiğim yerde de eğer birisi çalışacaksa beni çalıştırırlar. Hiç iş ve işyeri değiştirmedim. Nerede olsa işimi hakkıyla yaptım. Şimdikiler üniversite okuyor, çevre ediniyor ama demek ki adam olmak istemeyeni kimse zorla adam edemez. Adam olmak insanın kendi elindedir. Allah insana kabiliyet vermiş onu işlemesi insanın elindedir. Hayatta hiç karamsar olmam. Kendi kazandığımı yerim. Kazancıma göre de birikim yaparım. İnsanlara karşı art niyet taşımam. Hayatı severim hayat da bana kolay gelir. ‘Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz’ diye bir atasözü vardır. İşten işe atlamayacaksın. Bir işi tuttuğunuzda iyi veya kötü o işi zirveye çıkaracaksınız. Allah bir çuval parayı getirip kimsenin eline vermez. Kanaatkâr olduğunuz zaman malınız çoğalır. ‘Damlaya damlaya göl olur’ ben hiçbir zaman karamsar olmadım. İstanbul’a ilk geldiğim zaman adımı yazamayan bir adamdım ama her şeyi başarabilirim dedim. Büyüklerim de bana ‘Sen büyüdün de mi küçüldün’ derlerdi. İnsanda Allah sevgisi, çalışma aşkı olacak. Biz dünyaya insanlık öğreten bir milletiz. İşten hiçbir zaman kaçmayız. Bizim için iş, aş, eş olmazsa olmazlardandır.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.