"Başarının yükseltilmesi için öğretmen sirkülasyonu durdurulmalı"
Eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Ceylanpınar Şube Başkanı, Doğu ve Güneydoğu'da eğitim kalitesinin arttırılabilmesi için öğretmen sirkülasyonunun durdurulması gerektiğini söyledi.
Eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Ceylanpınar Şube Başkanı Mustafa Turan, bölgede ciddi öğretmen sirkülasyonunun olduğunu, öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldığını belirterek, bunun önüne geçilmesi için öğretmenleri daha teşvik edici ve özendirici programların uygulanması gerektiğini ifade etti.
Doğu ve Güneydoğu'da en büyük sorunun öğretmen sirkülasyonu olduğunu, bölgeye gelen öğretmenlerin kısa bir süre içerisinde başta eş durumu olmak üzere değişik sebeplerle ayrıldığını belirten Turan, "Eğitim alanındaki en büyük sıkıntımız öğretmen sirkülasyonu. Bu sorun sadece ilçemizin değil bütün doğunun ortak sorunudur. Öğretmen sirkülasyonunun önüne geçilmediği müddetçe bu bölgede eğitim istenen seviyeye çıkarılamayacaktır." dedi.
Geçtiğimiz yıl Ceylanpınar'a atanan öğretmenlerin bir kısmının senesi dolmadan ilçeden ayrıldığını ifade eden Turan, "Geçen Şubat döneminde Ceylanpınar'a atanan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 50'si daha yılı dolmadan eş özrü gibi nedenlerle ilçeden ayrıldılar. Bu durum her yıl tekrarlanıyor. Böylece ilçede öğretmen açığı oluşuyor. İlçede öğretmen sirkülasyonu olunca çocuklarımız ilkokulu bitirinceye kadar çok sayıda öğretmen görmüş oluyorlar. Bazen bir senede 2-3 öğretmenin değiştiği oluyor. Bu da maalesef eğitim kalitesini düşürüyor." ifadelerini kullandı.
“Öğretmen sirkülasyonunun durdurulması için tedbir alınmalı”
Öğretmen sirkülasyonunun durdurulması için hükümetin çalışma yapması gerektiğini vurgulayan Turan, " Öğretmenlerin doğuda durdurulması için hükümet tedbirler geliştirmezse bu yara iyileşmeyecektir. Tabi öğretmenlerin kalması için zorlayıcı önlemlerin alınmasını önermiyoruz. Zorla güzellik olmaz. Öğretmenlerin durdurulmasından kastımız daha çok özendirici, teşvik edici tedbirlerin alınması yönündedir. Bu hususta da hükümetin elini cebine atması, kesenin ağzını açması gerekiyor. Ciddi anlamda bir avantaj sağlanmazsa hiç bir öğretmen kendi arzusuyla burada kalmaz. Yoksa yapısal anlamda bir sıkıntımız yok. Geçtiğimiz yıllarda 20 civarında okul açtık, önümüzdeki 2 yıl içerisinde yine okullar açılacak." diye belirtti.
“İlçedeki öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılacak”
İlçedeki eğitim sıkıntısının öğretmen ihtiyacından kaynaklandığını ifade eden Turan, “Yeni öğretmenler atanacak ancak yeni düzenlemeye göre stajyerliklerini istedikleri bir yerde yapabilecekler. Böylece bu öğretmenler ilçemize gelmeyecek ilçedeki öğretmen açığı da ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılacak. Eğitim fakültesi mezunuysa ve öğretmen unvanına sahipse bunun atanmaması bir problem ve bu kişinin ücretli olarak çalıştırılması da haksızlıktır. Çünkü aldığı ücreti kadrolu öğretmenin aldığı ücretle kıyaslıyor. Dolayısıyla bu öğretmenin performansı düşmüş oluyor. Diğer taraftan öğretmenlik unvanına sahip olamayan, formasyon almamış, eğitim fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmenlik yapması da ayrı bir sorundur. Çünkü öğretmenlik ihtisas mesleğidir. Herkes öğretmenlik yapamaz. Ücretli öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu formasyon sahibi olmayınca bu durum eğitime de yansıyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.